default-image

Το αποκρουστικό της πρόσωπο δείχνει η ΕΕ στην Ελλάδα

Απόψεις
Το αποκρουστικό της πρόσωπο δείχνει η ΕΕ στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

του Γιώργου Δελαστίκ

   Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και των Γερμανών και των άλλων δανειστών δεν υπήρχε μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Η ελληνική κυβέρνηση συνέχιζε να αρνείται να υποταχθεί στους εξωφρενικά αντιλαϊκούς όρους που προέβαλαν την τελευταία στιγμή οι δανειστές, αν και σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αντιπροτάσεις περισσότερο προσαρμοσμένες στις απαράδεκτες απαιτήσεις των δανειστών. Παίζοντας σωστά το παιχνίδι των ανελέητων διαπραγματεύσεων, οι δανειστές δεν τις έχουν ακόμη κάνει δεκτές. Επιχειρούν να αποσπάσουν όσα περισσότερα μπορούν από τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον θα κατασπαράξουν πολιτικά στη συνέχεια χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, αν υποκύψει στους Γερμανούς, ανατρέποντάς τον και απομακρύνοντάς τον από την πρωθυπουργία. Δεν είναι η αντίσταση του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, αλλά αντιθέτως η υποταγή του στους όρους των Γερμανών που θα επιτρέψει στην καγκελαρία να υλοποιήσει και τους δύο στόχους του σχεδίου που έχει εκπονήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας: αφενός να καθυποτάξει την Ελλάδα φτωχαίνοντας ακόμη περισσότερο τον πληθυσμό της και αφετέρου να ανατρέψουν την κυβέρνηση Τσίπρα εν μέσω γενικής πολιτικής απαξίωσης του πρωθυπουργού. Μόνο ο χρόνος πιέζει την καγκελαρία. Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό που προβάλλεται κατά κόρον, ότι δήθεν η Ελλάδα έχει λίγο χρόνο στη διάθεσή της, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Θεωρητικά μιλώντας, αν σε τέσσερις μέρες από σήμερα, την Τρίτη 30 Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση δεν πλήρωνε το 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, οι πολιτικοί συσχετισμοί θα άλλαζαν ριζικά. Το ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει στην Ελλάδα δανειακές δόσεις συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Υπ' αυτό το πρίσμα, μας "χρωστάει" 3,6 δισ. ευρώ και θα μας χρεοκοπήσει επειδή αντί να μας δώσει αυτά τα λεφτά απαιτεί να του δώσει η κυβέρνηση Τσίπρα 1,6 δισ.;

Θα τρελαθούμε; Επιπροσθέτως, το καταστατικό του ΔΝΤ αναφέρει ρητά ότι ο επικεφαλής του έχει στη διάθεσή του έναν ολόκληρο μήνα μέχρι να συγκαλέσει το ΔΣ του ΔΝΤ και να το ενημερώσει ότι μια χώρα δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ και μόνο ύστερα από αυτό κηρύσσεται "πιστωτικό γεγονός" η μη πληρωμή μιας δόσης προς το ΔΝΤ. Οι εξωφρενικές απαιτήσεις του ΔΝΤ προχτές αποσκοπούν πολύ περισσότερο στο να κατατρομοκρατήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να δώσει άρον άρον την Τρίτη το 1,6 δισ. ευρώ στο Ταμείο αυτό παρά να επιβάλουν όλους αυτούς τους κατάπτυστους όρους.

Αλλωστε, προσέφεραν οι Αμερικανοί και το δόλωμα που είναι ουσιαστικότατο: Βγήκε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, αμερικανικός φυσικά, και είπε ότι αν η Ελλάδα δεν πληρώσει στις 20 Ιουλίου τα 3,7 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτό δεν συνιστά αυτομάτως χρεοκοπία της Ελλάδας! "Εάν χαθεί μια αποπληρωμή ομολόγου προς την ΕΚΤ, αυτό δεν συνιστά αυτόματα χρεοκοπία της Ελλάδας και υποβάθμισή της στην κλίμακα της "επιλεκτικής χρεοκοπίας"" ανέφερε ο οίκος αυτός σε ανακοίνωσή του προ δεκαημέρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ούτε τη δόση των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, έναν μήνα αργότερα από τις 20 Ιουλίου, είναι υποχρεωμένη να καταβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα, γιατί αν δεν δώσει ούτε αυτά τα λεφτά δεν πρόκειται η Ελλάδα να κηρυχτεί χρεοκοπημένη! Μάλιστα ο οίκος Standard & Poor's αναφέρει ότι "εξ όσων γνωρίζουμε, η ΕΚΤ διακρατεί το σύνολο των κρατικών ομολόγων τα οποία είχε αποκτήσει το 2012. Αυτός είναι ο λόγος που η μη εξόφληση των ομολόγων δεν θα επηρεάσει άμεσα τους ιδιώτες πιστωτές". Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως δεν θεωρεί ότι ένα κράτος κηρύσσει πτώχευση αν δεν πληρώσει κάποιες δόσεις σε φορείς του επίσημου τομέα, όπως είναι η ΕΚΤ ή το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει και ο επίσης αμερικανικός Moody's, άρα ούτε και η μη πληρωμή του ΔΝΤ θα έχει ως συνέπεια την κήρυξη της Ελλάδας σε χρεοκοπία!

Αυτός είναι ο λόγος που στους τέσσερις όρους που έβαλε ο Σόιμπλε για να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία με την Ελλάδα εκ μέρους των Γερμανών και των άλλων δανειστών, ο ένας είναι η κυβέρνηση Τσίπρα να έχει οπωσδήποτε πληρώσει στις 30 Ιουνίου, την Τρίτη, το 1,6 δισ. στο ΔΝΤ!

Περιθώρια έχει ευρύτατα η κυβέρνηση Τσίπρα να αντισταθεί στην πίεση των δανειστών. Το ψυχικό σθένος δεν γνωρίζουμε αν έχει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News