default-image

Επέλεξε φυλακή αντί για φυτοφάρμακα

Απόψεις
Επέλεξε φυλακή αντί για φυτοφάρμακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οινοπαραγωγός επιλέγει την φυλακή αντί τα φυτοφάρμακα. H οικογένειά του καλλιεργεί αμπέλια αρκετές δεκαετίες.

Γνωστός Γάλλος οινοποιός κινδυνεύει με έξι μήνες φυλάκισης ή πρόστιμο 30.000 ευρώ επειδή αρνείται να χρησιμοποιήσει φυτοφάρμακο, η χρήση του οποίου «απειλεί τα σταφύλια, και τις μελλοντικές γενιές που θα θελήσουν να απολαύσουν τους καρπούς του αμπελώνα μου».

Αυτό λέει ο Τιμπό Λιζέ-Μπελέρ, παραγωγός βιολογικών κρασιών, αψηφώντας τις παραγγελίες να ψεκάσει με φυτοφάρμακο τα αμπέλια του στην Βουργουνδία, εξαιτίας μιας επιδημίας που ξέσπασε σε απόσταση 40 χλμ...

Ο ιός του κίτρινου μωσαϊκού της αμπέλου (flavescence doree), που έχει εξαπλωθεί από ένα έντομο, καταστρέφει τα νέα αμπέλια και την παραγωγικότητα των παλαιοτέρων.

Ο Λιζέ-Μπελέρ, η οικογένεια του οποίου καλλιεργεί αμπέλια από τις αρχές του 18ου αιώνα, επιμένει ότι τα εντομοκτόνα καταστρέφουν ανεπανόρθωτα το έδαφος. «Δεν θέλω να καταστρέψει ο ψεκασμός τον αμπελώνα μου. Οι αμπελώνες και το φυσικό περιβάλλον ήταν εδώ πριν από μένα και θα είναι εδώ μετά από μένα. Οφείλουμε να το προστατεύσουμε για την επόμενη γενιά. Αυτό το είδος της απόφασης σημαίνει ότι θα καταστρέψουμε την ποιότητα και την ζωή στο έδαφος. Εχουμε σκοτώσει πολλά είδη και δεν θα είμαστε σε θέση να τα ξαναβρούμε στο μέλλον», λέει ο Λιζέ-Μπελέρ.

Σχεδόν 140.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει έκκληση ζητώντας να μην προχωρήσει η υπόθεση του οινοπαραγωγού στο δικαστήριο.

Τονίζουν ότι το φυτοφάρμακο είναι αναποτελεσματικό και επιζήμιο για έντομα επικονιαστές, όπως οι μέλισσες και επιμένουν ότι η ασθένεια μπορεί να καταπολεμηθεί με πιο φυσικό τρόπο. «Δεν σκοτώνει μόνο το έντομο, αλλά και άλλα είδη πανίδας που είναι απαραίτητα για τη φυσική ισορροπία σε έναν αμπελώνα», λένε υποστηρικτές του οινοπαραγωγού.

Από την πλευρά τους, οι αρχές ισχυρίζονται ότι η προληπτική αγωγή με φυτοφάρμακα είναι αναγκαία, διότι η ασθένεια απειλεί περισσότερο από το ήμισυ των αμπελώνων της Βουργουνδίας.

Το κιτρίνισμα της αμπέλου (flavescence doree) εμφανίστηκε το 1949 στην περιοχή Αρμανιάκ της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε σταδιακά σε περιοχές όπως το Κονιάκ, το Λανγκεντόκ, και το Μπορντό. Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή την βακτηριακή μόλυνση.

Πηγή: tastv.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News