default-image

Με τη γλώσσα των αριθμών

Απόψεις
Με τη γλώσσα των αριθμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σημαίνει η ρήση του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και λίγο πριν δει τον Γιούνκερ ιδιαιτέρως, ότι θα έχουμε μία "κατάλληλη και βιώσιμη συμφωνία";

Mήπως ότι θα πληρώνουμε ότι ακριβώς απαιτούν οι εταίροι και δανειστές (αφού έχουν το ρευστό έτσι, που όμως στη χώρα δεν μπαίνει είναι για να πληρωθούν οι δόσεις τους) για να γεμίζουμε και με νέα χρέη; Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε νέα πρόταση προς τους πιστωτές της το βράδυ της Κυριακής (21 Ιουνίου), που θεωρήθηκε "μια καλή βάση για την επίτευξη προόδου" από την Επιτροπή της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής της Δευτέρας. Θεσμοί και εταίροι με τον τρόπο του ο καθένας δηλώνει πως "οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση".

Η ελληνική πρόταση περιέχει αντι-προτάσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα με τις απαιτήσεις των πιστωτών για τις συντάξεις και το ΦΠΑ. Το όλο πρόβλημα δηλαδή της κυβέρνησης είναι πώς θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών, που η ίδια έχει χαρακτηρίσει παράλογες. Γιατί; Για να της δώσουν τις πιστώσεις προκειμένου να συνεχίσει η Ελλάδα να πληρώνει τα χρέη τους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί όλες τις βασικές απαιτήσεις των δανειστών σε αυξήσεις φόρων, ΦΠΑ, σε οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις, αλλά και σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις. Με αντάλλαγμα τι;

Να δοθούν τα 7,2 δις ευρώ που υπολείπονται από το τελευταίο πρόγραμμα. Αλήθεια, που θα πάνε αυτά τα δις, αν δοθούν; Η κυβέρνηση Τσίπρα άντλησε τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου για να πληρώσει πάνω από 3,8 δις ευρώ στο ΔΝΤ.

Αφήνοντας με αντίστοιχα ελλείμματα σύστημα υγείας, ασφαλιστικούς φορείς, παιδεία. Προκειμένου μάλιστα  να πληρώσει έντοκα γραμμάτια αξίας 15 δις ευρώ, χρειάστηκε να εκδώσει νέα συνολικής αξίας 19,5 δις ευρώ. Με τον τρόπο αυτό κάλυψε και το τρέχον ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης που ανερχόταν στο τέλος Απριλίου σχεδόν στο 1,5 δις ευρώ.

Επομένως η κυβέρνηση Τσίπρα έχει φορτώσει ένα κυλιόμενο έλλειμμα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τουλάχιστον 5,3 δις ευρώ. Με προοπτική να αυξηθεί σημαντικά καθότι η αγορά είναι νεκρή και εισόδημα για να αποδώσει φορολογικά έσοδα δεν υπάρχει. Πώς θα καλυφθεί αυτό το έλλειμμα; Πώς και πότε θα αποδοθούν πίσω τα ταμειακά διαθέσιμα που αντλήθηκαν;

Μήπως από τα 7,2 δις ευρώ που πρόκειται να εισπράξει η κυβέρνηση Τσίπρα, αν και εφόσον αποδεχθεί τις απαιτήσεις μειώσεων, περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων που απαιτούν οι δανειστές; Μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση καλείται να πληρώσει 5,2 δις ευρώ στο ΔΝΤ.

Άλλα 5,1 δις στην ΕΚΤ, μαζί 1,5 δις ευρώ διακρατούμενα ομόλογα από τις άλλες κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Σύνολο 11,8 δις ευρώ. Αν προσθέσουμε άλλα 3,2 δις ευρώ σε τόκους τίτλων που πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους, τότε η συνολική απαίτηση αυξάνει στα 15 δις ευρώ. Επομένως τα 7,2 δις ευρώ των υπολοιπόμενων δόσεων - ακόμη κι αν δοθούν - δεν φτάνουν ούτε καν για την τρέχουσα εξυπηρέτηση του μακροπρόθεσμου χρέους.

Απαιτούνται έως το τέλος του έτους άλλα περίπου 7 δις ευρώ. Από που; Η κυβέρνηση λέει ότι "έπεισε" τους δανειστές να της απελευθερώσουν τα 10,8 δις ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όμως τα 10,8 δις ευρώ προορίζονται αποκλειστικά για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να σταματήσει - έστω προσωρινά - η εξάρτησή τους από τον ELA. Άρα; Αυτό που ονομάζει ως μία  "κατάλληλη και βιώσιμη συμφωνία" ο Τσίπρας , δεν είναι παρά η άντληση περίπου 6 δις ευρώ από αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων και οριζόντιες περικοπές, ώστε να καλυφθεί το τρέχον κυλιόμενο έλλειμμα.

Με αντάλλαγμα τουλάχιστον 18 δις ευρώ επιπλέον χρέους. Θέλει πολύ σκέψη για να αντιληφθεί κι ο πιο αδαής ότι μια τέτοια συμφωνία θα μας οδηγήσει πάλι σε φαύλο κύκλο , ανεξάρτητα αν για μερικές βδομάδες ψυχολογικά θα ισορροπήσει για λίγο μαζί με το καλοκαίρι την κατάσταση;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News