default-image

Εκεί που η σχιζοφρένεια συναντάει την πολιτική αυτοκτονία, ακροβατούν τα στελέχη της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου που στηρίζουν τη συμφωνία

Απόψεις
Εκεί που η σχιζοφρένεια συναντάει την πολιτική αυτοκτονία, ακροβατούν τα στελέχη της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου που στηρίζουν τη συμφωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριακή 5 Ιουλίου ώρα 9 το βράδυ. Δεκάδες στελέχη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν για τη νίκη του "ΟΧΙ" στην Πλατειά Δασκαλογιάννη. Μερικά μέτρα πιο κάτω, βρίσκεται το Ειρηνοδικείο, που μεθαύριο θα ξεκινήσει ξανά να πραγματοποιεί κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Πρόσωπα συγκινημένα και χαρούμενα από το μεγαλειώδες "ΟΧΙ" στα μνημόνια, "ΟΧΙ" στους εκβιασμούς, "ΟΧΙ" στην εξαθλίωση.

Του Άρη Χιωτέλη *

Σύντροφοι και περαστικοί δακρύζουν και μονολογούν για το θάρρος του Ελληνικού λαού που κόντρα, τόσο απέναντι στην ελληνική αστική τάξη και τα ΜΜΕ αλλά και στην πρόθεση υποταγής και εξευτελισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αποφάσισε να μη σκύψει το κεφάλι. Στήθηκε στην ουρά του ATM, αγόρασε από το μπακάλικο και μια μέρα που τα λεφτά δεν έβγαιναν είπε "γράφτα" και σήκωσε το κεφάλι χωρίς ντροπή, αποφασισμένος να ζήσει.

Μερικές μέρες μετά ο πρωθυπουργός προτείνει, "διαφωνώντας", το σκληρότερο μνημόνιο που έχει μέχρι σήμερα προταθεί στην ελληνική Βουλή (Και το ψηφίζει οι πλειοψηφία των βουλευτών του κοινοβουλίου και του ΣΥΡΙΖΑ). Τώρα ο ίδιος Ηρακλειώτης του 70,82 % "ΟΧΙ", θα πει το ψωμί, ψωμάκι με ένα "Αριστερό" Τρίτο Μνημόνιο. Θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ μέχρι νεωτέρας από τον αρμόδιο τροϊκανό επίτροπο, θα του πάρουν το σπίτι, θα πουλήσουν ότι έμεινε απούλητο τόσο τα χρόνια της "ανάπτυξης" και της κρίσης και πολλά αλλά ακόμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, και σε αυτή τη συγκύρια έρχεται η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου να μας πει ότι «δηλώνουμε τη στήριξη μας στην κυβέρνηση και στο δύσκολο έργο που καλείται αυτή να επιτελέσει». Δηλαδή αν το κατάλαβα σωστά, στην δεδομένη συγκύρια που η κυβέρνηση καλείται να επιτελέσει μνημόνιο τα στελέχη αυτά θα καλέσουν το κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την εφαρμογή του; Άμα λάχει θα πηγαίνουν και αυτοί να πετάνε κόσμο έξω από τα σπίτια, για να βγει το πλάνο, να μην "πέσει" η "αριστερή κυβέρνηση"(sic);

Συνεχίζοντας μας λέει η ανακοίνωση: «Κανείς φυσικά δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από τα μέτρα που περιέχονται ούτε και να παραγνωρίζει ότι αυτή αποτελεί ένα νέο μνημόνιο», χαρακτηρίζοντας την κιόλας «σκληρή, δύσκολη συμφωνία», προϊόν όπως μας ξεκαθαρίζουν «απίστευτων εκβιασμών». Άρα η νομαρχιακή οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο θα στηρίξει την εφαρμογή μέτρων στα οποία διαφωνεί πολιτικά και δεν αποφάσισε συλλογικά το κόμμα; Ωραία...

Όμως το παράδοξο γίνεται κάπου εδώ: «Η κυβέρνηση ανάμεσα στην καταστροφή και σε μια επώδυνη συνθηκολόγηση που θα απέτρεπε όμως τα χειρότερα και θα κέρδιζε χρόνο, επέλεξε το δεύτερο, για την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Αυτά τα λαϊκά συμφέροντα θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους μένοντας πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας».

Εδώ αυτοαναιρώντας τα όσα μας έλεγε παραπάνω η Ν.Ε. "θυμάται" τα λαϊκά συμφέροντα τις "αξίες" και τις "αρχές" της. Διερωτώμαι, αν μέσα στις αξίες και τις αρχές της είναι οι αποφάσεις συνεδρίων, τα κινήματα αυτοδιοίκησης, οι απεργίες, η πείρα των αγώνων ενάντια στα μνημόνια, στους πλειστηριασμούς, στις απολύσεις, την έκτακτη φορολογία και τον ΕΝΦΙΑ, το κίνημα "Δεν πληρώνω" γενικότερα οι αξίες και το ήθος της Αριστεράς. Αν είναι, τότε είναι ασύμβατες τόσο με μνημόνια όσο και με την Θατσερικής έμπνευσης φράση "δεν υπάρχει εναλλακτική" και την καταστροφολογία της ΝΔ που χρησιμοποιείται στην ανακοίνωση και επιχειρεί να ταυτίσει την Αριστερά με τα μνημόνια και τις αδιέξοδες και καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές τις ΕΕ και του ΔΝΤ.

Πιο καθοριστικό για να βγάλουμε συμπεράσματα για την υπαναχώρηση που κάνει η ανακοίνωση της Ν.Ε. από αρχές και αξίες, είναι το παρακάτω κομμάτι: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο βασικός στόχος αυτών των κύκλων ήταν και παραμένει η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό την αριστερά, να αποτελέσει παρένθεση και να αποβάλουν τη χώρα μας από την Ε.Ε και το ευρώ, πριν γίνουμε το «κακό» παράδειγμα για άλλες χώρες και λαούς».

Συνεχίζουμε λοιπόν, ο εξωτερικός και εσωτερικός "εχθρός" θέλει να ρίξει την κυβέρνηση "κοινωνικής σωτηρίας" να μας βγάλει από ΕΕ και ευρώ. Ποιοι και γιατί; Τα κυρίαρχα ΜΜΕ, το Ποτάμι και ο Μπόμπολας, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, ο Σόιμπλε, η Μέρκελ και λοιποί. Επειδή αυτοί θέλουν να επιβάλουν την πιο σκληρή μνημονιακή πολιτική λιτότητας και θέλουν να εξαθλιώσουν την κοινωνία συνεπώς είναι απέναντι από μια κυβέρνηση "κοινωνικής σωτηρίας" (είτε εντός Ευρωζώνης είτε εκτός).

Όμως αυτό δεν μας εξηγεί τα παραπάνω διαπιστευτήρια τήρησης της συμφωνίας, ίσα-ίσα, τήρηση της συμφωνίας μας κάνει το "καλό" παράδειγμα για αυτούς τους "κύκλους" και νομιμοποιεί και τους εκβιασμούς σαν μέσο χάραξης πολιτικής εντός της Ε.Ε. Ας πάμε όμως παρακάτω συνεχίζουν οι "σύντροφοι":

«Σε καμία περίπτωση δεν θα διευκολύνουμε αυτούς τους σχεδιασμούς, σε καμία περίπτωση δεν θα δραπετεύσουμε από τις ευθύνες μας, σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε όμως και σε κανένα να βάλει σε κίνδυνο την ενότητα του κόμματος».

Να η διαπίστωση(!) αυτό που απειλείται είναι λέει η ενότητα του κόμματος, η απόπειρα "δραπέτευσης" ευθυνών και η μη διευκόλυνση του σχεδιασμού των κυρίαρχων κύκλων. Δε θα διευκολύνουν ποιούς σχεδιασμούς; Αφού οι σχεδιασμοί των κυρίαρχων ήταν είτε πτώση της κυβέρνησης είτε συνθηκολόγηση και πολιτική ενσωμάτωση της κυβέρνησης, και πάνω από όλα πάση θυσία συμφωνία (Η αποδοχή του Μνημονίου και το πλασάρισμά του από την αριστερά δεν συνιστά παρένθεση;).

Αυτό που συνιστά "δραπέτευση" ευθυνών θα έπρεπε να είναι η αποδοχή της συμφωνίας και ακόμα χειρότερα το εκβιαστικό, απολιτικό και έκτος Αριστεράς ψευδοδίλλημα Μνημόνιο ή Καταστροφή.

Άρα ευθύνες έχετε και έχουμε σύντροφοι αλλά απέναντι σε ποιους;

Έχουμε ευθύνες ειδικά απέναντι στον κόσμο του "ΟΧΙ", στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, στο αντιμνημονιακό κίνημα, στον κόσμο της εργασίας και την νεολαία, στον κόσμο της Αριστεράς, στον ελληνικό λαό.

Απέναντι σε αυτούς έχει ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ και η δικιά μας ριζοσπαστική αριστερά.

Βάση αυτών των ευθυνών η καταγγελία της συμφωνίας είναι σίγουρα "δραπέτευση" (Ταξικά μεροληπτική και σωστή) από τον εκβιασμό όσο αφορά την συμφωνία και τα συμφέροντα των "κύκλων" της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η  μη-δραπέτευση είναι η ανάληψη ευθύνης στην παρουσίαση και το άνοιγμα στην κοινωνία του πολιτικού σχεδίου ρήξης που χρόνια παρουσιάζεται στο κόμμα μας.

Ένα σχέδιο ρήξης και απεμπλοκής από την Ευρωζώνη και το ευρώ, προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και της νεολαίας. Που θα εθνικοποιεί τις Τράπεζες για να μην μας τις κλείνουν, που θα μας δίνει νομισματική αυτοτέλεια για να μην μας εκβιάζουν, που θα διαγράφει μονομερώς το χρέος για να δοθεί ανάσα στην οικονομία, που θα επανακρατικοποιεί της ΔΕΚΟ, θα καθιστά κοινωνικά αγαθά Υγεία, Παιδεία, Ρεύμα, Νερό, Μεταφορές, για να επιβιώσουμε που θα επιτίθεται στην εγχώρια διαπλοκή, ολιγαρχία και ΜΜΕ, που θα βελτιώνει της συνθήκες και θα δίνει προοπτική στον λαό μας.

 Άραγε απέναντι σε ποιους νιώθετε ότι πρέπει να είστε υπεύθυνοι και συνεπείς σύντροφοι;

Η απάντηση σε αυτό θα καθορίζει την ενότητα του κάθε κόμματος της αριστεράς, αφού απ' όσο θυμάμαι, η ενότητα στην αριστερά στηρίζεται στην διατήρηση και τον σεβασμό στις συνεδριακές αποφάσεις και στον κοινό πολιτικό στόχο και σχέδιο.

Με το κλείσιμο συμφωνώ απόλυτα και το επιστρέφω στην Ν.Ε. με μια βελτίωση:

«Ανάψαμε μια σπίθα, φυτέψαμε ένα σπόρο που ανοίγει μια χαραμάδα για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Αυτή η υπόθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένη».

*Ο κ. Άρης Χιωτέλης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό "Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες" και μέλος Ν. ΣΥΡΙΖΑ.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News