default-image

Ξεχάστε τη Γη που ξέρουμε!

Απόψεις
Ξεχάστε τη Γη που ξέρουμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο εφιαλτικό συμπέρασμα ότι η ανθρωπότητα χάνει την ευκαιρία να διατηρήσει τη ζωή στον πλανήτη Γη όπως την ξέρουμε, καταλήγει συγκριτική μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ με αντικείμενο την όλο και επιταχυνόμενη εξαφάνιση ειδών του ζωικού και του φυτικού βασιλείου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έχει προκαλέσει αίσθηση μεταξύ των επιστημόνων, αφού αποτελεί προϊόν ενδελεχούς ανάλυσης των 131 μελετών που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια με θέμα την άμεση επίπτωση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στη βιοποικιλότητα.

Και σε αυτή τη μελέτη οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι η παγκόσμια κοινότητα χάνει πολύτιμο χρόνο και ξοδεύει την τελευταία της ευκαιρία για την ανάσχεση του φαινομένου.

Και σε αυτή τη μελέτη οι επιστήμονες τονίζουν την άμεση ανάγκη για λήψη δραστικών μέτρων με στόχο τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποχωρήσεις στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, εάν συνεχιστεί με την ίδια ένταση η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη και σε συνδυασμό με τα φαινόμενα ρύπανσης εδαφών και υδάτων καθώς και αποψίλωσης των δασών, τότε θα εξαφανιστεί από προσώπου Γης το ένα στα έξι είδη ζώων και φυτών!

Η νέα μελέτη έρχεται στο φως λίγους μήνες πριν από την κρίσιμη διάσκεψη του Παρισιού, όπου η παγκόσμια κοινότητα έχει κληθεί από τον ΟΗΕ να λάβει δραστικά και κυρίως δεσμευτικά μέτρα για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών, προκειμένου ιδανικά να διατηρηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Μια διάσκεψη που για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει οι χώρες που είναι και οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη να βρουν κοινή γλώσσα συνεννόησης, να πάψουν να ασκούν πολιτική αλά μπρατσέτα με το λόμπι του άνθρακα και να προχωρήσουν σε πραγματικές μειώσεις των εκπομπών ρύπων.

Διαφορετικά, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, ο πλανήτης Γη, που έχει βιώσει πέντε μεγάλες εξαφανίσεις ειδών, θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη μεγάλη εξαφάνιση διά χειρός του ανθρώπινου είδους.

Ένα στα έξι είδη ζώων και φυτών κινδυνεύει με εξαφάνιση

Το 16% του συνόλου των ειδών ζώων και φυτών του πλανήτη Γη θα μπορούσε να εξαφανιστεί από τις επιπτώσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, αν η ανθρωπότητα δεν λάβει σοβαρές και δεσμευτικές αποφάσεις για να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επισημαίνει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από μια εβδομάδα στο έγκριτο περιοδικό «Science».

Επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας είναι ο καθηγητής Οικολογίας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ Μαρκ Ούρμπαν, ο οποίος έβαλε στο μικροσκόπιο όλες τις υπάρχουσες μελέτες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όσον αφορά την απώλεια ειδών και συγκεκριμένα 131.

Ο Μαρκ Ούρμπαν και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι οι υφιστάμενες μελέτες για την απώλεια ειδών ζώων και φυτών από την κλιματική αλλαγή έβγαζαν αποτελέσματα που κυμαίνονταν από 0% έως και 54% στα ακραία σενάρια, γεγονός που καθιστά δύσκολο να εκτιμηθεί η σοβαρότητα του προβλήματος.

Έτσι οι επιστήμονες προχώρησαν στη σύνθεση των υπαρχόντων δεδομένων και με τη χρήση νέων μοντέλων κατέληξαν σε μια σαφέστερη εικόνα για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Συνέθεσαν, δηλαδή, τις δημοσιευμένες μελέτες για να εκτιμηθεί ένας παγκόσμιος μέσος όρος ρυθμού εξαφάνισης και να καθοριστούν οι παράγοντες που συνεισφέρουν περισσότερο στις αλλαγές που προκαλούνται από τη μεταβολή του κλίματος.

Η έρευνα έχει τίτλο «Επιταχύνοντας τον κίνδυνο της εξαφάνισης από την κλιματική αλλαγή» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι εξαφάνισης θα επιταχυνθούν εξαιτίας της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη και θα απειλήσουν μέχρι και ένα στα έξι είδη, εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στη μελέτη υπογραμμίζεται ακόμα ότι οι κίνδυνοι εξαφάνισης των ειδών ήταν υψηλότεροι στη Νότια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Παράλληλα επισημαίνεται ότι ακόμη και για τα είδη ζώων και φυτών που δεν θα πέσουν θύματα εξαφάνισης, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές τόσο στον αριθμό όσο και στην κατανομή τους.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι πρέπει επειγόντως να υιοθετηθούν στρατηγικές που θα περιορίζουν περαιτέρω την αλλαγή του κλίματος, εάν η παγκόσμια κοινότητα θέλει να αποφύγει την επιτάχυνση της εξαφάνισης των ειδών ζώων και φυτών.

Ο Μαρκ Ούρμπαν υπογραμμίζει ότι οι πλέον ανησυχητικές διαπιστώσεις, όσον αφορά την επιτάχυνση της εξαφάνισης των ειδών που απορρέουν από τη συγκριτική μελέτη των 131 ερευνών, δεν είναι οριστικά και αμετάκλητα μη αναστρέψιμες, αλλά θα πρέπει να εκληφθούν ως μια προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα και τους ηγέτες του κόσμου ότι η δράση για το κλίμα πρέπει να έρθει σύντομα, προκειμένου ο πλανήτης να διατηρήσει την υφιστάμενη βιοποικιλότητά του και την ικανότητα να υποστηρίξει τη ζωή.

Η "πρόβλεψη"

Στη μελέτη οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα συμπεράσματά τους θεωρούνται ως «πρόβλεψη» και βασίζονται σε διάφορα μοντέλα για το πώς θα εξελιχθεί το μέλλον του πλανήτη, ενώ προειδοποιούν ότι αν η αύξηση της θερμοκρασίας συνεχίσει να ανεβαίνει κατά τις επόμενες δεκαετίες, το ποσοστό των ειδών που θα εξαφανιστούν θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ περισσότερο.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι αρκετοί επιστήμονες θεωρούν τις εκτιμήσεις του Μαρκ Ούρμπαν μετριοπαθείς και υπογραμμίζουν ότι η πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο ζοφερή με τον αριθμό των ειδών του φυτικού και του ζωικού βασιλείου που θα εξαφανιστούν να φτάνει σε διπλάσια ή ακόμα και σε τριπλάσια νούμερα.

Τη νέα συγκριτική μελέτη σχολίασε και ο υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία εκδίδει εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια την ετήσια «Κόκκινη Λίστα», την πιο έγκυρη επιστημονικά καταγραφή των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών σε όλο τον κόσμο.

Όπως επισήμανε ο Τζέιμι Καρ, η απώλεια ενός στα έξι είδη θα είναι μια απόλυτη τραγωδία, όχι μόνο γιατί είναι λυπηρό να χάνουμε σημαντικό μέρος του πλούσιου φυσικού μας κόσμου, αλλά και γιατί η βιοποικιλότητα είναι θεμελιώδης για την παροχή βασικών λειτουργιών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την «Κόκκινη Λίστα» του 2014, από τα 76.199 είδη ζώων και φυτών που εξετάστηκαν από τους ειδικούς απειλούνται τα 22.413 με εξαφάνιση, ενώ μόνο πέρυσι 33 διαφορετικά είδη ανακηρύχθηκαν οριστικά εξαφανισμένα.

Την άμεσα επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και την εγκατάλειψη της λεγόμενης οικονομίας του άνθρακα είχε επισημάνει και η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF στην έκθεσή της «Ζωντανός Πλανήτης 2014», έκθεση που συντάσσει κάθε δύο χρόνια σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος (Global Footprint Network).

Στην έκθεση επισημαινόταν ότι οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της ανθρωπότητας σε φυσικούς πόρους και οι αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ασκούν τεράστιες πιέσεις στη βιοποικιλότητα του πλανήτη μας και απειλούν τη μελλοντική μας ασφάλεια, υγεία και ευημερία.

Ειδικότερα για τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναφερόταν ότι επηρεάζουν ήδη τη βιοποικιλότητα και τη βιοϊκανότητα της Γης, «απειλώντας την ευημερία των ανθρώπων, ιδιαίτερα όσον αφορά την ασφάλεια σε τρόφιμα και πόσιμο νερό».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2014», το ευρωπαϊκό αποτύπωμα άνθρακα ευθύνεται για το 50% περίπου του συνολικού οικολογικού αποτυπώματος της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ αν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη ζούσαν και κατανάλωναν όπως ο μέσος Έλληνας, θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους 2,5 πλανητών για να επιβιώσουμε.

50 χρόνια πρέπει να περάσουν χωρίς κάποια επιβεβαιωμένη παρατήρηση ενός είδους πριν αυτό θεωρηθεί εξαφανισμένο

16% του συνόλου των ειδών ζώων και φυτών του πλανήτη θα εξαφανιστεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη μελέτη του Μαρκ Ούρμπαν

52% των άγριων ζώων εξαφανίστηκε κατά την περίοδο 1970 - 2010, σύμφωνα με μελέτη του WWF

76% των ειδών του γλυκού νερού και 39% των θαλασσίων και χερσαίων ειδών έχουν εξαφανιστεί, σύμφωνα με την ίδια μελέτη

36% των άγριων ζώων έχει εξαφανιστεί στα εύκρατα κλίματα και 56% στα τροπικά

1 βαθμός Κελσίου άνοδος της μέσης θερμοκρασίας αναμένεται να επιφέρει αύξηση της θνησιμότητας στις ευρωπαϊκές χώρες κατά 1% - 4%

2 βαθμοί Κελσίου είναι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η «κόκκινη γραμμή» για την αύξηση της θερμοκρασίας προκειμένου να μην υπάρξουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις

40% μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου ώς το 2020 απαιτείται από τα βιομηχανικά κράτη για να επιτευχθεί ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου

701 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2100 εκτιμήθηκε το κόστος της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, εάν δεν ληφθούν μέτρα

50 εκατομμύρια είναι σήμερα ο αριθμός των μεταναστών λόγω κλιματικής αλλαγής και θα φθάσει τα 200 εκατομμύρια το 2050

"Εθισμένοι" στον λιγνίτη

Η νέα επιστημονική μελέτη καλό θα ήταν να διαβαστεί μετά προσοχής και από την ελληνική πολιτεία, που δείχνει να υποτιμά το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των τρομακτικών επιπτώσεών της.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του ΥΠΑΠΕΝ αλλά και της νέας διοίκησης της ΔΕΗ δείχνουν μια εμμονή στον λιγνίτη, που παρουσιάζεται ως το εθνικό καύσιμο - φάρμακο για πάσα νόσο, ακόμα και για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πρώτο βήμα έγινε με το ξεκαθάρισμα από το ΥΠΑΠΕΝ ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V, που - σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις - θα ρυπαίνει πολύ περισσότερο από όσο ήδη ρυπαίνουν αντίστοιχες λιγνιτικές μονάδες ανά τον κόσμο που βρίσκονται σε λειτουργία εδώ και χρόνια.

Το δεύτερο βήμα αφορά τις σκέψεις για επαναλειτουργία, έπειτα από επισκευές, της κατεστραμμένης λιγνιτικής μονάδας 3 της Πτολεμαΐδας, αν και, σύμφωνα με την Ε.Ε., αυτή η μονάδα, όπως και άλλες ρυπαίνουσες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, θα πρέπει να κλείσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Να σημειωθεί ότι η μονάδα 3, που μαζί με τη μονάδα 4 είχαν καταστραφεί από πυρκαγιά τον Νοέμβριο του 2014, θεωρείται από τις πλέον ρυπογόνες της ΔΕΗ αλλά και με ιδιαιτέρα μεγάλο λειτουργικό κόστος.

Το στοίχημα του Παρισιού

Η πιο κρίσιμη διακυβερνητική συνάντηση για το μέλλον του πλανήτη θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, όπου 190 κράτη συμμετάσχουν στην 21η Διάσκεψη για το Κλίμα με στόχο την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο τη λήψη δεσμευτικών μέτρων που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, το 2009 εκτιμήθηκε ότι τα βιομηχανικά κράτη θα πρέπει να μειώσουν κατά 40% τις εκπομπές των αερίων ώς το 2020, στόχος που δεν κατέστη δεσμευτικός και δεν έλαβε νομικό περιεχόμενο.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει μια δεύτερη και για την πλειονότητα των επιστημόνων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων τελευταία ευκαιρία για να λάβει τολμηρά και δεσμευτικά μέτρα στο Παρίσι, που θα ισχύσουν από το 2020 και με στόχο πάντα να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Οι διαφορές μεταξύ των 190 χωρών είναι μεγάλες και θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί δεσμευτική συμφωνία.

Μέχρι στιγμής προτάσεις έχουν καταθέσει η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Κίνα και συγκεκριμένα:

¦ Η Ε.Ε. δεσμεύεται για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2030, μείωση που θα κατανεμηθεί στα κράτη-μέλη μάλλον ανάλογα με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

¦ Οι ΗΠΑ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 12% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη μείωση από 26 έως 28% το 2025 σε σύγκριση με το 2005.

¦ Η Κίνα, υπεύθυνη για το 25% των εκπομπών, υπόσχεται να τις σταθεροποιήσει το 2030.

Πηγή: topontiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News