default-image

"Πλάτωνος Πολιτεία". Ένα αρχαίο, ευπώλητο σήμερα!

Απόψεις
"Πλάτωνος Πολιτεία". Ένα αρχαίο, ευπώλητο σήμερα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι ένα βιβλίο που έχει γραφτεί το 375 π.Χ. αλλά διαβάζεται και σήμερα! Πρόκειται για το πλέον ευπώλητο στον πλανήτη έργο: Το "Πλάτωνος Πολιτεία", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος σε νέα ανάγνωση με την οπτική του σήμερα, σχολιασμένο από τον Βρετανό καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Καντέρμπορι Σον Σέγιερς.

Ο μαρξιστής πανεπιστημιακός υπογραμμίζει τις ανατρεπτικές πλευρές του μεγάλου Έλληνα στοχαστή, εξηγεί τις ιδέες του μέσα από την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής που προσδιορίσθηκε από την παρακμή της Αθηναϊκής κυριαρχίας, παραδέχεται τις συντηρητικές απόψεις του, αναδεικνύει τις ορθολογιστικές του αναλύσεις και αντικρούει τις κατηγορίες περί ολοκληρωτικών φωτίζοντας τις αντιλήψεις του περί κοινοκτημοσύνης.

Το βιβλίο των 205 σελίδων, με εκτενή ελληνική και ξένη βιβλιογραφία καθώς και ένα αναλυτικό ευρετήριο εννοιών, γραμμένο με απλό ερμηνευτικό ύφος -με δεδομένο ότι το κλασικό έργο έχει μορφή διαλόγων με κεντρική φωνή τον Σωκράτη- λειτουργεί όχι μόνο ως ένα βοήθημα για σπουδαστές, αλλά και ως ένα απολαυστικό φιλοσοφικό ανάγνωσμα.

Το πλήρες τηλεγράφημα του Κώστα Μαρδά στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News