default-image

ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ» ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Απόψεις
ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ» ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*  

Κατηγορηματικός ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην όντως ενδιαφέρουσα συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο «Εθνος» χθες: «Δρόμος επιστροφής στο Μνημόνιο για την Ελλάδα δεν υπάρχει» διακήρυξε και επανέλαβε σε αρκετά σημεία με διαφορετικές διατυπώσεις. «Αυτό στο οποίο έχουμε δεσμευτεί είναι ότι οποιαδήποτε προσκόμματα και εμπόδια και αν βρούμε στη διαπραγματευτική μας προσπάθεια, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην πολιτική της λιτότητας και των Μνημονίων» τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση. «Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές και η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε από την ψήφο του λαού. Αν νομίζουν λοιπόν ότι θα επιμένουν να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση αυτά που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, λυπάμαι, αλλά θα τους απογοητεύσουμε» υπογράμμισε ειρωνικά σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. Κατέστησε σαφέστατο ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση της οποίας ηγείται είναι κάθετα αντίθετη προς την πολιτική λιτότητας και διαβεβαίωσε τους Ελληνες πως ό,τι και να γίνει, όσες δυσκολίες και αν συναντήσει η κυβέρνησή του, αποκλείεται να συναινέσει στην εφαρμογή πολιτικής λιτότητας. «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις» δήλωσε αναφερόμενος στην καταβολή τους «και καμιά απειλή για τις καταθέσεις», πρόσθεσε. Διευκρίνιση απαραίτητη, καθώς τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όσο και η σύμβουλός του Ελενα Παναρίτη δήλωσαν ότι οι εταίροι της τρόικας τούς είπαν ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει να πληρώσει μισθούς στους υπαλλήλους του Δημοσίου και συντάξεις, τότε να μην καταβάλει μισθούς και συντάξεις για έναν - δύο μήνες!

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο «Εθνος» ήταν κατηγορηματικός και στον προσδιορισμό του κυβερνητικού προγράμματος. «Το πρόγραμμά μας παρουσιάστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις και σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε δεσμευτεί. Το πρόγραμμα αυτό έχει ορίζοντα τετραετίας και θα υλοποιηθεί μέχρι κεραίας!» υπογράμμισε. «Θα υλοποιηθούν μέχρι κεραίας», λοιπόν, αυτά που είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του. Βάσει αυτών θα κρίνουμε επομένως κατά πόσο τηρεί ή όχι τις υποσχέσεις του. Ας θυμίσουμε, λοιπόν, τις σημαντικότερες από τις υποσχέσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας τις ακριβείς διατυπώσεις που εκείνος χρησιμοποίησε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του: «Προχωράμε λοιπόν άμεσα στην αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από τον δημόσιο τομέα, των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων και των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ... Επανασυστήνουμε με νόμο την ΕΡΤ από μηδενική βάση, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πόρους από το ανταποδοτικό τέλος ... Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ ... Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και τον αντικαθιστούμε με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ... Προχωράμε άμεσα σε μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Θεσπίζουμε τις εκατό δόσεις ... Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε σε στενή συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, τη θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις, την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας ... Το ίδιο πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αυτή η αύξηση όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016 ... Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων ... Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση δέκατης τρίτης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις από 700 ευρώ και κάτω μηνιαίως».

Και άλλα πολλά περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Εμείς ξεχωρίσαμε αυτά που είναι άμεσα ελέγξιμα και μετρήσιμα, ώστε να μπορούν όλοι οι Ελληνες να διαπιστώνουν ανά πάσα στιγμή ποιες κυβερνητικές υποσχέσεις της έχει εκπληρώσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Σε κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού αναφερόμαστε, όχι σε προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις απολύτως εντός αστικού πλαισίου, αλλά ταυτόχρονα άκρως ανακουφιστικές για τον λαό μας από οικονομική και κοινωνική σκοπιά. Ξεχνάμε και τις διατυπώσεις του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» και μένουμε απλώς στις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα ως πρωθυπουργού, μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Βάσει αυτών θα κρίνουμε τα έργα της κυβέρνησης, έχοντας φυσικά πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με κυβέρνηση της Αριστεράς ούτε με κυβέρνηση που επιθυμεί ή επιδιώκει να κρίνονται τα πεπραγμένα της από αριστερή, ιδεολογική και πολιτική σκοπιά. Ως κυβέρνηση συνεπή ή ασυνεπή προς τις προγραμματικές δηλώσεις της σκοπεύουμε να κρίνουμε την κυβέρνηση Τσίπρα.  

*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News