default-image

Σεισμικά δεδομένα Νότιας Κρήτης

Απόψεις
Σεισμικά δεδομένα Νότιας Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επίσημη παρουσίαση δίχως μυστικότητα πια, της νορβηγικής εταιρείας PGS για τα σεισμικά δεδομένα Νότια Κρήτης, δεν μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρη για το μέλλον, αφού η έκθεση εξηγεί ότι πρόκειται για μια συνοριακή περιοχή με δυναμικό. Με πιο πρακτικά λόγια έχουμε λασποηφαίστεια, εκπομπές φυσικού αερίου και δομές με άλατα.

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι άμεσες επιστημονικές ενδείξεις για την ύπαρξη δυναμικού υδρογονανθράκων. Κι αν σκεφτούμε ότι αυτά προσδιορίζονται ήδη με σεισμικά δεδομένα που βασίζονται σ' ένα πλέγμα αραιό 40km x 40km, γίνεται κατανοητό και στους μη ειδικούς ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για όλη την περιοχή Νότια της Κρήτης, δηλαδή τα εννέα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ.

Ξέρουμε λόγω τεκτονικής δυναμικής ότι η περιοχή Νότια της Κρήτης είναι το όριο του Αιγαίου όπου η ευρασιατική τεκτονική πλάκα περνά πάνω από την αφρικανική με δημιουργία της μεσογειακής ράχης και βέβαια πτυχές που αποτελούν ιδανικές παγίδες για τους υδρογονάνθρακες, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται κι από τα λασποηφαίστεια και την εκπομπή φυσικού αερίου που είναι μια ένδειξη για πετρώματα προμεσινιακά.

Στην εικόνα βλέπουμε τα σεισμικά αποτελέσματα μιας διαγώνιας που ξεκινά από την περιοχή της ελεύθερης Φαιστού και καταλήγει προς τη Λιβύη κι όπου βλέπουμε χαρακτηριστικά στοιχεία της γεωλογικής δομής που αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για κοιτάσματα-στόχους. Μπορεί λοιπόν η κακή διαχείριση του διαγωνισμού υδρογονανθράκων και όλο το αντίξοο πολιτικό πλαίσιο να μην βοηθήσουν την Κρήτη, αλλά αυτά δεν αλλάζουν τίποτα για την πραγματικότητα της στρατηγικής των αποθεμάτων.

Είναι λοιπόν σημαντικό να το έχουμε στο νου μας ότι πρέπει να προκηρύξουμε διαγωνισμό για σεισμικές έρευνες, έτσι ώστε να έχουμε ένα πλέγμα πιο πυκνό 10km x 10km για να προσελκύσουμε αποτελεσματικές πετρελαϊκές εταιρείες και να προωθήσουμε ταυτόχρονα και την έρευνα για υδρογονάνθρακες μη συμβατικούς όπως είναι οι υδρίτες μεθανίου κι αν χρειαστεί να βάλουμε και απαραίτητα κίνητρα για να προσελκύσουμε και εποικοδομητικές έρευνες υψηλού επιπέδου, οι οποίες να έχουν εφαρμογές στον τομέα για να έχουμε απτά αποτελέσματα για στρατηγικές επενδύσεις δίχως να περιμένουμε άλλο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News