Γιώργος Σαχίνης

Διαγραφή χρέους της Ουκρανίας, ανταμοιβή για τις υπηρεσίες της

Δε θα κρατήσει για πολύ η ανακούφιση που πρόσφερε η διαβεβαίωση του Κιέβου, ότι θα εξοφλήσει κανονικά το «κουπόνι» αξίας 75 εκατ. δολαρίων που λήγει σήμερα από το δάνειο που είχε λάβει από τη Ρωσία ύψους 3 δισ. δολαρίων. Λι αυτό, όχι γιατί διαλύονται τα σύννεφα πάνω από τον ουρανό της Ουκρανίας, περί ενδεχόμενης αποκήρυξης μέρους του χρέους της, αλλά γιατί, αντίθετα, οι ανησυχίες αυτές επιβεβαιώνονται με κάθε επισημότητα. Και η αποκήρυξη θα γίνει με την έγκριση, αν όχι την καθοδήγηση των διεθνών οργανισμών και των δυτικών κρατών που έχουν αναλάβει την προστασία της Ουκρανίας.  

Του Λεωνίδα Βατικιώτη *

Το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στις 11 Ιουνίου ήταν χαρακτηριστικό: «Η Ουκρανία μάχεται για την επιβίωσή της ως ανεξάρτητο κράτος. Η πιο άμεση από τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι να μειώσει τα δισεκατομμύρια δολαρίων δανειακών υποχρεώσεών της προς τους ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα. Η επίλυση αυτού του ζητήματος είναι ουσιώδης για να καταφέρει η κυβέρνηση του Κιέβου να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα στα ανατολικά της χώρας. Δυστυχώς, οι πιστωτές της Ουκρανίας αντιστέκονται σε μια διαγραφή του χρέους, μια στάση που είναι απαράδεκτη… Καθώς συμμετέχει σε ένα πόλεμο δι' αντιπροσώπων με τη Ρωσία, το Κίεβο δεν αντέχει να δαπανήσει σχεδόν 5% του ΑΕΠ του για πληρωμές τόκων. Το Κίεβο ζητά 40% κούρεμα επί της αξίας των ομολόγων. Οι πιστωτές, υπό την ηγεσία της επενδυτικής εταιρείας Φράνκλιν Τέμπλετον, αντισέκονται στο κούρεμα. Οι ομολογιούχοι πρέπει να υποχωρήσουν. Έχουν ηθική υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση που μειώνει το χρέος της Ουκρανίας σε βιώσιμα επίπεδα»! Το άρθρο κλείνει με έναν εκβιασμό: «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ουκρανία δικαιούται να αυξήσει την πιθανότητα κήρυξης παύσης πληρωμών στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους»!!!  

Η έκπληξη για την ευκολία με την οποία η Δύση προκρίνει τη διαγραφή μέρους του χρέους της Ουκρανίας μεγαλώνει αν λάβουμε επίσης υπόψη μας ότι το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν 71,2% (93 δισ. δολ.) στο τέλος του 2014, από 40,6% (73 δισ. δολ.) ένα χρόνο πριν. Επίπεδο, δηλαδή, χαμηλότερο ακόμη κι από το μέσο όρο της ευρωζώνης (91,9%), ακόμη κι από της Γερμανίας (74,7%)!  

Όσο κι αν επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί η μονομερής επί της ουσίας διαγραφή μέρους του δημόσιου χρέους στη βάση της κατάρρευσης των δημόσιων οικονομικών της λόγω του εμφυλίου (18 μονάδες μειώθηκε το ΑΕΠ της το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε ετήσια βάση) η πραγματική αιτία πρέπει να αναζητηθεί στην πολύπλευρη στήριξη που παρέχει η Δύση στο φιλοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου. Πλευρά αυτής της στήριξης ήταν κι η συμφωνία με το ΔΝΤ ύψους 17,5 δισ. δολ., η οποία συνοδεύτηκε από 7,5 δισ. δολ. Επιπλέον διμερή βοήθεια, κάτι σαν επιβράβευση του νέου καθεστώτος.  

Στο υπόβαθρο αυτής της στήριξης βρίσκεται ο ρόλος προμαχώνα που έχει ανατεθεί στην Ουκρανία εκ μέρους των ΗΠΑ και της ΕΕ στο πλαίσιο της κλιμακούμενης σύγκρουσής τους με τη Μόσχα. Έτσι, αυτές ακριβώς οι χώρες που σε πλείστες άλλες περιπτώσεις επικαλούνται τον «ηθικό κίνδυνο» που θα προκαλούσε μια αθέτηση χρέους ή προβάλλουν την ηθική υποχρέωση της αποπληρωμής των δημοσίων (κι όχι φυσικά των ιδιωτικών) χρεών, στην προκειμένη περίπτωση, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με το Ιράκ πολύ πρόσφατα, αποδέχονται την διαγραφή του, ανταμείβοντας το νέο καθεστώς…

*Πηγή: Εφημερίδα το ''ΠΡΙΝ''

Κυριακή  21  Ιουνίου  2015

Σχόλια