default-image

Τα "Ίμια" της Κίνας βάζουν "φωτιά" στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό

Απόψεις
Τα "Ίμια" της Κίνας βάζουν "φωτιά" στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της χρήσης από την Κίνα, των τεχνητών νήσων της περιοχής του αρχιπελάγους Spratly (Νησιά Nansha) στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αναφέρει ο Ρωσικός Τύπος.

Η κίνα κατασκευάζει τεχνητό αεροδιάδρομο στα νησιά αυτά, για χρήση του από την κινεζική πολεμική αεροπορία, "κατοχυρώνοντας" ταυτόχρονα το δικαίωμα εναέριου χώρου και ΑΟΖ και απαγορεύοντας παράλληλα τις πτήσεις άλλων αεροσκαφών (ΗΠΑ), "πάνω" από αυτά.   

Η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές του Πενταγώνου, αναφέρει σε άρθρο της ότι, οι δράσεις αυτές του Πενταγώνου, θα μπορούσαν κάλλιστα να οδηγήσουν σε «αύξηση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας», και σε μια  περιφερειακή αναμέτρηση, στα αμφισβητούμενα ύδατα της περιοχής.

Στόχος στα νησιά αυτά είναι οι υδρογονάνθρακες βέβαια, αλλά πρωτίστως μεγαλύτερη σημασία έχει ο γεωπολιτικός και στρατιωτικός έλεγχος της περιοχής. Η Κίνα αισθάνεται ισχυρή και "εξαπλώνεται" συνεχώς, στην εξάπλωση αυτή, η στρατιωτική αναμέτρηση με τις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανή

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ, ζήτησε από τους βοηθούς του να επανεξετάσουν όλες τις νομικές επιλογές που διαθέτει ή χώρα του, για πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ, πάνω από τα νησιά αυτά, την διενέργεια επιχειρήσεων επιτήρησης και την αποστολή πολεμικών πλοίων εντός των 12 μιλίων, στο τεχνητό νησί που αποτελεί κατά τους Αμερικανούς, στην ουσία μία "ξέρα".

Τα τεχνητά νησιά "δημιουργήθηκαν" και ανακοινώθηκαν από την Κίνα (ως επικράτειά της) σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως Νησιά Spratly, τονίζει το άρθρο.

Οι δράσεις αυτές, εάν εγκριθούν από τον Λευκό Οίκο θα αποτελούν «σήμα» προς το Πεκίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμφωνήσουν με τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας, στο τεχνητό νησί (στην περιοχή), το οποίο οι ΗΠΑ το θεωρούν ως διεθνή ύδατα και διεθνή εναέριο χώρο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν το τεχνητό νησί ως κυρίαρχο έδαφος της Κίνας», έγραψε η αμερικανική εφημερίδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, δεν έχουν αποσταλεί ακόμα πολεμικά αεροσκάφη και πλοία εντός της ζώνης των 12 μιλίων, που δηλώνονται από την Κίνα ως ΑΟΖ, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αποκρύβει, ένταση και διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Νομικά το θέμα άπτεται του διεθνούς δικαστηρίου, για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Η ουσία όμως είναι ότι η Κίνα επιθυμεί την κατασκευή μίας  αεροπορικής βάσης κοντά στην Ιαπωνία, και οι ΗΠΑ προσπαθούν να το ακυρώσουν  αυτό, πάση θυσία.

Τα νησιά αυτά κάτω από το υπέδαφος τους διαθέτουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η περιοχή αυτή αφορά το αρχιπέλαγος Xisha (Νήσοι Πάρασελ), τα νησιά του Νάν (Σπράτλεϊ), και το νησί Huangyan. Στο πλαίσιο αυτό σε κάποιο βαθμό εμπλέκονται επίσης το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες.

Με δεδομένο το πρόβλημα Ιαπωνίας και Κίνας για τα νησιά Diaoyu/ Σενκάκου, όλα είναι πιθανά στην περιοχή αυτή του πλανήτη.

Πηγή: pentapostagma.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News