default-image

Το Λουγκάνο, ύστερα από 97 χρόνια, τιμά τον Νίκο Καζαντζάκη

Κρήτη
Το Λουγκάνο, ύστερα από 97 χρόνια, τιμά τον Νίκο Καζαντζάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εξαίσια μέρα... φτάσαμε στο Hotel Seehof στην Gandria, η καρδιά μας σκίρτησε. Είπαμε, εδώ θα γίνουμε ευτυχείς». Με αυτή τη φράση, ο Νίκος Καζαντζάκης περιγράφει τα συναισθήματα που τον κατέκλυσαν αμέσως μόλις έφτασε, συντροφιά με τη φιλόσοφο Έλλη Λαμπρίδη, στο μικρό γραφικό χωριό Γκάντρια, κοντά στο Λουγκάνο της Ελβετίας, στις 11 Μαρτίου 1918.

Μετά την αποτυχία της εκμετάλλευσης, μαζί με τον περίφημο Ζορμπά, του λιγνιτωρυχείου στην Πραστοβά (μεσσηνιακή Μάνη), ο Νίκος Καζαντζάκης και η Έλλη Λαμπρίδη επισκέπτονται πολλές πόλεις και χωριά της γερμανόφωνης και ιταλόφωνης περιοχής της Ελβετίας, μεταξύ αυτών και το χωριό Γκάντρια, όπου έμειναν δέκα ημέρες.

Ύστερα από 97 χρόνια, σε ανάμνηση αυτής της διαμονής, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), η Ελληνική Κοινότητα του καντονίου του Τιτσίνο και το επίτιμο ελληνικό Προξενείο του Λουγκάνο εντοίχισαν, στις 14 Ιουνίου 2015, στην πρόσοψη αυτού του ξενοδοχείου, κεραμική πλάκα με τα ελληνικά χρώματα, έργο του καλλιτέχνη Luigi Costa.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί Έλληνες και φιλέλληνες, Ελβετοί και Γάλλοι.

Χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων ο κ. Χαράλαμπος Μάνεσης, πρέσβης της Ελλάδος στη Βέρνη, η κ. Giovanna Mazzoni, αντιδήμαρχος του Λουγκάνο, αρμόδια για τον Πολιτισμό, ο κ. Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ, πρεσβευτής Ελληνισμού, ο κ. Αλέξανδρος Παπαδάτος, επίτιμος πρόξενος της Ελλάδος στο Λουγκάνο, ο καθηγητής Benedito Gemelli, υπεύθυνος στο Τιτσίνο του Συλλόγου Κλασικής Παιδείας και ο κ. Roberto Genmazzini, συγγραφέας (έγραψε για τον Καζαντζάκη σε ανάμνηση της διαμονής του στην Γκάντρια ένα ποίημα στην τοπική διάλεκτο και το διάβασε στην εκδήλωση).

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος και η Ελένη Καζαντζάκη διέμειναν το 1955 σε αναρρωτήριο στο Καντεμάριο (κοντά στο Λουγκάνο), όπου εντοιχίστηκε αναμνηστική πλάκα στις 28 Ιουνίου 2014.

Το Τιτσίνο εγκαινιάζει έτσι στενούς δεσμούς με το μεγάλο Κρητικό. Θα συνεχίσει δε να τον τιμά με τη διοργάνωση, το 2017, σημαντικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της 60ής επετείου από το θάνατό του.

Τέλος, σημειώνεται ότι στις 27 Νοεμβρίου 2015, η ελληνική Πρεσβεία στη Βέρνη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη θα εντοιχίσουν αναμνηστική πλάκα στη Ζυρίχη, στην πρόσοψη του κτιρίου που στέγαζε το 1918 το Προξενείο της Ελλάδος και όπου διέμεινε επανειλημμένα ο Νίκος Καζαντζάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News