default-image

Διαδήλωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Απόψεις
Διαδήλωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να αποζημιωθούν τώρα όλα τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα! Τα ναζιστικά εγκλήματα δε συγχωρούνται - να θυμόμαστε την αντιφασιστική αντίσταση!», ζητά το Α.Κ. Δίστομου, με αφορμή την 71η επέτειο της σφαγής του Διστόμου στις 10 Ιουνίου 2015 και γνωστοποιεί ότι φέτος θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης που γίνονται στα πλαίσια της 71ης επετείου της σφαγής του Διστόμου.

Το Α.Κ. Δίστομου αναφέρει:

Η ναζιστική Γερμανία προκάλεσε στα δώδεκα χρόνια πιο πολύ κακό από ό,τι θα μπορούσε ποτέ σε εβδομήντα χρόνια να επανορθώσει. Μόνο ένα ελάχιστο μέρος του ποσού των πολεμικών αποζημιώσεων που καθορίστηκε στη Διάσκεψη των Παρισίων για τις Πολεμικές Επανορθώσεις το 1946 έχει καταβληθεί στις χώρες που κατακτήθηκαν και λεηλατήθηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.  

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας που είναι και νομικά η διάδοχος χώρα του φασιστικού Γερμανικού Ράιχ δεν είχε και δεν έχει τη θέληση να πληρώσει. Ο υπουργός Εξωτερικών Φ. Στάινμάιερ χαρακτήρισε τον Απρίλιο 2015 τη συζήτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις "πολιτικά επικίνδυνη" και το ζήτημα των αποζημιώσεων "λήξαν". Πολιτικά μια αισχρή θέση με την οποία η Γερμανία προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της και νομικά αβάσιμη.

Το Α.Κ.Δίστομο θα πάρει και φέτος μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης που γίνονται στα πλαίσια της 71ης επετείου της σφαγής του Διστόμου. Στις 10 Ιούνη του 1944 σφαγιάσθηκαν κυριολεκτικά 218 άνθρωποι στο Δίστομο από μονάδα Αστυνομικής Μεραρχίας των Ες Ες. Οι υπεύθυνοι του εγκλήματος δεν δικάστηκαν ποτέ. Οι αποζημιώσεις για τα θύματα που ανέρχονται στα 28 εκατομμύρια ευρώ, μετά και από την αμετάκλητη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου, το 2000, δεν έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα από τη Γερμανία. Το Α.Κ. Δίστομο απαιτεί να δωθούν αμέσως οι αποζημιώσεις στους επιζώντες και τους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου και ακόμη να αποζημιωθούν όλα τα θύματα του ναζισμού.

Το Α.Κ. Δίστομο θα βρίσκεται στην Αθήνα και το Δίστομο από τις 3-12 Ιούνη οργανώνοντας και συμμετέχοντας στις παρακάτω δράσεις και εκδηλώσεις μαζί με το Εθνικό ΣυμβούλιοΔιεκδίκησηςτωνΟφειλώντηςΓερμανίας προςτηνΕλλάδα και με άλλες οργανώσεις:  

Παρασκευή, 5 Ιούνη 2015 στις 11 το πρωί στην Αθήνα

Πορεία από την πλατεία Συντάγματος μέχρι τη Γερμανική πρεσβεία

Να αποζημιωθούν όλα τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα

Σάββατο 6 Ιούνη 2015 στις 11 το πρωί στην Αθήνα

Συγκέντρωση στην Ακρόπολη καιμοίρασμα φυλλαδίων για τις ελληνικές διεκδικήσεις

Σάββατο 6 Ιούνη 2015 στις 6.30 το απόγευμα στην Αθήνα

εκδήλωση-συζήτησηκαι συμμετοχήστη Γιορτή Αλληλεγγύης στο Πέραμα, στο Κοινωνικό Στέκι Πυξίδα

Κυριακή 7 Ιούνη 2015 στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα

Συμμετοχή στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Α. Σφουντούρη "Πενθώ για τη Γερμανία. Το παράδειγμα του Διστόμου" στο αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης" (Πνευματικό Κέντρο Δήμου, Ακαδημίας 50)

Δευτέρα 8 Ιούνη 2015 στις 7 το απόγευμα στο Δίστομο/Μουσείο

εκδήλωση-ενημέρωση για την υπόθεση της κατάσχεσης μέρους της γερμανικής περιουσίας στην Ιταλία από τον δρ. Joachim Lau και για τις πρωτοβουλίες της ομάδας Α.Κ. Δίστομο στη Γερμανία

Τετάρτη 10 Ιούνη 2015 στις 10 το πρωί στο Δίστομο

Συμμετοχή στο μνημόσυνο στο Δίστομο

Πέμπτη 11 Ιούνη 2015, στην Αθήνα

Συνέντευξη τύπου του Α.Κ. Δίστομο και του Εθνικού Συμβουλίου ΔιεκδίκησηςτωνΟφειλώντηςΓερμανίας προςτηνΕλλάδα (το μέρος και ο χρόνος θα δημοσιοποιηθούν αργότερα)

Το Α.Κ. Δίστομο απαιτεί:

Να αποζημιωθούν τώρα όλα τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα!

Τα ναζιστικά εγκλήματα δε συγχωρούνται - να θυμόμαστε την αντιφασιστική αντίσταση!

Κοινός είναι ο αγώνας ενάντια στο φασισμό που σηκώνει πάλι κεφάλι στην Ευρώπη!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News