Γιώργος Σαχίνης

Δεν υπάρχει Ελληνισμός χωρίς θάλασσα

Ενώ η ιστορία του Ελληνισμού είναι από την αρχή άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα, ελάχιστοι συνειδητοποιούν την πραγματική της αξία για την ύπαρξή μας. Έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να μιλούμε για το θέμα της ΑΟΖ λες και χρειάζεται να πείσουμε τους δικούς μας, ενώ είμαστε του Θεμιστοκλή και νικήσαμε στη μυθική ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η ΑΟΖ είναι το στρατηγικό μείγμα της Δικαιοσύνης και της θάλασσας.

Του Νίκου Λυγερού

Η ΑΟΖ είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και πρέπει να την αξιοποιήσουμε όχι μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά. Η δύσκολη κατάσταση που διανύουμε δεν μπορεί να διευκολυνθεί μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις οι οποίες πρέπει να είναι εποικοδομητικές, όπως έγινε και με την υπόθεση του ζεόλιθου.

Η ΑΟΖ είναι ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα για την Ελλάδα και πρέπει να προβληθεί. Το γεγονός ότι ο διαγωνισμός τρέχει αυτές τις ημέρες και είναι σε εξέλιξη, είναι πολύ σημαντικό αφού δεν πρόκειται πια για ένα όραμα, αλλά μία χειροπιαστή πραγματικότητα.

Η ΑΟΖ αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ελληνική οικονομία και αν δεν έχει δράσει άμεσα πάνω σε αυτή οφείλεται στην καθυστέρηση των κομμάτων να σκεφτούν ορθολογικά και στρατηγικά. Η Ελλάδα έχει και παρελθόν και μέλλον. Κι αν έχει δυσκολίες τώρα θα τις ξεπεράσουμε και με την ΑΟΖ.

Σχόλια