Γιώργος Σαχίνης

ΕΣΔΟΓΕ: "Δικαιωμένοι και με αίσθημα ευθύνης συνεχίζουμε τον αγώνα μας"

Για τις μακροχρόνιες προσπάθειές του, «που πλέον βρίσκονται σε συντονισμό με το αίσθημα του Ελληνικού λαού και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης», αισθάνεται δικαίωση το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. «Η γερμανική διπλωματία εγκαινιάζει μία νέα ρητορεία, που αφίσταται από τη λογική της λήθης», αναφέρει και τονίζει πως «η συνέντευξη του Γερμανού προέδρου κ. Γκάουκ στη Sueddedeutsche Zeitung είναι, κατ' αρχήν, μέρος αυτής της στροφής».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η κλιμακούμενη πίεση του Ελληνικού Λαού, της Κυβέρνησης της Ελλάδος, της Ελληνικής Βουλής και του νέου φιλελληνικού κινήματος που διαμορφώνεται με άξονα την απομάκρυνση από τη λιτότητα και τον αντιφασισμό, μέρος του οποίου είναι και το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αποδίδει και εξαναγκάζει σε στροφή τους κορυφαίους πολιτειακούς παράγοντες της Γερμανίας.

Η συνέντευξη του Γερμανού προέδρου κ. Γκάουκ στη Sueddedeutsche Zeitung είναι, κατ' αρχήν, μέρος αυτής της στροφής. Η γερμανική διπλωματία εγκαινιάζει μία νέα ρητορεία, που αφίσταται από τη λογική της λήθης.

Όμως, ας μην μας διαφεύγει ότι διατυπώνεται και πάλι επιφύλαξη και προσπάθεια προσανατολισμού του διαλόγου σε "πιο ανώδυνες για τη Γερμανία λύσεις" και τη δημιουργία "ιδρυμάτων".

Το Εθνικό Συμβούλιο αισθάνεται δικαίωση, βεβαίως, για τις μακρόχρονες προσπάθειές του, που πλέον βρίσκονται σε συντονισμό με το αίσθημα του Ελληνικού Λαού και τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η δημοσιότητα που παίρνει το θέμα χάριν στις δηλώσεις του Γερμανού Προέδρου παρουσιάζεται ως ιδανική ευκαιρία για μια τεκμηριωμένη ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης, όσον αφορά την έκταση της καταστροφής κατά την περίοδο της κατοχής.

Μια ενημέρωση που θα αποτελέσει τη βάση της ηθικής θεμελίωσης των ελληνικών απαιτήσεων.

Με αίσθημα ευθύνης και ενότητας με όλους τους φορείς της διεκδίκησης συνεχίζουμε τον αγώνα. Αγώνα που αποσκοπεί στην πλήρη δικαίωση της θυσίας του Λαού μας στην αντιφασιστική προσπάθεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η προσπάθεια είναι ένα πρωτίστως ηθικό ζήτημα Αρχών και Αξιών.

Για το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ο γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής, Στέφανος Ληναίος».

Σχόλια