default-image

Εκλογές: Ποιοι θα διεκδικήσουν μια θέση στην Ένωση Ηρακλείου

Κρήτη
Εκλογές: Ποιοι θα διεκδικήσουν μια θέση στην Ένωση Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ένωση του Ηρακλείου, για τον αγροτικό κόσμο όχι μόνο της Κρήτης, αλλά όλης της Ελλάδας δεν είναι ένα τυχαίο όνομα, ούτε μόνο βαρύτιμο σύμβολο του αγροτικού κινήματος με όρους ιστορίας κλίμακας.

Είναι το πολυτιμότερο εργαλείο για χιλιάδες αγρότες του Ηρακλείου, την οικονομία της Κρήτης (αρκεί να σκεφτούμε ότι μέχρι το 2011 είχε τζίρους κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ), αλλά και η μοναδική στη χώρα με τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου και κρασιού.

Είναι ταυτόχρονα η μοναδική Ένωση στην Ελλάδα με τέτοια γκάμα αστικών ακινήτων και περιουσίας. Ε, γι' αυτήν την Ένωση και ενώ έχουν μείνει λιγότερο από δύο βδομάδες για της εκλογές της ΑΕΣ Ηρακλείου, άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι των υποψηφίων για τη διοίκησή της.

Σίγουροι πρέπει να θεωρούνται ως υποψήφιοι όλα τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. Αναφερόμαστε στον Ανδρέα Στρατάκη, που επιθυμεί να ξαναβγεί πρόεδρος, στον Γιώργο Γωνιανάκη, επί δεκαετίες μέλος του Δ.Σ., και τον Γιάννη Πυργιανάκη, πρώην πρόεδρο με πολύχρονη παρουσία στην οργάνωση. Ο Γιάννης Φανδινάκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, όπως και οι κύριοι Καράτζης και Σπυριδάκης, ενώ το "παζλ" του συμβουλίου κλείνουν οι κύριοι Καμπιτάκης, νυν σύμβουλος και γραμματέας της ΟΑΣΝΗ, όπως και ο Γιώργος Περογιαννάκης από την Έμπαρο.

Ενδιαφέρον για ενδεχόμενη υποψηφιότητα φαίνεται να δείχνουν και παλιότεροι αγροτοσυνδικαλιστές, όπως ο Ναπολέων Λουκαδάκης, ο Στάθης Φραγκιαδάκης, το μέλος του Δ.Σ. Μιχάλης Χαιρέτης, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του ΟΦΗ Γιάννης Παπαματθαιάκης.

Στην αντίπερα όχθη τώρα, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία ακούγονται καινούργια πρόσωπα που δεν έχουν ασχοληθεί πότε με τη διοίκηση της οργάνωσης.

Ζωηρό ενδιαφέρον για μια θέση στο επόμενο Δ.Σ. δείχνει ο Μύρων Χιλετζάκης από τις Αρχάνες, ο Γιάννης Φουντουλάκης από τα Σταυράκια, ενώ και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Λεονταράκης, με ιδιαίτερη επιτυχία στον τομέα της μελισσοκομίας, δείχνει να το σκέφτεται πολύ θετικά.

Στις υποψηφιότητες αυτές νέων ανθρώπων θα πρέπει να προστεθούν ο Σταύρος Γαβαλάς, γιος του αείμνηστου Μανώλη Γαβαλά από το Βοριά, και ο Μιχάλης Σχοιναράκης από την Αγία Βαρβάρα. Επειδή φυσικά απομένουν ακόμη δύο εβδομάδες, δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες υποψηφιότητες, που θα ανακατέψουν ακόμα περισσότερο την "τράπουλα" των διεκδικητών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αγροτικός κόσμος, ιδίως στις σημερινές οικονομικά συνθήκες, διψάει να ακούσει απ' όλους τους υποψήφιους ποιο είναι το σχέδιό τους για να βγει η οργάνωση από το τέλμα και πώς θα το καταφέρουν.

Σίγουρα λοιπόν όλοι αυτοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο των περίπου 100 εκλεκτόρων θα πρέπει να τους πείσουν ότι έχουν προτάσεις που θα πάνε την οργάνωση μπροστά.

Προθεσμία: Μέχρι τις 18 Ιουνίου η κατάθεση υποψηφιοτήτων

Εν αναμονή της 18ης Ιουνίου, ημερομηνία που εκπνέει η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για να δούμε τελικά ποιοι, πόσοι και με ποια σχήματα ανεξάρτητα από το ενιαίο του ψηφοδελτίου και με ποιες ιδέες και σχέδια θα διεκδικήσουν μια θέση στο Δ.Σ. της οργάνωσης. Μιας οργάνωσης που έχει τεράστιες δυνατότητες και απίστευτες υποδομές, που παραμένουν αναξιοποίητες τα τελευταία χρόνια.

Το στοίχημα είναι πώς θα καταφέρει το νέο Δ.Σ. να ξαναβάλει μπροστά τις παραγωγικές μηχανές της πρώην ΕΑΣΗ και να κάνει την οργάνωση να δουλέψει στο φουλ των δυνατοτήτων της, μιας και η παρουσία της στην αγορά είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητη, κάτι με το οποίο καμία πλευρά δε διαφωνεί και πολύ περισσότερο οι χιλιάδες αγρότες με δικαιώματα-μέλη της.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News