default-image

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Θερμό πολιτικά το καλοκαίρι"

Κρήτη
Κυριάκος Μητσοτάκης: "Θερμό πολιτικά το καλοκαίρι"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για «θερμό» πολιτικά καλοκαίρι μιλά στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που αύριο θα βρίσκεται στο Ηράκλειο.

Ο βουλευτής της Β' Αθηνών μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι ακόμα κι αν η κυβέρνηση τα βρει με τους δανειστές υπάρχει η εσωτερική αντιπολίτευση, οι αντιδράσεις με τα νέα μέτρα και η δεδηλωμένη.

«Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους πιστωτές μια συμφωνία, η οποία σίγουρα θα είναι χειρότερη από αυτή που θα μπορούσε να πετύχει η Νέα Δημοκρατία πριν από λίγους μήνες, έχω όμως σοβαρές αμφιβολίες ότι μπορεί να την περάσει από τη Βουλή και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε, «εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου τότε τίθεται θέμα δεδηλωμένης και θα οδηγηθούμε σε πολιτικές εξελίξεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει χειροτερέψει, άρα τα μέτρα που θα ζητηθούν για να πετύχουμε έστω και το χαμηλότερο στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι περισσότερα.

«Εάν η κυβέρνηση», τόνισε, «δε φέρει συμφωνία, τότε καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχουν λεφτά να πληρωθεί το ΔΝΤ και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια στάση πληρωμών, η οποία οδηγεί σε πιστωτικό γεγονός».

Αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «στη Νέα Δημοκρατία προφανώς και δυσκολευόμαστε να δεσμευτούμε για συμφωνία την οποία δεν έχουμε δει ακόμα, όμως εδώ που έχουμε φτάσει οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία.

Ωστόσο, η εισήγηση του κ. Μητσοτάκη στα όργανα του κόμματος είναι ότι, «από τη στιγμή που εξαρτάται από τις δικές μας ψήφους η ψήφιση μιας συμφωνίας που θα κρατά τη χώρα όρθια, πολύ δύσκολα η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί απέναντι στη συμφωνία.

Θα υπάρχουν πτυχές στη συμφωνία που ενδεχομένως θα χρειαστεί να ασκήσουμε εντονότατη κριτική και να πάρουμε τις αποστάσεις μας σε μια κατ' άρθρον ψήφιση, όπως για παράδειγμα η υπερφορολόγηση των πολιτών για να μπορεί η κυβέρνηση να χρηματοδοτεί το Δημόσιο που με τον έναν ή άλλον τρόπο επιδιώκει να διογκώσει».

Μάλιστα, εκτιμά ότι στο σημείο που έχει φτάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «το καλύτερο το οποίο μπορούμε να περιμένουμε ως χώρα είναι ένα τρίτο πρόγραμμα το οποίο θα έρθει το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο - πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες - και το χειρότερο είναι η χρεοκοπία».

Αναγνώρισε δε ότι ενόψει αυτού του τρίτου προγράμματος πρέπει στη Νέα Δημοκρατία «να έχουμε ένα συγκροτημένο πλαίσιο τού τι θέλουμε εμείς ως χώρα».

«Η Νέα Δημοκρατία», πρόσθεσε, «έχει ακόμα πολλά βήματα να κάνει προκειμένου να ακουστεί και πάλι πειστικά και κυρίως να ακουστεί σε δυναμικές ομάδες, οι οποίες έχουν πάρει αποστάσεις στις τελευταίες εκλογές.

Ο κόσμος ακούει πλέον φωνές που είναι συγκροτημένες και τεκμηριωμένες. Η Νέα Δημοκρατία έχει ανάγκη άρθρωσης ενός συγκροτημένου πολιτικού λόγου που για κάθε πρόταση της κυβέρνησης θα αντιπροτείνει μια ρεαλιστική, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη εναλλακτική.

Δε νομίζω ότι πια κερδίζει κανείς ακροατήριο με μεγάλα λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις. Το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτό το τραγικό βιβλίο του ελληνικού λαϊκισμού, όπου το κόμμα που θέλει να κερδίσει τις εκλογές τάζει λαγούς με πετραχήλια μόνο και μόνο για να διαπιστώσει την επόμενη μέρα ότι είναι δέσμιο των προεκλογικών του δεσμεύσεων, τελειώνει με την αμφισβήτηση του εκλογικού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ».

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αποφασίσει ποιο είναι το ξεκάθαρο ιδεολογικό της στίγμα και να αποφασίσει αν θα επαναπροσεγγίσει τους μετριοπαθείς πολίτες που τοποθετούνται στο κέντρο, οι οποίοι δε θέλουν ακραίες φωνές αλλά πρακτικές λύσεις στα προβλήματα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News