Γιώργος Σαχίνης

Για να δεις το μέλλον

Για να δεις το μέλλον, δεν μπορείς να ξεχάσεις το παρελθόν, αφού μέσα του υπάρχει το εγκλωβισμένο μέλλον που θα αναπτυχθεί μετά το παρόν. Σταμάτα, λοιπόν, να θέλεις να μας πείσεις ότι ξεχνώντας τα πάντα θα προχωρήσουμε, γιατί απλώς θα πέσουμε.

Του Νίκου Λυγερού

Όλη η δύναμη και η δυναμική του Ελληνισμού προέρχεται από την έννοια της συνέχειας. Έτσι, αν δεν θαυμάζεις το παρελθόν μας, πώς θες ν' αγαπήσεις το μέλλον μας; Δεν ξεχνάμε τους δικούς μας, ούτε τα κατορθώματά τους, γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο τους, αφού αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να τους αποδείξουμε ότι είμαστε οι απόγονοί τους, όχι μόνο κληρονομικά, αλλά και πνευματικά.

Μπορεί να γκρινιάζουμε, αλλά δεν είμαστε μίζεροι, γιατί έχουμε γνωρίσει άθλιες καταστάσεις και τις ξεπεράσαμε. Και γι' αυτό το λόγο δεν έχεις το δικαίωμα να φτύνεις την Ελλάδα και τον Ελληνισμό με το πρόσχημα ότι θα λύσεις τα προβλήματα μ' ένα ριζοσπαστικό τρόπο, διότι πολύ απλά αυτός δεν υπάρχει, αλλιώς θα ήταν και ο θάνατος του Ελληνισμού.

Εδώ και αιώνες ο Ελληνισμός προστατεύει την Ελλάδα από τους εχθρούς και τους ραγιάδες. Και η καλύτερη απόδειξη είναι η ιστορία που δεν ξέρεις, γιατί ποτέ δε θεώρησες ότι ήταν αναγκαία για την εξέλιξή μας. Εμείς όμως τη μελετούμε, γιατί ξέρουμε ότι από εκεί αρχίζει και το μέλλον μας που παραμένει αόρατο σε σένα, γιατί δεν πιστεύεις.

Σχόλια