Γιώργος Σαχίνης

ΕΠΑΜ: Η δημοσιογραφική δεοντολογία στο... απόσπασμα!

Από το Γραφείο Τύπου του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.) ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

«Στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας επιβάλλουν αφενός μεν τη διασταύρωση των πληροφοριών - μέσω ενδελεχούς έρευνας - πριν τη δημοσιοποίησή τους, αφετέρου δε λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς το ενδεχόμενο διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Χατζηνικολάου, στην προσωπική του εκπομπή στον Real fm(1/4/2015), απέδωσε στον σ. Δημήτρη Καζάκη τη διάδοση της πληροφορίας που αφορά σε συμφωνία swaps ύψους 49,4 δισ. εκ μέρους της κυβέρνησης. Όμως, όλοι όσοι έλαβαν γνώση του σχετικού δημοσιεύματος γνώριζαν ότι δεν επρόκειτο για ισχυρισμό του αρθρογράφου σ. Δημήτρη Καζάκη, αλλά για το σχολιασμό μιας σαφέστατης ομολογίας του κ. Πέτρου Μηλιαράκη, νομικού συμβούλου της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή "Αντιθέσεις" του Γιώργου Σαχίνη, στην "ΚΡΗΤΗ TV".

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή "Αντιθέσεις":

Και μάλιστα, στο δημοσίευμα, εκφράζεται με σαφήνεια η επιφύλαξη ως προς την ακρίβεια της πληροφορίας, παρότι εκπορεύθηκε από ένα - υψηλού κύρους - κυβερνητικό στέλεχος.

Ως εκ τούτου, εγείρεται το εξής ερώτημα: Ο κ. Χατζηνικολάου γνώριζε επακριβώς το περιεχόμενο του δημοσιεύματος;

Διότι, αν το γνώριζε, ελέγχεται για τη διαστρέβλωσή του και φυσικά για την απόκρυψη της δήλωσης Μηλιαράκη. Αντιθέτως, στην περίπτωση που δεν το γνώριζε, είναι υπόλογος διασποράς ψευδών ειδήσεων, λόγω ελλιπούς δημοσιογραφικής έρευνας.

Επιπλέον, αυτό το οποίο θα περίμενε η ελληνική κοινωνία από έναν έγκριτο και φερέγγυο δημοσιογράφο είναι η ενδελεχής διερεύνηση μιας τόσο σημαντικής πληροφορίας και η ανάλογη ανάδειξη του σχετικού θέματος.

Το Γραφείο Τύπου του Ε.ΠΑ.Μ.

Αθήνα 02/04/2015».

Σχόλια