Γιώργος Σαχίνης

Τον σκότωσαν επειδή ξεσκέπασε σκάνδαλα

Μόλις βρέθηκε άγρια δολοφονημένος ο Μεξικανός φωτορεπόρτερ Ruben Espinosa, μαζί με την ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Nadia Vera και άλλες τρεις γυναίκες.  

Η ελευθερία του λόγου δέχεται επίθεση σε μία από τις μακροβιότερες δημοκρατίες της Λατινικής Αμερικής
. Ο Ruben είναι ο 14ος δημοσιογράφος που δολοφονείται στη νότια πολιτεία Βερακρούς, όπου ο κυβερνήτης Javier Duarte έχει εξαπολύσει απροκάλυπτες απειλές εναντίον δημοσιογράφων. Και σχεδόν κανένα από αυτά τα εγκλήματα δεν έχει εξιχνιαστεί.  

Αυτή τη φορά όμως χιλιάδες πολίτες έχουν ξεσηκωθεί κι έχουν κατέβει στους δρόμους. Εκατοντάδες καλλιτέχνες, συγγραφείς και δημοσιογράφοι, όπως ο Gael Garcia Bernal, ο Guillermo del Toro και η Christiane Amanpour, έχουν ήδη υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή που ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους Μεξικανούς δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν επειδή έκαναν απλά τη δουλειά τους.  

Η επιστολή έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στην κυβέρνηση και, αν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε πάνω από 1.000.000 υπογραφές και να τη δημοσιεύσουμε στα πρωτοσέλιδα των μεξικανικών εφημερίδων, μπορούμε να στείλουμε το ηχηρό μήνυμα ότι οι πολίτες του κόσμου στηρίζουμε τη μάχη για την ελευθερία του λόγου στο Μεξικό. Πάρε θέση τώρα:

https://secure.avaaz.org/el/ruben_global_l/?bxhyJeb&v=63743

Το Μεξικό κατατάσσεται πλέον μεταξύ των πιο επικίνδυνων χωρών στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, στο ίδιο επίπεδο με εμπόλεμες χώρες, όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Σομαλία.Συγκεκριμένα, από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Pena Nieto, οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί κατά 80 %.  

Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, το Μεξικό πλήττεται από κατάφωρη βία, καθώς οι έμποροι ναρκωτικών έχουν κηρύξει πόλεμο μεταξύ τους για το ποιος θα ελέγχει το επικερδές αυτό εμπόριο. Πληθώρα δημοσιογράφων έχουν δολοφονηθεί επειδή ξεσκέπασαν εγκληματικές συμμορίες, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλές δολοφονίες σχετίζονται με τη διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς πολιτικών προσώπων. Και αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι: Αναγκάστηκα πολλές φορές να εγκαταλείψω το Μεξικό επειδή δέχτηκα απειλές κατά της ζωής μου, λόγω του πολικού ρεπορτάζ που κάνω, ενώ έχω φυλακιστεί και βασανιστεί από πολιτικούς μπλεγμένους σε σκάνδαλα διαφθοράς.  

Τα τελευταία χρόνια, κατά τη θητεία του τραμπούκου κυβερνήτη Javier Duarte στην πολιτεία Βερακρούς, όπου εργάστηκε ο Ruben για πολύ καιρό, έχουν δολοφονηθεί άλλοι 13 δημοσιογράφοι. Ο κυβερνήτης έχει επανειλημμένως απειλήσει δημοσιογράφους, ενώ κάποτε προσβλήθηκε τόσο πολύ από μία μη κολακευτική φωτογραφία που του τράβηξε ο Ruben Espinosa που ζήτησε να αποσυρθεί το προσβλητικό περιοδικό από όλα τα περίπτερα της πρωτεύουσας της πολιτείας.  

Τον Ιούνιο, ο Ruben Espinosa εκμυστηρεύτηκε σε συναδέλφους του ότι τον παρακολουθούσαν και τον απειλούσαν άνδρες που φορούσαν τη στολή της κυβερνητικής αστυνομίας. Είπε, επίσης, ότι κάποιος από την τοπική κυβέρνηση τον απείλησε ευθέως λέγοντας του: «Σταμάτα να τραβάς φωτογραφίες, αν δε θες να καταλήξεις σαν τη Regina», αναφερόμενος στη δημοσιογράφο Regina Martίnez που δολοφονήθηκε το 2012.  

Όμως, ο τραγικός θάνατος του Ruben θα μπορούσε να αποτελέσει καμπή για τη δημοσιογραφική βία, καθώς χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στην Πόλη του Μεξικού για να θρηνήσουν το χαμό του και να απαιτήσουν δικαιοσύνη. Αν τους συμπαρασταθούμε τώρα και δημοσιεύσουμε αυτήν την επιστολή, θα δείξουμε στην κυβέρνηση ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διεθνή κατακραυγή και ότι όλος ο κόσμος ζητά δικαιοσύνη και άμεση επέμβαση για να σταματήσουν οι δολοφονίες. Λάβε μέρος στην έκκληση, γιατί οι δημοσιογράφοι στο Μεξικό, όπως και σε όλο τον κόσμο, πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να το πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή:  

https://secure.avaaz.org/el/ruben_global_l/?bxhyJeb&v=63743

Όταν απειλείται η ελευθερία της έκφρασης, το Avaaz κινητοποιείται. Τώρα ήρθε η στιγμή να ενώσουμε τις φωνές μας για να στηρίξουμε τους γενναίους Μεξικανούς δημοσιογράφους και όσους υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ας τους δείξουμε ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτόν τον αγώνα! Γιατί αυτό είναι το πραγματικό νόημα της διεθνούς αλληλεγγύης: η ικανότητά της να ενισχύει τις δυνάμεις όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να ανατρέψουν δυναμικά το κατεστημένο.  

Δε θα σιωπήσουμε ποτέ,  
Lydia Cacho, Μεξικανή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μαζί με την ομάδα του Avaaz  

ΠΗΓΕΣ:  

Ανώνυμες παράπλευρες απώλειες (Η Εφημερίδα των Συντακτών)
https://www.efsyn.gr/arthro/anonymes-parapleyres-apoleies  

Δολοφονία φωτορεπόρτερ στο Μεξικό (News 247)
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/dolofonia-fwtoreporter-sto-meksiko.3601143.html  

Μεξικό: Διαδηλώσεις για τον δημοσιογράφο που εκτελέστηκε (Euronews)
http://gr.euronews.com/2015/08/03/journalists-in-mexico-rally-in-protest-over-press-intimidation-after-a/

Πρόεδρε Pena Nieto, ερευνήστε τις δολοφονίες δημοσιογράφων στο Μεξικό και δημιουργήστε μηχανισμούς για να προστατεύσετε τη ζωή τους - President Pena Nieto: Investigate the Murders of Journalists in Mexico and Establish Mechanisms to Protect their Lives (PEN)
http://www.pen.org/blog/president-pe%C3%B1a-nieto-investigate-murders-journalists-mexico-and-establi…  

«Θέλουν να εξαφανίσουν τους δημοσιογράφους από το Μεξικό» - 'They want to erase journalists in Mexico' (The Observer)
http://www.theguardian.com/world/2015/apr/11/mexico-fearless-journalist-lydia-cacho  

Κατακραυγή συγγραφέων για τη «λογοκρισία της σφαίρας» στο Μεξικό - Writers slam 'censorship by bullet' in Mexico (Financial Times)
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/982885d2-4501-11e5-af2f-4d6e0e5eda22.html#axzz3j6oRq2tO  

«Η σφαγή των δημοσιογράφων» - Το πρόβλημα του Μεξικού με την ελευθερία του Τύπου - 'Journalists are being slaughtered' - Mexico's problem with press freedom (The Guardian)
http://www.theguardian.com/world/2015/aug/04/journalists-mexico-press-freedom-photographer-ruben-espinosa-murder  

Φρικτή δολοφονία στην τελευταία ασφαλή πόλη του Μεξικού - A Gruesome Murder in Mexico's Last Safe City (The Daily Beast)
http://www.thedailybeast.com/articles/2015/08/06/a-gruesome-murder-in-mexico-s-last-safe-city.html  

Μεξικό, εκεί που η ελευθερία του Τύπου δολοφονείται - Mexico, where freedom of the press is being killed (DW) http://www.dw.com/en/opinion-mexico-where-freedom-of-the-press-is-being-killed/a-18633241

Σχόλια