Γιώργος Σαχίνης

θερμή υποδοχή του "Agora" κατά την πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Μονάχου

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η ανταπόκριση του φεστιβαλικού κοινού κατά τη γερμανική κινηματογραφική πρεμιέρα του AGORΑ στο 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Μονάχου DOK.FEST το βράδυ της Πέμπτης 14 Μαΐου.

Η ταινία προβλήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου Rio Filmpalast με την παρουσία του σκηνοθέτη Γιώργου Αυγερόπουλου, ο οποίος, στην άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, μετέφερε εικόνες και πραγματικότητες της ελληνικής κρίσης που δεν προβάλλονται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ της χώρας και ως εκ τούτου είναι άγνωστες για το γερμανικό κοινό.

Γερμανοί θεατές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό επισημαίνοντας πως είναι αδύνατον να δεχθούν τον στραγγαλισμό ενός άλλου ευρωπαϊκού λαού από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της χώρας τους.

Στην συζήτηση τοποθετήθηκαν επίσης ο επικεφαλής του Ελληνικού Σπιτιού του Μονάχου κ. Κώστας Γιαννακάκος, ο οικονομολόγος και επιχειρηματίας κ. Φώτης Μάρκου, καθώς και ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians, κ. Bernhard Zangl. Όλοι τόνισαν ότι η συνταγή των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκε για να μειωθούν τα ελλείμματα της Ελλάδας έχει αποτύχει και δεν λειτουργεί, έχοντας καταδικάσει την χώρα στη φτώχεια, στην αύξηση των ανισοτήτων και την άνοδο του φασισμού στην ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Μονάχου το AGORΑ προβλήθηκε ξανά την Παρασκευή 15 Μαΐου στον κινηματογράφο Rio Filmpalast, καθώς και την Κυριακή 17 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού Gasteig του Μονάχου.

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου στις 20:00, η ταινία προβλήθηκε από το πολιτικό τμήμα της Σχολής Ulmer Volkshochschule στην πόλη Ουλμ της νότιας Γερμανίας που βρίσκεται στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Ειδική προβολή στο Λονδίνο

Το AGORΑ προβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών SOAS του Λονδίνου τη Δευτέρα 18 Μαΐου στις 17:30, στα πλαίσια του διεθνούς πανεπιστημιακού συνεδρίου με τίτλο «Οι ψευδαισθήσεις της δημοκρατίας και τα Μέσα: Αμφισβητούμενες θεωρήσεις και πολιτικές δυναμικές», το οποίο διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο SOAS, το Πανεπιστήμιο Goldsmiths και το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, με τη συμμετοχή 26 ακαδημαϊκών ερευνητών από 13 πανεπιστήμια του κόσμου, καθώς και τη συμμετοχή πολλών φοιτητών.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επόμενες προβολές του AGORΑ στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα.

Περισσότερα
Επισκεφθείτε το site της ταινίας. Στο Facebook και στο Twitter.

Σχόλια