Γιώργος Σαχίνης

Εθνικές αντοχές και ΑΟΖ

Φαίνεται από ανεπίσημες πηγές προς το παρόν ότι έχουμε μια τριπλή κοινοπραξία που ενδιαφέρεται για τα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτή η κοινοπραξία αποτελείται από την Total, την Edison και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Του Νίκου Λυγερού

Έχουμε λοιπόν μία γαλλική, μία ιταλική και μία ελληνική εταιρεία. Οι τρεις μαζί ενδιαφέρονται για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 που βρίσκεται στα ανοιχτά της Κέρκυρας. Αυτό το οικόπεδο 2 εφάπτεται πάνω στην μέση γραμμή που έχουμε με την Ιταλία, με την οποία έχουμε υπογράψει συμφωνία υφαλοκρηπίδας από το 1977 και συμφωνία για αρχή διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μας το 2013.

Στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 βρίσκεται και το κοίτασμα Πύρρος που έχει ένα μέγεθος της τάξης των 90 km2 και το οποίο βρίσκεται πάνω στη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

Στο θαλάσσιο οικόπεδο βρίσκεται επίσης ένας μέρος του κοιτάσματος Αχιλλέας που έχει ένα μέγεθος της τάξης των 450km2, το άλλο μέρος βρίσκεται στο θαλάσσιο οικόπεδο 4. Το κοίτασμα Αχιλλέας είναι αποκλειστικά ελληνικό, ενώ το κοίτασμα Πύρρος είναι ελληνο-ιταλικό.

Αυτή η τριπλή κοινοπραξία που ηγείται η Total θα δώσει ένα δυναμικό παράδειγμα και σε άλλες εταιρείες για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, για να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσω της ελληνικής ΑΟΖ.

Πρακτικά λοιπόν πρέπει να έχουμε εθνικές αντοχές για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, όπου θα έχουμε απολαβές από δικούς μας υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, γεγονός που ενισχύεται και από τις υποψηφιότητες των Ελληνικών Πετρελαίων στα οικόπεδα 1 και 10.

Ενεργειακός χάρτης Ιονίου

Για να καταλάβουμε καλύτερα τις επιλογές που έγιναν στα θαλάσσια οικόπεδα 1, 2 και 10 είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τον ευρύτερο ενεργειακό χάρτη του Ιονίου, για να αντιληφθούμε ότι η μεγάλη εικόνα δίνει τεράστιες ενδείξεις για τα θαλάσσια οικόπεδά μας. Επίσης, το σημαντικό είναι ότι τα μέλη της τριπλής κοινοπραξίας έχουν όλα μια εμπειρία στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμα πιο συγκεκριμένα υπάρχει και μια τεχνογνωσία όσον αφορά στους ασβεστόλιθους λόγω του κοιτάσματος Rospo Mare, η οποία θα είναι πολύτιμη, γιατί είναι το είδος των πετρωμάτων που θα βρεθούν για το κοίτασμα Πύρρος στο θαλάσσιο οικόπεδο 2. Από τα παλαιότερα δεδομένα του 1975 έως τα πιο πρόσφατα του 2014, βλέπουμε την ποιότητα και την ποσότητα που υπάρχει στην Αδριατική και στο Ιόνιο.

Αν επιπλέον προσθέσουμε σε αυτά τα δεδομένα τα 29 θαλάσσια οικόπεδα που ανήκουν στην Κροατία, μπορούμε να κατανοήσουμε επί του πρακτέου την αξία της όλης περιοχής. Επιπλέον, το γεγονός ότι δημιουργήθηκε αυτή η συγκεκριμένη κοινοπραξία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Edison και την Total, που είναι γνώστες του χώρου εδώ και χρόνια, θα λειτουργήσει καταλυτικά για να έρθουν και άλλες ανάλογες στη συνέχεια, όταν δουν χειροπιαστά αποτελέσματα στην ελληνική ΑΟΖ.

Γιατί εδώ βρίσκεται η μεγάλη διαφορά. Μιλούμε πια ξεκάθαρα για την ελληνική ΑΟΖ και όχι για ένα θεωρητικό πλαίσιο. Έχουμε, λοιπόν, γνωστά, σταθερά και σίγουρα δεδομένα που έρχονται να ενισχύσουν σε πρακτικό επίπεδο την εφαρμογή της υψηλής μας στρατηγικής όσον αφορά στην ενέργεια και στα στρατηγικά αποθέματά μας.

Σχόλια