Γιώργος Σαχίνης

Από τον Οθωμανικό Ζυγό στη "Νέα Τουρκία"

Μετά τις εργασίες στην Άγκυρα (Μάρτιος 2015) της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ και Τουρκίας, ευρωβουλευτές από διαφορετικά κόμματα, πολιτικές ομάδες και κράτη-μέλη, καταλήξαμε στο ίδιο συμπέρασμα. Η Τουρκία του Ερντογάν ρέπει προς ισλαμο-δικτατορία με τις εκλογές σαν βιτρίνα.

Του Κώστα Μαυρίδη *

Το προβεβλημένο σύνθημα για "Νέα Τουρκία" παραπέμπει ευθέως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο νέο-οθωμανικός αυτός σχεδιασμός που διαφημίζεται και βρίσκεται σε εξέλιξη, επιδιώκει για την Τουρκία, ανάλογο ρόλο στη σύγχρονη εποχή όπως πριν μερικούς αιώνες. Αυτό είναι το διακηρυγμένο -και υπό εφαρμογή- πολιτικό μανιφέστο του Ερντογάν. Φυσικά, μια «Νέα Τουρκία» που σημαίνει επαναφορά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποτελεί ανακύκλωση της… παλαιάς Τουρκίας με φοβερές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή.

Ο απανταχού Ελληνισμός γιόρταζε τις προάλλες την επανάσταση των ραγιάδων ενάντια στον οθωμανικό ζυγό. Ωστόσο, στο νέο-οθωμανικό σχεδιασμό του, ο Ερντογάν έχει το ρόλο του νεοσουλτάνου και για εμάς του νέο-ραγιά. Δεν εξυπακούεται πλήρη και άμεση κατάληψη της ευρύτερης περιοχής, αλλά σε αυτή τη φάση επιδιώκονται (α) εντός Τουρκίας, ο έλεγχος της εξουσίας διά παντός τρόπου με εξουδετέρωση αντιπάλων και (β) εκτός Τουρκίας, η στρατηγική εξουδετέρωση μας μέσω εκβιασμών και αναβαθμισμένων απειλών  και περιορισμό του ελληνισμού σε «ακίνδυνο ρόλο», στο βαθμό που μας επιτρέπει η «Νέα Τουρκία».

Στο δρόμο προς τον Ισλαμοφασισμό, τα πάντα αγιάζει ο σκοπός... Η ηγεσία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία με ποσοστό 30% είναι σε απόγνωση τρομοκρατημένη και ζητά από την ΕΕ να μην χαϊδεύει τον Ερντογάν αλλά προτείνει κυρώσεις επειδή η ισλαμοδικτατορία του Ερντογάν χρησιμοποιεί για βιτρίνα τις επαφές με ΕΕ και τις εκλογές. Φτάσαμε στο σημείο που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγορείται για συνωμοσία να δολοφονήσει την κόρη του Ερντογάν. Αν όσα εφαρμόζει ο Ερντογάν εναντίον πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων και  οποιουδήποτε «ανυπάκουου», τα εφάρμοζε ο Πούτιν στη Ρωσία, η Δύση και η ΕΕ θα αντιδρούσαν με καταδικαστικά αναθέματα, εξοντωτικές κυρώσεις και σχεδιασμούς για την ανατροπή του.

Με μίγμα εθνικισμού και ισλαμισμού στα όρια της παράνοιας, ο Ερντογάν ανέφερε πρόσφατα ότι κάθε πολίτης (στην Τουρκία), «άντρας, γυναίκα, ακόμη και τα παιδιά και οι γέροντες, ονειρεύονται τη θυσία τους ως μάρτυρες». Και «μην περάσει από το μυαλό σας ότι εκείνο που ξεκίνησε πριν 1,400 χρόνια ανάμεσα στην αλήθεια (το Ισλάμ) και τις απάτες (άλλες θρησκείες) έχει τελειώσει… Αυτός ο μακροχρόνιος αγώνας  συνεχίζεται ως τώρα και θα συνεχιστεί… Για τους δυτικούς, όλοι οι μουσουλμάνοι θεωρούνται Τούρκοι και αυτό μεταφέρει την ιστορική ευθύνη πάνω στο (τουρκικό) έθνος μας.». Αυτά δήλωνε δημόσια. Ήδη σχεδιάζει «το δικό του Σύνταγμα» και θεωρεί ότι «το κουρδικό πρόβλημα δεν υπάρχει».

Κάποιοι Ελληνοκύπριοι είχαν επαφές στην Τουρκία με Μη-Κυβερνητικούς- Οργανισμούς, αλλά  δεν αντιλήφθηκαν οτιδήποτε από τα πιο πάνω, αλλά ότι ο «Ερντογάν είναι έτοιμος για λύση». Υιοθέτησαν την προπαγάνδα ενός καθεστώτος που καταπιέζει το λαό του, τρομοκρατεί την αντιπολίτευση και στηρίζει το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος... Δεν ξέρω σε ποια Τουρκία πήγαν… Οι Κύπριοι και άλλοι ευρωβουλευτές από διαφορετικά κράτη-μέλη της ΕΕ και διαφορετικές πολιτικές ομάδες και ιδεολογίες διαπιστώσαμε είναι το αντίθετο.

Η πολιτική της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας πριν από 10 χρόνια με ενδυνάμωση του Ερντογάν για να αποδομήσει το κεμαλικό στρατοκρατικό παρακράτος, έχει καταλήξει σήμερα στον ισλαμο-δικτατορεύοντα Ερντογάν. Όποιος αναγνωρίζει σήμερα την επιθετικότητα του Ερντογάν, πρέπει να αναγνωρίσει και την αποτυχία της πολιτικής του εξευρωπαϊσμού, που δεν εξημέρωσε αλλά θέριεψε το θηρίο. Το «ευρωπαϊκό φάρμακο» απέτυχε και η Τουρκία ρέπει προς τον ισλαμισμό και ταυτοχρόνως διεκδικεί πολύ περισσότερα σε Ελλάδα-Κύπρο. Εν μέσω ενός έξαλλου νέο-οθωμανισμού, ο Ερντογάν δεν κρύβει τον «ισλαμικό» έρωτά του προς το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος». Και αν  δεν βρεθεί τρόπος τερματισμού αυτού του υπό εκτροφή ισλαμικού τέρατος στην Τουρκία, η ευρύτερη περιοχή θα πληρώσει φοβερό κόστος σε αίμα και τρόμο.   

Ο Κώστας Μαυρίδης είναι ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ και S&D costas.mavrides@europarl.europa.eu

Σχόλια