Γιώργος Σαχίνης

Ερωτήσεις με θέμα μη έγκριση της κυκλοφορίας του απαγορευμένου Διχλωροπροπένιου (1,3 D)

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατέθεσαν στις 5 Ιουνίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαρδάκης Σωκράτης, Αυλωνίτου Ελένη, Δημαράς Γιώργος, Ζαχαριάς Κώστας, Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα, Κουρεμπές Θεοφάνης, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Πολάκης Παύλος, Σκουρολιάκος Παναγιώτης, Σταθάς Ιωάννης, Σωτηρίου Ελένη, Τζούφη Μερόπη, Φάμελλος Σωκράτης και Ψαρρέα Ελένη με θέμα την έγκριση της κυκλοφορίας του απαγορευμένου Διχλωροπροπένιου (1,3 D)

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Θέμα: Μη έγκριση της κυκλοφορίας του απαγορευμένου Διχλωροπροπένιου (1,3 D)

Το υποκαπνιστικό εδάφους διχλωροπροπένιο (1,3 D) αποτελεί προϊόν που χρησιμοποιείται  για την καταπολέμηση των νηματωδών. Ωστόσο το εν λόγω προϊόν, κατόπιν μελετών, έχει αποδειχθεί πολύ τοξικό σε φυτά και ζώα, προκαλεί κατακερματισμό του DNA και είναι  δυνητικά καρκινογόνο (βαθμού β) στον άνθρωπο σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer- IARC).

Στις 18 Ιουνίου 2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση με απόφαση-οδηγία απαγόρευσε την κυκλοφορία και χρήση του διχλωροπροπένιου (1,3 D), κρίνοντάς το ως απαγορευμένο καθώς και με βάση τη ταξινόμηση κατά την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (United States Environmental Protection Agency-USEPA) είναι Εύφλεκτο (Flam), Τοξικό(T), Επιβλαβές (Xn), Ερεθιστικό(Xi) και πολύ τοξικό και επικίνδυνο για το περιβάλλον (Ν).

Ωστόσο, εμπορικοί αντιπρόσωποι εταιρειών εμπορίας φυτοφαρμάκων πιέζουν τους καταστηματάρχες διακίνησης φυτοφαρμάκων να δηλώσουν ποσότητες Διχλωροπροπένιου (1,3 D) για τις ανάγκες της χημικής προ-φυτευτικής απολύμανσης των θερμοκηπίων, προκειμένου να «πιέσουν» με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να υπογράψει την έγκριση κατά παρέκκλιση κυκλοφορίας 120 ημερών του 1,3D για το έτος 2015.

Επειδή μετά την εφαρμογή του στο έδαφος η διάσπαση του θα δώσει πολύ τοξικά ενδιάμεσα προϊόντα και τελικά διοξείδιο του άνθρακα και οξείδια χλωρίου που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή και είναι τοξική επίπτωση στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, έχοντας μεγάλες πιέσεις διάχυσης και εξάτμισης διασκορπίζεται στον αέρα και αντιδρώντας με το όζον σχηματίζονται Μυρμηκικό Χλωρίδιο, Χλωροακεταλδεϋδη, Χλωρακετικό οξύ, Υδροχλώριο,  διοξείδιο και Μονοξείδιο του άνθρακα και Μυρμηκικό οξύ. Τα παραπάνω είναι κυτταροτοξικά, μεταλλαξιογόνα, προκαλούν ινώσεις, καρκίνο και αιματολογικές παθήσεις.

Επειδή το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα από τη διάσπαση του 1,3 D μέσα στο έδαφος  είναι η πρώτη μετα-φυτευτική πηγή παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα και είναι το κύριο βιολογικό έναυσμα εκκόλαψης των ζώντων αυγών των νηματωδών σκωλήκων.

Επειδή αυτή η βιο - αναγέννηση των νηματωδών δημιουργεί εξάρτηση στους παραγωγούς και τους υποχρεώνει να «εξαρτώνται» από το 1,3 D.

Επειδή η «εξάρτηση» των παραγωγών στο 1,3 D τους αναγκάζει να καταφεύγουν σε λαθραία υποκατάστατα με χώρες εισόδου τη Τουρκία, Κύπρο ή Βουλγαρία με αγνώστου ποιότητας δραστικών ουσιών και διαφυγή φόρων του Ελληνικού Δημοσίου.

Επειδή σύμφωνα με μελέτες έγκριτων γεωπόνων και παραγωγών βιολογικής καλλιέργειας, η εφαρμογή κάλυψης με τα ειδικά films και ήλιο - απολύμανση λύνουν στις περισσότερες περιπτώσεις το θέμα της απολύμανσης.

Επειδή στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, για αντικατάσταση της χημικής καταπολέμησης των εχθρών στις καλλιέργειες από βιολογικά και άλλα μέσα, σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία για τα προβλήματα υγείας από τη μακροχρόνια χρήση και έκθεση σε τοξικά φυτοφάρμακα που αποδεδειγμένα προκαλούν ανίατες και θανατηφόρες ασθένειες και πρώτιστα στους εφαρμοστές ( βάση δεδομένων στον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου) και  από υπάρχουσες οδυνηρές εμπειρίες του παρελθόντος που προγνωστικά θα επιδεινωθούν στο μέλλον, θα ήταν καλό να επανεξετάσετε τη γενικότερη χρήση τοξικών εντομοκτόνων (για κουνούπια, δακοκτονία κ.ά.).

Επειδή όλα τα νηματοδοκτόνα από το 1965 μέχρι σήμερα που εφαρμόζονται στη χώρα μας έχουν αποδειχτεί καρκινογόνα, βλαβερά σε ζώντες οργανισμούς και τοξικά ή επιβαρυντικά στο περιβάλλον (Fumazon 86, Νemagon, VAPAM, D.D.SOIL FUMIGANT, DI-TRAPEX, Τelone, Χωροπικρίνη (TRIPICRIN), Βρωμιούχο Μεθύλιο κ.ά.) και έχουν απαγορευθεί.

Επειδή υπάρχουν ανακρίβειες και αντιεπιστημονικές απόψεις για το Διχλωροπροπένιο, και κρίνεται αναγκαίο να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις αποφάσεις των επιστημονικών οργάνων της ΕΕ, στα οφέλη και στις ζημίες από τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των κατασκευαστριών εταιρειών να εξαντλήσουν τα αποθέματα τους.

Επειδή, υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία από τη μακροχρόνια έκθεση σε πυρεθρινοειδή, οργανοφωσφορικά και άλλα τοξικά φάρμακα με συνέπεια το μεγάλο κόστος θεραπειών, την απώλεια χιλιάδων ωρών εργασίας και κυρίως την απώλεια ανθρώπων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθενται να μην εγκρίνουν την χορήγηση της κατά παρέκκλισης κυκλοφορίας 120 ημερών του τοξικού, επικίνδυνου και απαγορευμένου από την Ε.Ε. Διχλωροπροπένιου (1,3 D);».

Σωκράτης Βαρδάκης

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Βαρδάκης στις 11 Ιουνίου, κατέθεσε ξανά ερώτηση αναφορικά με την μη έγκριση της κυκλοφορίας του απαγορευμένου Διχλωροπροπένιου (1,3 D)

Όπως αναφέρει το κείμενο της ερώτησης:

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου κατατέθηκε στα υπουργεία Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και Υγείας, από τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Ηρακλείου, η με αριθμό πρωτ 3275/5-06-2015 ερώτηση για το απαγορευμένο από την Ε.Ε. υποκαπνιστικό εδάφους διχλωροπροπένιο (1,3 D).

Ο κ. Βαρδάκης προχώρησε στην κατάθεση της ερώτησης αφού προηγήθηκαν συναντήσεις και συζητήσεις με γιατρούς, αγρότες και γεωπόνους στην Κρήτη, για το εν λόγω επιβλαβές τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον προϊόν.

Το διχλωροπροπένιο (1,3 D) χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των νηματωδών, ωστόσο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα τοξικό, δημιουργώντας επιπτώσεις στην υγεία. Σύμφωνα με μελέτες έγκριτων γεωπόνων και παραγωγών βιολογικής καλλιέργειας, εναλλακτική λύση αποτελεί η εφαρμογή κάλυψης με τα ειδικά films και ήλιο - απολύμανση, τα οποία λύνουν στις περισσότερες περιπτώσεις το θέμα της απολύμανσης.

Σχόλια