default-image

Προσκήνιο και παρασκήνιο στην έκθεση για την Τουρκία

Απόψεις
Προσκήνιο και παρασκήνιο στην έκθεση για την Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία υπήρξε έντονο προσκήνιο και περισσότερο παρασκήνιο, που θα σκιαγραφήσουμε αφού έζησα την πολύμηνη διαδικασία από κοντά.

Του Κώστα Μαυρίδη*

Η εισηγήτρια της έκθεσης ευρωβουλευτής κ. Πίρι (ανήκουμε στην ίδια ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών - Σ&Δ) για αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε, ως αποτέλεσμα της μεθοδευμένης προσπάθειας, ειδικά των Κυπρίων ευρωβουλευτών, παρά τις θεμιτές μας διαφωνίες και δυστυχώς κάποιες «μαχαιριές». Και σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου, καθένας ανέλαβε την αποστολή του κυρίως στη δική του Ομάδα, άλλοι με πιο εύκολη και άλλοι με δυσκολότερη αποστολή.

Στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (δεύτερη μεγαλύτερη Ομάδα) εμπεδώθηκε για χρόνια μια υποστηριχτική στάση προς την Τουρκία. Ωστόσο, με αξιοποίηση συγκυριών (π.χ. αλλαγή στην ηγεσία του Σ&Δ, η αυταρχικότητα του Ερντογάν, η αρμενική γενοκτονία κ.ά.) και με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και μεθοδευμένη δουλειά, τα πράγματα κινήθηκαν προς το καλύτερο. Αρχικά, αποκρούστηκαν οι «εχθρικές» επιδιώξεις  (π.χ. άνοιγμα κεφαλαίων, Τουρκοκύπριοι παρατηρητές στο ευρωκοινοβούλιο κ.ά.) και με αδιάλειπτο προσκήνιο και παρασκήνιο, έχουμε μια αυστηρή έκθεση, παρά τις σοβαρές αδυναμίες π.χ. άρνηση εκπλήρωσης υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την ΚΔ, ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Τουρκία κ.ά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην έκθεση υπάρχουν θετικές αναφορές για την Κύπρο, που προέκυψαν με πρωτοβουλία ή στήριξη ευρωβουλευτών της Ομάδας, ενάντια στις υποδείξεις της εισηγήτριας που στην πράξη επηρεάζει τη γραμμή όλης της Ομάδας. Συγκεκριμένα, η Ομάδα των Σ&Δ στήριξε την δική μου πρωτοβουλία για λύση σύμφωνα με τις αρχές και αξίες επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ και υπερψηφίστηκε συντριπτικά και από άλλες ομάδες. Η Ομάδα των Σ&Δ στήριξε την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, παρά την αντίθετη υπόδειξη της εισηγήτριας που έχασε σε εσωτερική ψηφοφορία με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί η θέση υπέρ της Κύπρου. Επίσης, μια  σημαντική μερίδα ευρωβουλευτών της Ομάδας καταδίκασε την Τουρκία για τον παράνομο εποικισμό της Κύπρου, ενάντια στις επίμονες υποδείξεις της εισηγήτριας που ήταν η επίσημη θέση της Ομάδας. Τέλος, μετά την ψηφοφορία, η αντιπροσωπεία των Γάλλων ευρωβουλευτών Σ&Δ, επανεκτιμώντας τη στάση τους, αποφάσισαν να αλλάξουν στηρίζοντας περισσότερο την Κύπρο σε μερικές τροπολογίες.

Κάθε ευρωβουλευτής κανονικά ψηφίζει για το συμφέρον της Κύπρου συνυπολογίζοντας πρωτίστως το κείμενο της έκθεσης μαζί με άλλες παραμέτρους του παρασκηνίου που τον αφορούν ξεχωριστά (προσωπικές συμμαχίες,  διασυνδέσεις εκτός και εντός της Ομάδας του, αλληλοστήριξη για το αρμενικό, πολιτική επένδυση για το μέλλον κ.ά.). Η επιλογή της αποχής, αφού εξηγήθηκαν οι σοβαρές αδυναμίες της έκθεσης για την Κύπρο, ήταν το καλύτερο για μένα. Η στήριξη της Ομάδας για ουσιαστική βελτίωση της έκθεσης ενάντια στις υποδείξεις της  εισηγήτριας, ήταν αποτέλεσμα, μαζί με άλλα, και της εποικοδομητικής στάσης. Χαρακτηριστικά, ευρωβουλευτής στην Ομάδα μου (τουρκικής καταγωγής), καταψήφισε την έκθεση  θεωρώντας την σκληρή και άδικη για την Τουρκία. Επιπλέον, η αντίδραση της Τουρκίας με προσβλητικά σχόλια κατά του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύουν πόσο ενόχλησε το αποτέλεσμα. Η κάθετη ρήξη λοιπόν είναι «όπλο» που πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ για να έχει αποτέλεσμα. Συχνή χρήση καθιστά τον ευρωβουλευτή αναποτελεσματικό επειδή απομονώνεται και δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα.

Το ζητούμενο τώρα είναι για την Κυπριακή Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την έκθεση στις διαπραγματεύσεις προτάσσοντας επιτέλους την ουσία του κυπριακού για την ενοχή της Τουρκίας. Η συνεχής τροφοδότηση του κλίματος ευφορίας στο πρόσωπο του κ. Ακκιντζί,  προδιαθέτει τους Ελληνοκύπριους να αποδεκτούν την όποια λύση-διάλυση, αλλά αποενοχοποιεί την Τουρκία. Ήδη αυτό μεταφέρθηκε στην ΕΕ από δικούς μας και ξένους, δημιουργώντας το εξής πιθανό σενάριο: Ο κ. Ακκιντζί να υιοθετήσει τις επιταγές της Άγκυρας (επεμβατικά δικαιώματα, κατοχικά στρατεύματα, έποικοι, φυσικό αέριο κ.ά.) ως εύλογες ανησυχίες … των Τουρκοκυπρίων. Μπροστά σε αυτό, η πλευρά μας θα το απορρίψει με όλο το φοβερό κόστος; Εάν όντως θέλουμε βελτιωμένη και αποδεκτή λύση, η ακολουθούμενη τακτική είναι καταστροφική.

* Ο κ. Κώστας Μαυρίδης είναι ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) - [email protected]

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News