default-image

«Αποτυχημένο κράτος»!

Απόψεις
«Αποτυχημένο κράτος»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

του Γιώργου Δελαστίκ

Βομβα από τον Γίργκεν Σταρκ, τέως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: «Πότε επιτέλους θα δει κάποιος ότι η Ελλάδα είναι ένα αποτυχημένο κράτος;» τονίζει σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Είμαστε κάτι σαν τη... Λιβύη, το Ιράκ, τη Συρία δηλαδή κατά τον Γερμανό οικονομολόγο. «Η Ελλάδα είναι αναξιόχρεη, ανίκανη να πληρώσει. Ολοι οι υπεύθυνοι το ξέρουν, δεν διαπραγματεύονται όμως ανάλογα» προσθέτει.

Κλιμακώνεται η πίεση των Γερμανών πάνω στην κυβέρνηση Τσίπρα. Ως και ο μηδενικής πολιτικής βαρύτητας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγινε πρωτοσέλιδος τίτλος στη Γερμανία, μόλις έκανε δηλώσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν κατά της χώρας μας. «Τουσκ: Πέρασε ο καιρός για τα παιχνιδάκια της Αθήνας» ήταν προχθές τίτλος στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας της γερμανικής ελίτ.

Μέσα στο κόλπο και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. «Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα αφότου επιδόθηκε στον Τσίπρα προειδοποίηση ότι «το παιχνίδι τελείωσε»» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της μεγαλύτερης οικονομικής εφημερίδας της Ευρώπης προχθές. «Ακαμπτο μήνυμα αντανακλά την οργή των δανειστών» πρόσθετε ο υπότιτλος.

«Τις αυστηρότερες προειδοποιήσεις τους προς την Αθήνα εξέπεμψαν οι δανειστές... με το ΔΝΤ να αποσύρει τη διαπραγματευτική ομάδα του και τους Ευρωπαίους ηγέτες να διαμηνύουν ότι τελείωσε ο χρόνος του συμβιβασμού» άρχιζε το ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας. «Τώρα χρειαζόμαστε αποφάσεις, όχι διαπραγματεύσεις. Γνώμη μου είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γίνει λίγο πιο ρεαλίστρια. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για τζογάρισμα, δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος για τζογάρισμα. Ερχεται η μέρα, φοβάμαι, που κάποιος θα πει ότι το παιχνίδι τελείωσε» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ολοι κατάλαβαν ότι αυτός ο «κάποιος» με τον οποίον απειλεί την Ελλάδα ο Ντόναλντ Τουσκ δεν είναι άλλος από τη Γερμανία.

Πρωθυπουργός πώς θα παραμείνει κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Αλέξης Τσίπρας; Συμβουλές επ' αυτού δεν δίνουν βέβαια οι Γερμανοί, οι οποίοι τον απεχθάνονται. Δίνουν όμως οι Αμερικανοί, οι οποίοι τον... «στηρίζουν». Αρκεί να διαβάσει κανείς στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» της Δευτέρας το άρθρο του πολιτικού αναλυτή Χιούγκο Ντίξον για να καταλάβει βαθύτερα πόσο ειλικρινής είναι αυτή η αμερικανική στήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκεί να γίνει ο Αλέξης Τσίπρας... «κεντροαριστερός προδότης» (!!!) και η παραμονή του στην εξουσία είναι εξασφαλισμένη, ισχυρίζεται ο αρθρογράφος της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας. «Θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του ως κεντροαριστερό και να αντιμετωπίσει το να αποκαλείται προδότης από τους πρώην συντρόφους του» γράφει χαρακτηριστικά. Του συνιστά μάλιστα «να προκηρύξει νέες εκλογές και να πετάξει έξω με τις κλοτσιές τους αντάρτες». Προτείνει δηλαδή στον Τσίπρα πλήρη... «σαμαροποίηση»!

Αντιστέκεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. «Ο λαός θέλει τη συμφωνία, όχι όμως την υποταγή σε έναν μισανθρωπικό παραλογισμό» είπε στη Βουλή. «Αν προσυπογράψουμε αυτή τη στιγμή για να κλείσει η συμφωνία, σε έξι μήνες θα είμαστε πάλι εδώ για συνέχιση της σκοτοδίνης» πρόσθεσε. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News