default-image

Παρέμβαση Δαμαβολίτη για το Ελληνογερμανικό Ταμείο

Απόψεις
Παρέμβαση Δαμαβολίτη για το Ελληνογερμανικό Ταμείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, κατέθεσε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. κ. Κώστας Δαμαβολίτης με θέμα τις μεθοδεύσεις μέσω Ελληνογερμανικού Ταμείου για αποπροσανατολισμό και διάσπαση του ενιαίου μετώπου διεκδίκησης Γερμανικών επανορθώσεων-αποζημιώσεων.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

«Θέμα: "Μεθοδεύσεις μέσω Ελληνογερμανικού Ταμείου για αποπροσανατολισμό και διάσπαση του ενιαίου μετώπου διεκδίκησης Γερμανικών επανορθώσεων-αποζημιώσεων".

Το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον", είναι ένα αμιγώς Γερμανικό πρόγραμμα που ιδρύθηκε το 2014, με στόχο την ανάπτυξη ενός "κοινού ελληνογερμανικού πολιτισμού μνήμης", μέσα από επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις. Το Ταμείο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, με κονδύλια ύψους 4 εκ. ευρώ μέχρι το 2018, εγκεκριμένα από το Γερμανικό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μονομερή ενέργεια, εφόσον, από ελληνικής πλευράς, δεν υπάρχει καμία απολύτως κυρωτική πράξη.

Με αφορμή την παρέμβαση της προέδρου του Συλλόγου Επιστημόνων Βερολίνου-Βρανδεμβούργου, κ. Τριανταφυλλιάς Κωστοπούλου, στο Ράδιο 98,4 και στον Γιώργο Σαχίνη, ως προς τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα και το ασαφές πλαίσιο λειτουργίας του "Ελληνο-γερμανικού Ταμείου για το Μέλλον", και την ομοβροντία γερμανικών δημοσιευμάτων, που παρουσιάζουν τη Γερμανία πρόθυμη να προωθήσει μεγάλο κοινωνικό έργο στην Ελλάδα μέσω του εν λόγω ταμείου, καλείστε κ. υπουργέ να διευκρινίσετε τη στάση της κυβέρνησης, ως προς τη λειτουργία του εν λόγω Ιδρύματος, όταν μάλιστα επιβαρύνεται και ο κρατικός προϋπολογισμός. Καθώς στη σχετική εγγραφή του γερμανικού προϋπολογισμού αναφέρεται ότι «το 1 εκ. ευρώ ανά έτος θα συμπληρωθεί με αντίστοιχη συνεισφορά του ελληνικού κράτους, στα πλαίσια της πολιτικής συμφιλίωσης μεταξύ των δύο λαών (!)».

Ο Μανώλης Γλέζος, ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «η γερμανική πρωτοβουλία και ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύεται η παρουσίαση και εφαρμογή της, ευλόγως γεννά ερωτηματικά για τους πραγματικούς της στόχους, αν δηλαδή αποσκοπεί στην ανάπτυξη δράσεων συνεργασίας και την υποστήριξη των μαρτυρικών δήμων ή αν έχει ως πραγματικό στόχο τον προσεταιρισμό ανθρώπων και φορέων και την άμβλυνση των αντιστάσεων στην επιχειρούμενη γερμανική διείσδυση στην χώρα μας, καθώς επίσης και την ανάσχεση και την αποφυγή της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών».

Πράγματι, το είδος των δράσεων αλλά και τα ποσά που έχουν δαπανηθεί από το 2014 μέχρι τον Απρίλιο του 2015 επαληθεύουν την τοποθέτηση του κ. Γλέζου. Προκύπτει ότι, οι δράσεις αυτές, που καθορίζονται αποκλειστικά από την Γερμανική πλευρά, σε καμία περίπτωση δεν αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις, παρά συνέδρια χαμηλής έντασης και επισκέψεις σε μαρτυρικούς δήμους. Και όλα αυτά στον απόηχο δηλώσεων αξιωματούχων της Γερμανικής κυβέρνησης (συμπεριλαμβανομένου της κυρίας Μέρκελ) ότι, δυνατότητες συνεργασίας και ανοικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης υπάρχουν πολλές, το να μιλάμε όμως για αποζημιώσεις είναι λάθος δρόμος, καθώς νομικά και πολιτικά το θέμα έχει κλείσει.

Επειδή το θέμα συνολικά για γερμανικές οφειλές και επανορθώσεις, ως προς την καταστροφή δημόσιου πλούτου και υποδομών, την κλοπή και λεηλασία αρχαιολογικών θησαυρών, του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων θυμάτων θηριωδιών από τους ναζί στην Ελλάδα, παραμένει αδιάσπαστο,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

? Ποια η στάση της κυβέρνησης επί του θέματος και πως αξιολογεί τις δράσεις και τα προγράμματα του Ταμείου;

? Με ποιους τρόπους διατίθεται να διαχειριστεί τον αποπροσανατολισμό αυτό και να διασκεδάσει τη σύγχυση που έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η παραπληροφόρηση ως προς το τι προβλέπει αυτό το Ταμείο;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News