default-image

Ρεαλισμός - Analyst.gr

Απόψεις
Ρεαλισμός - Analyst.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η αλήθεια είναι ότι, κανένας δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Από την άλλη πλευρά, δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, να εξυγιανθεί δηλαδή μέσω ενός νέου νομίσματος που στη συνέχεια θα υποτιμούταν, γυρίζοντας ξανά πίσω - όπως ισχυρίζεται ο οικονομολόγος του ινστιτούτου του Μονάχου.

Η αιτία είναι το ότι, εάν της επιτρεπόταν κάτι τέτοιο, τότε όλες οι υπερχρεωμένες χώρες θα ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο - οπότε η Ευρωζώνη θα μετατρεπόταν σε έναν οίκο ανοχής με περιστρεφόμενες πόρτες, όπου θα έπαιρνε κανείς αυτό που θα ήθελε, θα έφευγε και θα γύριζε ξανά, για να επαναλάβει τα ίδια.

Εντός της Ευρωζώνης όμως δεν μπορεί η Ελλάδα να εξυπηρετήσει τα χρέη της - χωρίς να καταστρέψει ολοκληρωτικά την οικονομία της, το βιοτικό της επίπεδο, τα ασφαλιστικά της συστήματα, καθώς επίσης την κοινωνία της. Στην Ευρωζώνη δεν μπορεί επίσης να υποτιμήσει μία χώρα το νόμισμα της, αφού είναι κοινό για όλες.

Τα γερμανικά, τα γαλλικά ή τα ολλανδικά ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία δεν πρέπει να χάσουν την αξία τους, για να υποτιμηθούν αντίστοιχα τα ελληνικά, τα ισπανικά ή τα ελληνικά - αφού απλά και μόνο η αναφορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε έναν πολιτικό σεισμό, από τον οποίο δεν θα μπορούσε να επιβιώσει κανένας πολιτικός των βορείων χωρών της Ευρώπης.

Ο σεισμός όμως δεν θα είναι μικρότερος, εάν ο κυριότερος ωφελημένος από το ευρώ (ανάλυση) και η ατμομηχανή σήμερα της Ευρωζώνης, η Γερμανία, θα υποχρεωνόταν, περισσότερο ή λιγότερο έμμεσα, να πληρώσει τις ζημίες των ελλειμματικών κρατών - γεγονός που σημαίνει ότι, τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της, η Ιταλία ήταν, είναι και θα μείνουν ένα άλυτο πρόβλημα«.

Άρθρο 

Όπως συμπεραίνεται από τα παραπάνω, όλοι κατανοούν το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης - στο οποίο έχουμε αναφερθεί ήδη από το 2009, χωρίς όμως να δοθεί σημασία από κανέναν.

Δυστυχώς στη χώρα μας τα προβλήματα και οι λύσεις τους γίνονται αντιληπτά, μόνο εάν κάποιος «επιφανής» ξένος, όπως ο δημοσιογράφος των FT χθες, αναφέρει το αυτονόητο - αφού οι Έλληνες αντιμετωπίζονται ως χαμηλότερης αξίας, από τους «de facto αξιόπιστους» συναδέλφους τους. Το ίδιο συνέβη και με το θέμα του πότε θεωρείται η μη πληρωμή χρεών πιστωτικό γεγονός - το οποίο έγινε πιστευτό μόνο όταν χθες το επιβεβαίωσε η S&P (άρθρο).

Το αυτονόητο λοιπόν, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία και η Γαλλία θα ζημιωθούν κατά τουλάχιστον 160 δις €, εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οπότε η καγκελάριος, καθώς επίσης ο γάλλος πρόεδρος θα καταγράφονταν στην ιστορία ως οι μεγαλύτεροι αποτυχημένοι, όσον αφορά τις οικονομίες των χωρών τους, θεωρήθηκε ως μεγάλη είδηση - ξεχνώντας πως αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει δεν είναι τι θα πάθουν οι άλλοι, εάν εμείς καταστραφούμε, αλλά τι θα συμβεί με τη χώρα μας.

Ειδικά όσον αφορά το ευρώ, το θέμα δεν είναι εάν θα μπορούσε η Ελλάδα να επιβιώσει ή όχι με τη δραχμή, αλλά η σημασία του για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και για την ειρήνη στην ήπειρο μας - όπου, εάν η κάθε χώρα κοιτάζει μόνο το δικό της συμφέρον, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις υπόλοιπες, τότε είναι αδύνατον ποτέ να ακολουθήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση: η δημοσιονομική και η πολιτική ένωση, χωρίς την οποία το ευρώ είναι σίγουρα ένα «θνησιγενές νόμισμα».

Όσον αφορά τώρα την ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται πως επιτέλους κατάλαβε ότι, η μοναδική της «απαίτηση» πρέπει να είναι η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η πιστοληπτική ικανότητα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα - οπότε να μπορεί πλέον η Ελλάδα να χρηματοδοτείται από τις διεθνείς αγορές.

Η διαγραφή, η οποία είναι συνώνυμη με τη χρεοκοπία, δεν είναι βέβαια κάτι που μπορεί να μας κάνει αξιοπρεπείς και υπερήφανους - αφού εξευτελίζεται διεθνώς η χώρα μας, δηλώνοντας επίσημα ότι είναι ανίκανη να τα καταφέρει, παρά τον τεράστιο φυσικό πλούτο και τις δυνατότητες της.

Εκτός αυτού, επιβαρύνει τους φορολογουμένους Πολίτες των άλλων χωρών, παρά το ότι δεν φταίει η ίδια για τη μεταφορά των χρεών από τις τράπεζες σε αυτούς (άρθρο) - ή για τα εντελώς λανθασμένα μνημόνια που της επιβλήθηκαν (ανάλυση).

Δυστυχώς, η αποτυχία είναι αποτυχία και η διαγραφή, η οποία θα συμβεί σε κάθε περίπτωση, είναι η επισφράγιση της αποτυχίας όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της παρούσας - πόσο μάλλον όταν καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά, έστω με το να ερευνήσει εάν τυχόν υπήρχε η δυνατότητα εξυπηρέτησης των χρεών, χωρίς να υποκύψει στους δανειστές της η χώρα, χωρίς να υποκλίνεται δουλικά και χωρίς να παρακαλέσει κανέναν.

Περαιτέρω, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τα επακόλουθα μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας, τόσο για την Ευρωζώνη, όσο και για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα - κάτι που ήδη φαίνεται από την άνοδο των αποδόσεων των διετών ομολόγων των χωρών της «περιφέρειας», σε ποσοστά (γράφημα).

Με κριτήριο το γράφημα, εντυπωσιάζεται κανείς από το ότι, η Ισπανία παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο, ακολουθούμενη από την Ιταλία - ενώ η Πορτογαλία πολύ λιγότερο.

Συμπεραίνεται λοιπόν πως οι αγορές, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας (πόσο μάλλον εξόδου της από την Ευρωζώνη), θα επιτεθούν εν πρώτοις στις δύο αυτές χώρες, οι οποίες είναι αδύνατον να διασωθούν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης - αφού το χρέος της μίας ξεπερνάει το 1 τρις €, ενώ της άλλης πλησιάζει τα 2,5 τρις € (στην πραγματικότητα τα χρέη τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερα, κάτι ασφαλώς που υποψιάζονται οι αγορές).

Αυτό θα σήμαινε με τη σειρά του πως η Ευρωζώνη θα διαλυόταν (ανάλυση), εάν δεν μετέβαινε άμεσα στο επόμενο στάδιο της - στη δημοσιονομική ένωση. Η μία λοιπόν αλήθεια είναι, πολύ σωστά, πως η Ευρωζώνη θα διαλυθεί, εάν δεν ενωθεί πολιτικά, η δεύτερη πως η Ελλάδα σήμερα έχει χρεοκοπήσει, ενώ η τρίτη πως θα υπάρξει διαγραφή του χρέους της - αφού κανένας δεν είναι πρόθυμος να παίζει με τη φωτιά, σε μία αποθήκη πυρομαχικών, έτοιμη να εκραγεί.

Ακόμη όμως και αν υποθέσουμε πως δεν θα υπάρξει εκούσια διαγραφή εκ μέρους των πιστωτών, η ακούσια (μονομερής στάση πληρωμών) είναι απολύτως βέβαιη - αφού χρέη που δεν μπορούν να πληρωθούν, δεν πληρώνονται.             

Analyst Team

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News