default-image

Στο δρόμο προς τη δραχμή

Απόψεις
Στο δρόμο προς τη δραχμή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατάσταση της Οικονομίας είναι μη αναστρέψιμη. Εδώ και καιρό η χώρα βρίσκεται στον αστερισμό του διπλού νομίσματος. Χρειαζόμαστε χρόνο, τον οποίο και δεν μας δίνουν. Είναι σαφές ότι κάποια κέντρα έχουν αποφασίσει να "τελειώνουν" με μας τους "ενοχλητικούς". Οι ώρες είναι κρίσιμες. Και το χειρότερο όλων είναι ότι δεν υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Κι ότι οι άνθρωποι σε αυτή την χώρα αγαπούν την πόλωση και τους θεατρινισμούς.

Προσωπικά δεν δίνω δεκάρα τσακιστή αν στο μέλλον θα έχουμε ευρώ ή δραχμή ή τον φοίνικα. Τάσσομαι σε αυτή την φάση υπέρ του ευρώ επειδή η χώρα δεν είναι σε θέση να ζήσει τώρα έξω από το προστατευμένο περιβάλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Πιστεύω, όμως, ότι θα πρέπει να κάνουμε ό,τι  περνάει από το χέρι μας για να προσφέρουμε στα παιδιά μας εναλλακτικές λύσεις και όχι απλήρωτες συναλλαγματικές.

Η συμφωνία θα μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο. Και ξέρουμε όλοι ότι η συμφωνία θα είναι κακή. Το "πρόβλημα", όμως, δεν βρίσκεται στην διαπίστωση ότι πρόκειται για μία κακή συμφωνία, αλλά στο γεγονός ότι κι αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, αρνούνται να συζητήσουν με τον επιχειρηματικό κόσμο και να επενδύσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Η συμφωνία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι απομακρυνόμαστε από το διπλό νόμισμα. Δεν πρόκειται για κάποιου είδους "απειλή", προκειμένου να πεισθούμε για την συμφωνία. Το διπλό νόμισμα έχει να κάνει με την δυνατότητα του δημοσίου να εκπληρώσει στο προσεχές διάστημα τις υποχρεώσεις του, δίχως να χρειαστεί να στραγγαλιστεί και το τελευταίο μέλος της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα. Οι φόροι δεν είναι λύση. Ποτέ δεν ήσαν.

Ένα new deal με τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας είναι ο μόνος δρόμος που θα μας βγάλει από τα σημερινά μας αδιέξοδα. Όλες οι άλλες επιλογές μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μεγάλες εθνικές περιπέτειες.

Η άρνηση του πολιτικού κόσμου να δει την αλήθεια κατάματα στερεί από τον ελληνισμό το απαραίτητο οξυγόνο για την επιβίωσή του.  Δυστυχώς, ο αντιευρωπαϊκός άνεμος δεν θα μας πάει σε νέα ασφαλή λιμάνια, όπως πιστεύουν κάποιοι, αλλά θα μας βάλουν σε κίνδυνο.

Είμαστε ήδη στην δραχμή επειδή ακριβώς δεν θέλουμε να κάνουμε τα αυτονόητα. Η κακή συμφωνία δεν είναι λύση, όπως λύση δεν είναι και η ρήξη. Η λύση δεν βρίσκεται ούτε στις προτάσεις του ΔΝΤ, ούτε σε εκείνες διασήμων οικονομολόγων που πιθανώς θα ήθελαν την Ελλάδα να ανοίγει τον δρόμο της εξόδου από την Ευρωζώνη. Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας, αρκεί να κερδίσουμε χρόνο.

Η χτεσινή πρόταση Σαμαρά για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αν χαθεί η δεδηλωμένη, ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Επιτέλους, εγκαταλείπεται η λογική της "αριστερής παρένθεσης". Για να αποτραπεί ο διχασμός χρειάζονται βήματα από όλους. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχει επιτυχία οποιαδήποτε συμφωνία με την Ευρώπη. Δεν είναι η συμφωνία το κλειδί για την επόμενη ημέρα. Είναι προαπαιτούμενο. Το κλειδί βρίσκεται στην επιλογή μιας πολιτικής που θα στηρίζεται στην χαμηλή φορολογία και σε ένα καλό επενδυτικό περιβάλλον. Βλέποντας όμως τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από μία τέτοια λογική.

Θανάσης Μαυρίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News