Γιώργος Σαχίνης

Δύο δις έχει κερδίσει η Γαλλία από το ελληνικό χρέος

Περίπου 2 δις ευρώ έχει κερδίσει η Γαλλία από το 2010, από τους τόκους του ελληνικού χρέους και τα κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τον Γάλλο αριστερό πολιτικό - επικεφαλής του του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Μπεζανσενό.

Ενώ αρθρογράφοι όλων των πολιτικών αποχρώσεων πασχίζουν να μάθουν τι θα κοστίσει στους γάλλους φορολογούμενους μια ελληνική ακύρωση του χρέους, ο Ολιβιέ Μπεζανσενό, στις 13 Φεβρουαρίου στο κανάλι France 2, αντιστρέφει  το επιχείρημα, υποστηρίζοντας ότι αντίθετα το ελληνικό χρέος γεμίζει τα ταμεία του κράτους: «Πριν μιλήσουμε για το τι θα κοστίσει η μη αποπληρωμή του χρέους, ίσως θα πρέπει να μιλήσουμε για το τι αποφέρει το ελληνικό χρέος στις γαλλικές φορολογικές αρχές. Από το 2010, μιλάμε για 2 δις σε έσοδα, από τα κρατικά ομόλογα και τα επιτόκια».

Μιλώντας στο Desintox ο Ολιβιέ Μπεζανσενό εξήγησε τους υπολογισμούς του: «Υπάρχουν 800 εκατ. ευρώ τόκοι που προέρχονται από τα διμερή δάνεια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών όπως αναφέρει σε άρθρο η France Culture. Τα υπόλοιπα 1,2 δις  προέρχονται από κρατικά ομόλογα που έχουν εξαγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία θα της απέφεραν 6 δις ευρώ. Σύμφωνα με τις έρευνες που μπορέσαμε να κάνουμε στην Οικονομική Επιτροπή της παράταξής μας, δεν φαίνεται παράλογο να πούμε ότι η Τράπεζα της Γαλλίας έχει πάρει πίσω 1,2 δις ευρώ», είπε ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος, επικρίνοντας την έλλειψη διαφάνεια του κράτους και της Ευρώπης.

Πριν μπούμε στην ουσία του θέματος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Γαλλία δάνεισε στην Ελλάδα μέσω τριών διαφορετικών καναλιών χρηματοδότησης:

- Κατ 'αρχάς, η Γαλλία έχει δανείσει στην Ελλάδα € 11.390 εκατομμύρια ανάμεσα στον Μάιο 2010 και Οκτώβριο 2012 με τη μορφή διμερών δανείων.

- Στη συνέχεια έρχονται τα δάνεια που χορηγούνται από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που μετονομάστηκε το 2012 σε Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), όπου η Γαλλία είναι εκτεθειμένη με το ποσό των € 31 δισεκατομμυρίων ως εγγυητής, όπως και τα άλλα κράτη που συμβάλλουν στο ευρωπαϊκό ταμείο.

- Τέλος, η Τράπεζα της Γαλλίας είναι μέρος της ΕΚΤ, η οποία απέκτησε  € 25 δισεκατομμύρια από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Συνολικά, 695 εκατ. ευρώ από τόκους που έχουν συλλεχθεί μεταξύ του 2010 και του 2013. Το άρθρο στη France Culture  στο οποίο αναφέρεται ο Ολιβιέ Μπεζανσενό κάνει λόγο και για το ποσό των 729 εκατ. ευρώ, το οποίο «επέστρεψε ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό », σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Που μας κάνει «μόνο» 34 εκατ. ευρώ για το 2014. Μια διαφορά που εξηγείται από το γεγονός ότι το Eurogroup αποφάσισε τρεις φορές μεταξύ του 2011 και του 2012 για να μειώσει δραστικά τα επιτόκια του ελληνικού χρέους, παρατείνοντας τη διάρκεια του δανείου - δηλαδή την προθεσμία αποπληρωμής, όπως υπενθύμισε ο Bruno Bezard, γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, σε ένα σημείωμα. Το ποσοστό φτάνει σήμερα στο 0,5%.

Όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πληρώνει γενικά περίπου 1,5%, αλλά η καταβολή των τόκων αυτών αναβάλλεται για δέκα χρόνια. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται να πληρώσει πριν από το 2023. Επιπλέον, τα δάνεια αυτά  δεν είναι προσοδοφόρα για τα ευρωπαϊκά κράτη που δεν είναι παρά μόνο εγγυητές και όχι πιστωτές.

Τελευταία δυνητική πηγή εσόδων, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Σε αυτό το σημείο, Ολιβιέ Μπεζανσενό έχει δίκιο, τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ ομολόγων που αγοράστηκαν από την ΕΚΤ το 2010, της αποφέρουν τόκους. Ωστόσο, παραλείπει να τονίσει ότι το Eurogroup αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2012 να καταβάλει αυτούς του τόκους στην ελληνική Κεντρική Τράπεζα, από το 2013, σε έναν ειδικό λογαριασμό που προορίζεται  για να διευκολύνει την πληρωμή των μελλοντικών οφειλών  της χώρας -  ο οποίος είναι μπλοκαρισμένος για την ώρα. Εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα εισέπραττε έτσι μεταξύ 2 και 3 δις το 2013, χωρίς καμία επίσημη επιβεβαίωση. Η νέα ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επίσης € 1,9 δις που δεν καταβλήθηκαν ως τέτοια από την ΕΚΤ για το έτος 2014. Ωστόσο, είναι δύσκολο να μάθουμε πόσα η ΕΚΤ έχει κερδίσει από τους τόκους που έχει συλλέξει μεταξύ 2010 και 2013, πόσο μάλλον η Τράπεζα της Γαλλίας ...

Τέλος, ο Ιησούς Καστίγιο, οικονομολόγος στο Natixis, δήλωσε ότι μπορεί κανείς να μιλά για «κέρδος», εάν υποτεθεί ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της στο σύνολό του. «Ωστόσο, εάν το σύνολο ή μέρος του ελληνικού χρέους ακυρωθεί, θα υπάρξει απώλεια για τη Γαλλία, διότι δεν μπορεί να αποφύγει την αποπληρωμή του δανείου που έχει συνάψει η ίδια για να βοηθήσει την Ελλάδα. Είναι όπως όταν το κράτος δανείζεται για να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης: θεωρείται αγορά περιουσιακών στοιχείων. Αλλά εάν η επιχείρηση χρεοκοπήσει, αυτό δημιουργεί απώλεια που μετατρέπεται σε δημόσιες δαπάνες στον προϋπολογισμό», θα πει.

Εν κατακλείδει, τα διμερή δάνεια έχουν επιφέρει στη Γαλλία περίπου € 730 εκατομμύρια σε τέσσερα χρόνια, ενώ η δέσμευση της Γαλλίας στον ΕΜΣ δεν έχει προσκομίσει έσοδα τα ταμεία του κράτους. Όσο για ένα πιθανό κέρδος της Τράπεζα της Γαλλίας από τα κρατικά ομόλογα, αυτό μένει να εξακριβωθεί, αλλά το ποσό που ανέφερε ο Ολιβιέ Μπεζανσενό είναι ??είναι μια υπέρ του δέοντος γενναιόδωρη εκτίμηση.

Πηγή: Liberation

Σχόλια