Γιώργος Σαχίνης

Δολοφονήθηκε ο θρυλικός καπετάνιος Αλεξάντρ Μπορίσοβιτς Μοζγκοβόι

Δολοφονήθηκε στα 40 του χρόνια ο θρυλικός καπετάνιος των ανταρτών του εξεγερμένου Ντονμπάς, διοικητής της μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας "Πρίζρακ", Αλεξάντρ Μπορίσοβιτς Μοζγκοβόι.

Ήταν η δεύτερη - αυτή τη φορά επιτυχής - απόπειρα εναντίον του. Αδιαμφισβήτητα ηγετική μορφή της ένοπλης εξέγερσης, ατρόμητος μαχητής, ασυμβίβαστος με τον επιφανειακό "αντιφασισμό", τη "συνέχεια των θεσμών", την εναλλαγή εξουσίας με επικεφαλής άλλους "ολιγάρχες" (υπάκουους στο Κρεμλίνο απ' τα κατάλοιπα των τοπικών διεφθαρμένων μηχανισμών του "κόμματος των περιφερειών" του Γιανουκόβιτς), συνεπής μέχρι τέλους στην ανάγκη Ενιαίας Νοβορωσίας (και όχι τοπικιστικών "πριγκιπάτων" του "διαίρει και βασίλευε"), στον αγώνα για την εγκαθίδρυση πραγματικής λαϊκής εξουσίας και για τη μεταβίβαση των μέσων παραγωγής και των πλουτοπαραγωγικών πηγών στον εργαζόμενο λαό.

Αγκάλιασε τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από την κυβέρνηση του Λουγκάνσκ Διεθνούς Αντιφασιστικού Φόρουμ, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς. Η ταξιαρχία "Πρίζρακ" ανέλαβε τη φιλοξενία και την περιφρούρηση της πολυμελούς διεθνούς αποστολής στο Αλτσέφσκ.

Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά, αντιλαμβάνονται ότι σε τέτοιες μορφές συμπυκνώνεται το βάθος μιας αυθεντικής λαϊκής εξέγερσης.

Της πρώτης αντιφασιστικής, αντιιμπεριαλιστικής και αντιολιγαρχικής εξέγερσης του 21ου αιώνα. Κάποιοι θέλουν να τελειώνουν με παρόμοιες "ανυπάκουες παραφωνίες" στους άθλιους σχεδιασμούς τους. Κάποιοι τρέφουν αυταπάτες: νομίζουν ότι σκοτώνοντας επαναστάτες θα σταματήσουν τη νομοτελή ιστορική προοπτική της επαναστατικής ενοποίησης της ανθρωπότητας. Πλανώνται πλάνην οικτρά.

Το παράδειγμά του φωτίζει το δρόμο του αγώνα, των νικηφόρων επαναστάσεων του 21ου αιώνα.

Σύντροφε Αλεξέι ζεις. Εσύ μας οδηγείς!

Δημήτρης Πατέλης

Σχόλια