default-image

Πούτιν: "Η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ανεξάρτητη να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα"

Απόψεις
Πούτιν: "Η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ανεξάρτητη να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι λιγότερο υπόχρεες στο στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ κατά την εξέταση θεμάτων που αφορούν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη του στην ελβετική τηλεόραση στο κανάλι RTS. Ο Πούτιν μίλησε, επίσης, για το σκάνδαλο στη FIFA και την ισλαμική τρομοκρατία.

«Θα ήταν υπέροχο να βλέπαμε την Ευρώπη να δείχνει περισσότερη ανεξαρτησία και κυριαρχία, καθώς και την ικανότητα να ανταποκριθεί στα εθνικά συμφέροντά της - τα συμφέροντα, δηλαδή των λαών και των χωρών της» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Δευτέρα.

Πρόσθεσε, επίσης, πως ελπίζει ότι ένας νέος πόλεμος στην Ευρώπη δεν βρίσκεται στα χαρτιά.

Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε πως ένα ορισμένο επίπεδο της εθνικής κυριαρχίας χάνεται αναμφίβολα όταν μια χώρα ενταχθεί σε «οποιαδήποτε στρατιωτική-πολιτική οργάνωση ή στρατιωτικό-πολιτικό συνασπισμό». Ο Πούτιν σημείωσε, μάλιστα, πως «η Γαλλία αποσύρθηκε από το ΝΑΤΟ, προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία του σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι θα περίμενε κανείς αν αυτό ήταν μέρος της οργάνωσης», αναφερόμενος στη γαλλική απόσυρση από το ΝΑΤΟ στη δεκαετία του 1960. Να υπενθυμίσουμε πως η Γαλλία επέστρεψε πλήρως στο στρατιωτικό μπλοκ το 2009.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι «δεν είναι δουλειά μας να αναλύσουμε την εξωτερική πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών. Αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι αν έχουμε να συζητήσουμε μεταξύ των ευρωπαϊκών υποθέσεων με τους ευρωπαίους εταίρους στην Ουάσιγκτον, αυτό δεν είναι και πολύ ενδιαφέρον».

Ανέφερε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ «επιδιώκουν αυτοκρατορική πολιτική εδώ και καιρό», ενώ παρέθεσε την άποψη ορισμένων αμερικανικών πολιτικών αναλυτών που «πιστεύουν ότι αυτή η αυτοκρατορική θεώρηση των πραγμάτων βλάπτει τις ΗΠΑ».

Ο Πούτιν εξήγησε ότι η στάση της Ρωσίας για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ «δεν έχει να κάνει με αντι-αμερικανισμό», προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι «έχουν σεβασμό και αγάπη ειδικά για τον αμερικανικό λαό».Δεν είμαστε αντι-αμερικάνοι, αλλά αντίθετοι στον ιμπεριαλισμό τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Κατά την απάντηση του σε μια ερώτηση σχετικά με προηγούμενες προσπάθειες της Ρωσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την έλλειψη της δυτικής υποστήριξης, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αγνοήσει άφθονα στοιχεία της τρομοκρατικής δραστηριότητας, όπως είναι οι θυγατρικές της Αλ Κάιντα που αγωνίζονται στο ρωσικό Βόρειο Καύκασο.

«Όταν ρώτησα τους συναδέλφους μου συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων: "Μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει στη περιοχή" συνήθως μου απαντούσαν πως "Ναι, το βλέπουμε, αλλά λόγω των διαφορετικών εθνικών και διεθνών συνθηκών δεν μπορούμε να σας υποστηρίξουμε." Και γω τους απαντούσα: Αν δεν μπορείτε να μας υποστηρίξει - τουλάχιστον μην παρεμποδίζουν τις προσπάθειές μας.»

Ο Πούτιν, ωστόσο, σημείωσε πως η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά. «Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνειδητοποιήσει τους πραγματικούς κινδύνους των ακραίων εκδηλώσεων του ριζοσπαστικών ιδεών και έχουν ενωθεί στον αγώνα. Όπως λένε και οι Ρώσοι - κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Ο Ρώσος ηγέτης είπε επίσης ότι ελπίζει πως η συνεργασία με τη Δύση θα πάει πέρα από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στην επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, καθώς και διάφορα οικονομικά θέματα: «Εμείς θα ξεκινήσουμε διάλογο και την εκπόνηση μιας αποδεκτής απ΄΄ολους λύσης».

Ο Πούτιν επέκρινε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τηνπροσπάθειά της να πιέζει άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, ενεργώντας με την τακτική «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας». Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε, με αρκετή υπομονή είναι δυνατό και αναγκαίο να συνεργαστεί με την αμερικανική πλευρά για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων, επαινώντας τις διεθνείς προσπάθειες που έχουν οδηγήσει στη πρόσφατη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Κληθείς να σχολιάσει τη στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία έχει δει ακροδεξιών πολιτικών κομμάτα να κερδίζουν τη δημόσια στήριξη, και φαινομενικά να τάσσονται υπέρ του Πούτιν, σε αντίθεση με τους πολιτικούς στα αριστερά, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η υποκείμενη αιτία όλων αυτών ήταν η ενοχλητική παρεμβολή της Ουάσιγκτον στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων εθνών.

Ο Πούτιν δεν θεωρεί ως «έκπληξη» τις τοποθετήσεις των πολιτικών ή τα λόγια  της Marine Le Pen του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας ή της Ελβετίας Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου (UDC) προς το πρόσωπό του. Αντιθέτως περιέγραψε τις τοποθετήσεις αυτές ως «τεκτονική μετατόπιση στη δημόσια συνείδηση των Ευρωπαίων» προς την κατεύθυνση της προστασίας των εθνικών συμφερόντων, μεταξύ άλλων και από ξένες πολιτικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, μια σειρά από ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της εισροής μεταναστών από μέρη όπως τη Λιβύη, έχουν να κάνουν με «αποφάσεις που λαμβάνονται πέρα από τον Ατλαντικό ωκεανό». Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη πληρώνει τώρα για αποφάσεις  που δεν πήρε, τόνισε.

Μετά από αρκετές ερωτήσεις από τα ελβετικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA, ο Πούτιν είπε ότι δεν πιστεύει ότι είχε να κάνει με τις ενέργειες του επικεφαλής της οργάνωσης, του προέδρου Σεπ Μπλάτερ. Ενώ υπαινίχθηκε ότι θεωρεί τους ισχυρισμούς ως πολιτικά υποκινούμενους.

«Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που αναπτύσσεται γύρω από τον κ Μπλάτερ τώρα. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά δεν πιστεύω ούτε μια λέξη ότι εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς προσωπικά», τόνισε ο Πούτιν.

Γιώτα Χουλιάρα από το Geopolitics

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News