default-image

Κατάσταση μπάχαλου πάλι λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Απόψεις
Κατάσταση μπάχαλου πάλι λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Του Γιώργου Δελαστίκ

Ωραία πάμε. Οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι δανειστές απέρριψαν τις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο διεθνών οικονομικών ειδήσεων ότι δεν υπάρχει κανένα «σχέδιο Γιούνκερ» για τη λύση των διαφορών της Ελλάδας με τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα προχωρούν πολύ αργά και ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη κάποια σημαντική πρόοδος. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έχει εξαγγείλει ανεπίσημα από προχθές το πρωί ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που αρχίζει σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας και τελειώνει αύριο, θα γίνει συνάντηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη συνάντηση αυτή αναφέρθηκε και η ίδια η καγκελάριος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο προχθές. «Θα συναντήσουμε τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Ρίγα και θα δούμε τότε αν θα δοθεί η δυνατότητα για συνομιλίες. Οι συνομιλίες πρέπει βεβαίως και να επιταχυνθούν» είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προβλέπει να υπάρχει πρόγραμμα ως το τέλος Μαΐου και αυτό είναι απαραίτητο, καθώς η παράταση τελειώνει στο τέλος Ιουνίου. Ολοι ενδιαφερόμαστε να ολοκληρώσουμε ως το τέλος Μαΐου. Οταν θα του μιλήσουμε, σίγουρα θα το θέσουμε» τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση η Γερμανίδα καγκελάριος.

Στο μεταξύ από την Τρίτη το πρωί ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε αποκλείσει ρητά και κατηγορηματικά κατά τη συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα να υπάρξει κάποια ουσιώδης πολιτική συμφωνία, η οποία και θα παρείχε τη λύση στο πρόβλημα του οικονομικού στραγγαλισμού της Ελλάδας από τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. «Το περίγραμμα των θεσμών (σ.σ. εννοεί την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ) δεν αντικαθίσταται από τις συναντήσεις των κρατικών ηγετών» δήλωσε υποκριτικά ο Γερμανός εκπρόσωπος. Η τελική συμφωνία αποφασίζεται από ένα άλλο σώμα, την Ευρωομάδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, πρόσθεσε. Γερμανικά καραγκιοζιλίκια! Προφανώς όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δρουν κατ' εντολήν των πρωθυπουργών τους και αν αρνηθούν να εκτελέσουν τις πρωθυπουργικές αποφάσεις, απλούστατα καθαιρούνται! Τι εννοεί ο εκπρόσωπος του Βερολίνου; Οτι αν συμφωνήσουν η Μέρκελ με τον Τσίπρα, η Ευρωομάδα θα... αρνηθεί να εφαρμόσει την απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου; Θα μας τρελάνει; Ειδικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν τολμήσει ποτέ να πάρουν απόφαση -και μάλιστα σε σοβαρό θέμα- διαφορετική από αυτή που θέλει ή απαιτεί η Γερμανία; Ουδέποτε, κυριολεκτικά.

Εδώ δεν έχουν τολμήσει να αντιταχθούν στους Γερμανούς οι πρωθυπουργοί της ΕΕ σε οποιαδήποτε σύνοδο κορυφής, θα τολμούσαν οι υπουργοί Οικονομικών; Απλώς οι Γερμανοί, όσα και αν τους δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρίγα, αποκλείεται να συμφωνήσουν αμέσως και κυρίως αποκλείεται να του δώσουν λεφτά. Ο Ολάντ στάθηκε κυρίως στο θέμα των χρημάτων, μετά τη συνάντηση που είχε με τη Μέρκελ. «Η Ελλάδα έχει και ανάγκη χρηματοδότησης, η οποία δεν μπορεί πλέον να περιμένει. Πρέπει να βρεθούν πόροι» υπογράμμισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή από την εκπλήρωση των όρων που απαιτούν οι Γερμανοί, όσο και αν αυτοί σηματοδοτούν τη δυστυχία των Ελλήνων, αφού πρόκειται πρωτίστως για μείωση μισθών και συντάξεων. Ελπίζουμε να ισχύσει στην πράξη ότι εντελώς διαφορετική από τις υποδείξεις του Ολάντ θα αποδειχθεί η στάση του Τσίπρα.

Δεν μπορούμε όμως να μην εκφράσουμε δημόσια την ανησυχία μας όταν ακούμε τον Γιάνη Βαρουφάκη να δηλώνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται «πολύ κοντά σε συμφωνία» διευκρινίζοντας ότι εννοεί «ας πούμε μια εβδομάδα» και προσθέτοντας ότι στο δημοσιονομικό «έχουμε συγκλίνει πολύ, αλλά δεν έχουμε ταυτιστεί». Επιπροσθέτως, μας παρηγορεί η δήλωσή του ότι «δεν υπάρχει κανένας στην κυβέρνηση που θα υπογράψει μια συμφωνία η οποία δεν θα προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους». Από την άλλη όμως βεβαίως και ανησυχούμε, όταν ακούμε τον Γιάνη Βαρουφάκη να επαναλαμβάνει την πρότασή του, τα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να πληρώσει η κυβέρνηση στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να τα πληρώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) και στη συνέχεια να τα πληρώσει η Ελλάδα στον ESM εν ευθέτω χρόνω. Αυτά εννοούμε όταν λέμε μπάχαλο - γι' αυτό και πρέπει να δούμε πρώτα αν και τι θα συμφωνήσουν...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News