Γιώργος Σαχίνης

Ελληνογερμανικοί Σύνδεσμοι: Ποιοί δήθεν μας στηρίζουν και τι λένε στη ουσία

Με αφορμή μια εκδήλωση σήμερα στο Ντόρτμουντ, όπου η κ. Skarpelis-Sperk θα μιλήσει για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας ως μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, σας παραθέτω αποσπάσματα από πρόσφατη (24 Μαρτίου 2015) συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό Cicero, όπου μαθαίνουμε γιατί η κυρία Skarpelis-Sperk δε θα πλήρωνε επανορθώσεις στην Ελλάδα και γιατί δεν κάνει να επιμένουμε. Διαβάζοντας το τι λέει καταλαβαίνω, πως αν επιμένουμε, η Γερμανία θα φτωχύνει και θα ανέβει ξανά ο φασισμός. (Θα φταίμε δηλαδή εμείς;) Ίσως όμως να είμαι και πολύ δύσπιστη.


Cicero: Εσείς λοιπόν δεν θα πληρώνατε επανορθώσεις;Skarpelis-Sperk: «Nein (Όχι). Αν οι απόγονοι των 50.000.000 νεκρών του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου επιβάλλουν όλες τις απαιτήσεις τους  - αυτό η Γερμανία δεν θα μπορούσε να το σηκώσει οικονομικά. Για μένα, αυτό είναι περισσότερο ένα ηθικό ζήτημα - δηλαδή μια "αποκατάσταση". Προσπαθώ πάντα να εξηγήσω στους  Έλληνες φίλους μου τι σήμαιναν οι αποζημιώσεις του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου για τη Γερμανία και την Ευρώπη: εθνική χρεοκοπία, καταστροφή του δημόσιου και ιδιωτικοί οικονομικού τομέα, μαζική ανεργία,  μαζική φτώχεια - κατάληψη των συνοριακών περιοχών, δολοφονίες απεργών ... Υπήρχαν λόγοι για τους οποίους πέσαμε στο φασισμό. Θα πρέπει να πούμε στους Έλληνες: Εμείς θα σας βοηθήσουμε να σταθείτε ξανά στα πόδια σας. Σε αντάλλαγμα, θα πρέπει εσείς να δεσμευτείτε πως θα αυξήσετε την ανάπτυξης σας, θα μεταρρυθμίσετε το κράτος και τους θεσμούς σας και θα αντιμετωπίσετε δυναμικά το νεποτισμό. Να σταματήσουμε επί τέλους τον πόλεμο των χαρακωμάτων και τις αμοιβαίες δημόσιες παροξύνσεις και να δώσουμε στην Ελλάδα και στην νεολαία της ένα μέλλον».Καθαρό όχι για επανορθώσεις, αλλά για αποκατάσταση ακόμη μερικών εν ζωή θυμάτων άνω των 80.Skarpelis-Sperk: «Πρέπει τώρα να βοηθήσουμε τους λίγους άνω των 80 ετών, το οποίους τότε αδικήσαμε και πλήξαμε σοβαρά, και οι οποίοι τώρα ζουν μέσα στη μιζέρια. Ένα ειδικό ταμείο για αυτούς τους ανθρώπους - ένα μοντέλο όπως με την Τσεχία - θα ήταν χρήσιμο εδώ».


Cicero:Τα δεξιά κόμματα στην Ελλάδα αποκάλεσαν την πρόταση σας για ένα ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας ως 'Μακιγιάζ της Μέρκελ'. Τώρα όμως συμμετέχουν οι δεξιοί στην ελληνική κυβέρνηση. Πώς μπορεί ένα τέτοιο πρότζεκτ να έχει ποτέ επιτυχία;Skarpelis-Sperk: «Είναι ακροδεξιοί. Τρομοκρατήθηκα που ο Τσίπρας τους πήρε στο Υπουργικό Συμβούλιο.. Μου φάνηκε πολύ απερίσκεπτο. Δεύτερον: έχω πει επανειλημμένως, η Angela Merkel δεν έχει εφεύρει το DGJW και αυτή είναι η απλή αλήθεια. (Εδώ θέλει η Σκαρπέλης να πει, πως ήταν και είναι δική της ιδέα)».


Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη (Γερμανικά).

Σχόλια