Γιώργος Σαχίνης

Εσπεν Μπάαθ Άιντε (ΟΗΕ): "Τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί" για τη λύση του Κυπριακού

«ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ έχουν ευθυγραμμιστεί» δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπάαθ Άιντε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Του Ν. Σταυρουλάκη

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ Κύπρου στη Λεμεσό για την επικείμενη λύση στο Κυπριακό, επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για σύνταξη του νέου Συντάγματος.

Μιλώντας σε δημόσια συζήτηση για το Κυπριακό, που οργάνωσαν το γνωστό παράρτημα του «σημιτικού» think tank Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας και η αντιπροσωπία της Κομισιόν στην Κύπρο, με τίτλο «Σχεδιάζοντας το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον», ο Νορβηγός διπλωμάτης εμφανίσθηκε περισσότερο από σίγουρος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αναφέροντας ότι στην τελική φάση ο «κυπριακός λαός είναι που θα αποφασίσει για το μέλλον του» (δημοψήφισμα, όπως στο Σχέδιο Ανάν).

Μίλησε ειδικά για την Τουρκία, που παρουσιάζεται στην παρούσα φάση έτοιμη για λύση, πέραν της θετικής στάσης των δύο ηγετών και του καλού κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Ειδικότερα για το Σύνταγμα είπε ότι «θα συνταχθεί το 2015 ή το 2016», ενώ, απευθυνόμενος στις δύο πλευρές, δήλωσε: «Πρέπει να συγγράψετε ένα Σύνταγμα του 21ου αιώνα -και δεν υπάρχουν πολλά Συντάγματα του 21ου αιώνα. Δεν μπορείτε να συντάξετε ένα Σύνταγμα του 2015 ή του 2016 και να φαίνεται πως έχει συνταχθεί παλαιότερα. Πρέπει να είναι κάτι το οποίο έχει γραφτεί για σήμερα, ένα σύγχρονο, μοντέρνο Σύνταγμα».

Σχόλια