default-image

Πλατφόρμα της ENI και αντανακλαστικές αντιδράσεις

Απόψεις
Πλατφόρμα της ENI και αντανακλαστικές αντιδράσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ τόσο καιρό προσπαθούν να μας πουν ότι όλα είναι μέλι γάλα στις διαπραγματεύσεις ανακαλύπτουμε ότι μόλις γίνεται το παραμικρό, το οποίο μάλιστα είναι εντελώς φυσιολογικό και νόμιμο, βλέπουμε αμέσως αντανακλαστικές αντιδράσεις. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα παράξενα δεδομένα; Απλώς η ύπαρξη της πλατφόρμας της ENI, Saipem 10000 στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, στα όρια βέβαια της κυπριακής ΑΟΖ.

Του Νίκου Λυγερού

Η ENI, όπως το γράψαμε ήδη, ακολουθεί το κανονικό της πρόγραμμα γεώτρησης και ετοιμάζεται για τη δεύτερη αιγυπτιακή γεώτρηση. Πιο πρακτικά η ENI δεν έχει επιστρέψει ακόμα για να συνεχίσει το πρόγραμμά της στην Κύπρο, μόνο και μόνο η ιδέα της επιστροφής της ενοχλεί τα Κατεχόμενα. Και ξαφνικά το καλό κλίμα κινδυνεύει. Αλλά για ποιο λόγο; Η ENI κάνει μόνο πράξεις, οι οποίες είναι νόμιμες και στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Έχει συμβόλαια έρευνας και με τις δύο χώρες. Απλώς τώρα ανακαλύπτουμε ότι σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, ότι μπορεί να έχει δοθεί μια παράξενη υπόσχεση η οποία φέρεται να είναι ότι δεν θα προχωρήσουν οι έρευνες στην ΑΟΖ. Όλοι μας ξέρουμε βέβαια ότι αποκλείεται να έχει δοθεί αυτή η υπόσχεση από την κυπριακή κυβέρνηση, αφού όλοι ξέρουμε ότι η κυπριακή ΑΟΖ, είναι από τα πιο δυναμικά στοιχεία της Κύπρου και μάλιστα ακόμα και εργαλείο απελευθέρωσης.

Έτσι βλέπουμε ότι τα Κατεχόμενα ενοχλούνται μόνο και μόνο από μια πιθανή δραστηριότητα στην ΑΟΖ και το θεωρούν ακόμα και αδικία. Όλο αυτό το πλαίσιο είναι βέβαια γελοίο, γιατί η Κύπρος έχει κυριαρχικά δικαιώματα και η ΑΟΖ ανήκει σε αυτά. Απλώς βλέπουμε με ξεκάθαρο τρόπο πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες, ενώ μας έδιναν την εντύπωση ότι υπάρχει μια θετική προσέγγιση, αυτή η εντύπωση τελείωσε κι επανερχόμαστε στην πραγματικότητα της κατάστασης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News