Γιώργος Σαχίνης

Δυστυχώς, μας πήραν χαμπάρι Τούρκοι και ξένοι

Αυτή η Κυβέρνηση έθεσε εξαρχής προτεραιότητα την εικόνα της στην κοινή γνώμη. Ενώ κατά τα άλλα περικόπτει ακόμη και πρωτογενείς υπηρεσίες δημόσιας υγείας, προσέλαβε πρωτοφανή αριθμό έμμισθων (τους ονόμασε επικοινωνιολόγους/συμβούλους) οι οποίοι παρεμβαίνουν παρασκηνιακά διοχετεύοντας «ειδήσεις» ενώ «θάβουν» άλλες, διαρρέουν επιλεκτικά πληροφορίες, υποδεικνύουν φιλοξενούμενους στα ΜΜΕ, εκτρέπουν συζητήσεις, «φτιάχνουν» επικοινωνιακές βόμβες για συγκάλυψη ή εντυπωσιασμό, επηρεάζουν τι και πως μεταδίδεται, ΠΑΝΤΑ με βάση το τι συμφέρει πολιτικά με γνώμονα την εικόνα της Κυβέρνησης. Παρεμβάσεις υπήρχαν κι άλλοτε (π.χ. πριν δεκαετίες οι ειδήσεις ξεκινούσαν με τη φράση «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας…»), ωστόσο περιορίζονταν σε δευτερεύοντα π.χ. αναδεικνυόταν κύρια είδηση τα εγκαίνια ενός γηροκομείου. Σήμερα, κύριο θύμα της οργανωμένης στρέβλωσης και των παρεμβάσεων είναι το Κυπριακό. Ταυτοχρόνως, στην κοινή γνώμη εμφανίζεται μια Κυβέρνηση που δήθεν καταφέρνει νίκες  με 100% κοινοτικό κεκτημένο, παλεύει για τα δίκαια μας, την εκδίωξη των εποίκων κ.ά.

Του Κώστα Μαυρίδη*

Θα αρκεστούμε σε μερικά συμβάντα για προβληματισμό, παρόλο που χίλια τέτοια να καταγραφούν, δεν αγγίζει τους τυφλωμένους που έπαψαν να σκέφτονται.

α) Πριν ένα χρόνο, με τη στήριξη παγκοσμίως κορυφαίων νομικών/ακαδημαϊκών, κατόπιν πολύμηνης προετοιμασίας, υποβάλαμε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (Χάγη) τεκμηριωμένο αίτημα εναντίον Τούρκων  αξιωματούχων (περιλαμβανομένων Διοικητών των κατοχικών στρατευμάτων) για διάπραξη του εγκλήματος του εποικισμού. Κυβέρνηση και Υπ. Εξ.  ουδέποτε συνέδραμαν έμπρακτα την προσπάθεια, αλλά παρασκηνιακά ενεργούν για να την τορπιλίσουν. Η Κυβέρνηση που εκπροσωπεί το θύμα του εποικισμού επιδιώκει κρυφά να ακυρώσει την καταγγελία επειδή χαλά το κλίμα των διαπραγματεύσεων!

β) Πριν μήνες καλούσαμε (με επιστολές και συναντήσεις) εναγωνίως τον Πρόεδρο και το αρμόδιο Υπουργείο να υποβάλουν εμπρόθεσμα αίτημα για να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία συνιδρυτικό μέλος στην Παγκόσμια Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων με δυνητικά τεράστια πολιτικά οφέλη. Στην πράξη όμως, καμιά απολύτως ενέργεια, επειδή κρίνουν ότι δεν βοηθά στην … διαπραγμάτευση και ταυτοχρόνως σιωπή, όπως συμφέρει επικοινωνιακά στο προεδρικό.

γ) Για μήνες, το Προεδρικό επέμενε ότι η λύση θα διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και ιδιαίτερα ότι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι πλήρως εξασφαλισμένο με 100% ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα συμφωνηθέντα όμως εξισώνουν τον παράνομο χρήστη με το νόμιμο, αλλά βίαια εκδιωχθέντα, ιδιοκτήτη. Αυτό παρουσιάστηκε «ως σημαντικότατη επιτυχία που έπρεπε ΟΛΟΙ να χαιρετίσουμε» (Κυβ. Εκπρόσωπος 2/8/15), συγκρίνοντας το με τις θέσεις του Έρογλου, όπως προφανώς υπέδειξαν οι επικοινωνιολόγοι. Επόμενη φορά θα συγκριθούμε με τις θέσεις του Οθωμανού πολιορκητή της Αμμοχώστου, Λαλά Μουσταφά, που το 1571 πάτησε τους όρκους του και έγδαρε ζωντανό τον αρχηγό της άμυνας και κατέσφαξε τα γυναικόπεδα στην Αμμόχωστο.

δ) Στο περιουσιακό η παντελής απουσία της πλέον σημαντικής δικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποτελεί σκάνδαλο. Άλλο το ΕΔΑΔ (απόφαση Δημόπουλος) και άλλο το ΔΕΕ του οποίου οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το ΔΕΕ εκδικάζοντας βάσει του ΣΥΝΟΛΟΥ του κοινοτικού δικαίου (παραβιάσεις παντός είδους, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά.) στην απόφαση-σταθμός Αποστολίδης εναντίον Όραμς, αποφάνθηκε τελεσίδικα ότι το μοναδικό νόμιμο κτηματολόγιο είναι της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη της την επικράτεια (περιλαμβανομένων των κατεχομένων). Αυτή η απόφαση «εξαφανίστηκε» στις διαπραγματεύσεις όπως εξυπηρετεί τις τουρκικές επιδιώξεις και  όπως υποδείκνυαν έκτοτε τα έγγραφα Ντάουνερ.

ε) Για το φυσικό αέριο, αρκεί η δήλωση που ξέφυγε του Υπ. Εξ. ο οποίος αντιλαμβάνεται το φυσικό αέριο ως ένα μεγάλο δέντρο που έπεσε στο δρόμο των συνομιλιών και εμποδίζει τη λύση.

Τα πιο πάνω φανερώνουν ότι, όσα κάθε σώφρων πολίτης θεωρεί σημαντικές επιτυχίες, δυνατότητες και «χαρτιά» προς αξιοποίηση στις διαπραγματεύσεις, για το προεδρικό είναι προβλήματα που παρεμποδίζουν τη λύση και πρέπει να «καούν». Με τέτοια τακτική, το περιεχόμενο της λύσης χειροτερεύει συνεχώς εις βάρος των αδικημένων Ε/κ, επειδή Τούρκοι, ο Άιντα και άλλοι, ενεργούν θεωρώντας ότι ο Ν. Αναστασιάδης θα στηρίξει ένθερμα το όποιο αποτέλεσμα.

*Κώστας Μαυρίδης, ευρωβουλευτής ΔΗ.ΚΟ (S & D) costas.mavrides@europarl.europa.eu

Σχόλια