default-image

Προετοιμασία Τριμερούς

Απόψεις
Προετοιμασία Τριμερούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έρχεται όλο και πιο έντονα στο προσκήνιο. Έτσι την ώρα που όλοι στρέφονται αποκλειστικά σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, η υψηλή στρατηγική της Ελλάδας ασχολείται με την ενέργεια και προετοιμάζεται για την επόμενη τριμερή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Του Νίκου Λυγερού

Πρόκειται για μια συνεργασία των τριών χωρών που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα της είναι η ενεργειακή ασφάλεια και αυτό μπορεί να μετατραπεί σε δύο σκέλη: η ασφάλεια και το θέμα των απειλών που ασκούνται πάνω σε αυτές τις χώρες και η ενέργεια που έχει σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Και στα δύο υπάρχει πλαίσιο συνεργασίας και μάλιστα συνέργειας αφού έχουμε τα δύο προγράμματα που αποτελούν βασικούς πυλώνες, ο αγωγός East Med και το καλώδιο Interconnector EuroAsia. Και στις δύο περιπτώσεις η τριμερής επιτρέπει το γεφύρωμα σε ενεργειακό επίπεδο που παρέχει και ασφάλεια και μερική ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι και οι τρεις χώρες θα παίξουν ένα ρόλο γεωπολιτικό όλο και πιο σημαντικά και είναι καλό να το κατανοήσουμε εμπράκτως όσο γίνεται πιο γρήγορα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News