default-image

Συγκρούσεις πρωτονίων με ενέργεια - ρεκόρ στο CERN! (videos)

Ηράκλειο
Συγκρούσεις πρωτονίων με ενέργεια - ρεκόρ στο CERN! (videos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό το αφιέρωμα στη "ΚΡΗΤΗ TV" επί διημέρου τον Απρίλιο που μας πέρασε στο CERN, λίγο έξω από την Γενεύη, ίσως τελικά να αποδειχθεί και γουρλίδικο για το κορυφαίο επιστημονικό κέντρο της Ευρώπης, αν λάβουμε υπόψη μας ότι το αφιέρωμα είχε επικεντρωθεί στην επαναλειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Ανδρονίων σε μεγαλύτερες ταχύτητες από την εποχή που ανακαλύφθηκε το Ποζόνιο του Χιγκς.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά, το βράδυ της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκαν στον μεγάλο επιταχυντή του δοκιμαστικές συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων (πρωτονίων) φτάνοντας στην ενέργεια-ρεκόρ των 13 TeV (τεραηλεκτρονιοβόλτ).

Με τον τρόπο αυτό, ελέγχονται και ρυθμίζονται όλα τα συστήματα που προστατεύουν τον επιταχυντή, τους μαγνήτες και τους τέσσερις ανιχνευτές του (ALICE, ATLAS, CMS και LHCb) από σωματίδια που "ξεστρατίζουν" από τις άκρες της δέσμης των σωματιδίων.

Οι σχετικές δοκιμές συνεχίζονται σήμερα. Η επίσημη έναρξη των συγκρούσεων σωματιδίων αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιουνίου.

Γ.Σ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News