default-image

Κ. Λαπαβίτσας: "Προβληματικές πολλές επιλογές της κυβέρνησης"

Απόψεις
Κ. Λαπαβίτσας: "Προβληματικές πολλές επιλογές της κυβέρνησης"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματικές χαρακτήρισε πολλές από τις κυβερνητικές επιλογές ο βουλευτής Ημαθίας και οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, στην αποψινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον τοπικό Τύπο της Ημαθίας.

Του Κωστή Χαλάτση

Πιο συγκερκιμένα, απαντώντας στη Faretra.info για το πως σχολιάζει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είπε ότι είχε επισημάνει στο παρελθόν τη διαφωνία του για αυτήν, όπως και για άλλες επιλογές της κυβέρνησης, ενώ σε άλλη ερώτησή μας για το πως σχολιάζει τη ρήση Βαρουφάκη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου "Στον Ενικό", κατά την οποία ο νέος ΥΠΟΙΚ είπε ότι ο κ. Λαπαβίτσας έχει χτίσει την καριέρα του στο σενάριο επιστροφής στη δραχμή, απάντησε ότι ο κ. Βαρουφάκης μετέφρασε λάθος στο μυαλό του τη φράση που είπε, από τα Αγγλικά στα Ελληνικά και πως για τον ίδιο δε συνιστά ηθικό θέμα.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι συμπαθεί τον κ. Βαρουφάκη, με τον οποίο έχει μια πολύ καλή σχέση, ενώ αντιλαμβάνεται τη δυσκολία της θέσης του, την οποία χαρακτήρισε "ηλεκτρική καρέκλα".

Όχι στην καταστροφολογία γύρω από την επιστροφή στη δράχμη

Αναλυτικότερα, μιλώντας για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, σε περίπτωση που χρειαστεί, χαρακτήρισε ανευ βαρύτητας τα σεναρια καταστροφολογίας και ιδεολογήματα που θέλουν τη χώρα σε απόλυτη χρεοκοπία σε αυτή την περίπτωση.

Αντίθετα μίλησε για ένα περιθώριο 3-4 μηνών, ως ενός μεσοδιαστήματος για την επαναφορά της χώρας στην ομαλότητα και την ευημερία, με πολλές ευκαιρίες γρήγορης οικονομικής ανάκαμψης και με πρώτη, εξ αποτελέσματος, την εξάλειψη της ανεργίας. Παράλληλα δεν απέκλεισε την πιθανότητα διενέργειας δημοψηφίσματος, αν πρέπει να ζητηθεί επί τούτου η γνώμη του ελληνικού λαού, ενώ δεν παρείλειψε να αναφερθεί με δυσαρέσκεια στις ασφυκτικές, όπως τις χαρακτήρισε πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Δύο "θηλιές" στο λαιμό της κυβέρνησης

Μιλώντας ο κ. Λαπαβίτσας γενικότερα για το πολιτικό σκηνικό της χώρας σημείωσε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο ποσοστό στηρίχτηκε στο πρόγραμμα εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης, που θα έδινε τις συντεταγμενες της κυβερνητικής του πολιτικής εντός ευρωζώνης. Ωστόσο ασκούνται, όπως είπε ασφυκτικά δύο πιέσεις. Της ρευστότητας προς τις τράπεζες, που μεταφέρεται σε όλη την κοινωνία και δεύτερη, αυτή της χρηματοδότησης για την κάλυψη των μηνιαίων αναγκών του Κράτους. "...Αυτές οι πιέσεις είναι τεράστιες και δύσκολο να αντιμετωπιστουν. Αντιμετωπίσιμη θα είναι βέβαια η κατάσταση το Μάρτιο, αλλά θα είναι σκληρή και τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για πιέσεις που θέλουν να εμποδίσουν την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να φανεί στον κόσμο η αποτυχία του...", τόνισε.

Και αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση και τη σχετικη πολιτική αντιμετώπισης πρόσθεσε:

"...Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση δεν ήταν αυτό που θέλαμε να φέρουμε και όσο για το νομοσχέδιο των 100 δόσεων θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, με τα τωρινά δεδομένα. Δε σας κρύβω ότι έχουμε μια σκληρή μάχη που θα κορυφωθεί τον Ιούνιο. Το δίλημμα τέθηκε και από τον Σακελαρίδη, όταν μίλησε κι αυτός για δημοψηφισμα, κάτι που είχα προτείνει εξαρχής και άκουσα τα εξ αμάξης...", είπε συγκεκριμένα.

Συλλογικότητα στις διαδικασίες και στην επικοινωνία των βουλευτών με το λαό

Μιλώντας για τη σχέση του, ως βουλευτή με το λαό της Ημαθίας, σημείωσε:

"...Δε θέλαμε να γίνουμε απλώς βουλευτές, όπως αυτοι που προηγήθηκαν θέλαμε μια άλλη σχέση με τον κόσμο, αλλά και η κοινωνία δεν έχει αλλάξει.."

Τόνισε δε επί τούτου ότι επιδιώκει την αξία της συλλογικότητας και όχι της ατομικότητας κι ως παράδειγμα έφερε ότι θέλει να βλέπει αιτήματα φορέων και όχι ατομικά, ψηφοφόρων.

Συνάντηση με απολυμένους Λαναρα και Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Νάουσας

Στη συνέχεια μίλησε για τους απολυμένους του Λαναρά, οι οποίοι, όπως είπε, δεν μπόρεσαν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα της συνταξιοδότησης που διεκόπη με το "έτσι θέλω". Οι αιτούντες του Σωματείου κατέθεσαν το συλλογικό τους αίτημα και ο βουλευτής το προώθησε αρμοδίως. Ακόμη είπε ότι συναντήθηκε και με το Σύλλογο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Νάουσας, όπου έγινε μια πρώτη καταγραφή των αιτημάτων τους και η συζήτηση σε πρώτη φάση χαρακτηρίζεται ως επικοδομητική. "...Το Νοσοκομείο της Νάουσας πρέπει να παραμείνει και είναι συνυφασμένο με την πόλη και την παράδοση της. Δεσμευόμαστε κι εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια κατά των πιέσεων που θέλουν το κλείσιμό του. Πρέπει όμως να δούμε τα προβλήματά του σε συνάρτηση με αυτά του Νοσοκομείου της Βέροιας...", είπε επί λέξει.

Παραγωγική ανασυγκρότηση-ροδάκινο και ζάχαρη σε πρώτο πλάνο

Αναφορικά με την παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού επέμεινε ότι πρέπει να βασιστεί στην ίδια σχέση της συλλογικότητας, ενώ έπεται μια εκτενής συζήτηση με τους φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία για την αξιοποίηση συγκεκριμένων ιδεών, τόσο για την κρίση του ροδακίνου, όσο και της ζάχαρης. Είπε δε, ότι αυτό το πλαίσιο άρχισε να έχει ήδη μια υγιή εφαρμογή,

ενώ μιλώντας ειδικότερα για το θέμα του ρωσικού εμπάργκο επεσήμανε πως είναι δύσκολο αλλά η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται λήξαν το θέμα, με ανοικτές όλες τις προοπτικές για την άρση του.

"...Είναι βέβαια θέμα εξωτερικής πολιτικής και ήδη λαμβάνονται μέτρα για κάθε περίπτωση...", συμπλήρωσε.

Κατά της νομισματικής Ένωσης - όχι της Ευρώπης

Σε ερώτησή για το πως αξιολογεί την μέχρι στιγμής έκβαση των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία της κυβέρνησης, απάντησε ότι η βαθιά διαγραφή του χρέους ήταν και παραμένει θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραμένει άγνωστος επίσης ο ορίζοντας εφαρμογής και των αλλαγών, ενώ σε σχέση με τη στάση του απέναντι στην παραμονή ή μη της χώρας την ΕΕ, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν τάσσεται κατά της Ευρώπης αλλά της νομισματικής ένωσης.

Πολεμικές αποζημιώσεις - στεγνός δικηγόρος ο Σόιμπλε

Για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα έκανε λόγο για εχθρότητα από την πλευρά των Γερμανών, αλλά κι η Ελλάδα δεν πήγε επαρκώς προετοιμασμένη, ωστόσο οι κανόνες πρέπει να τηρούνται ισότιμα κι από τις δύο πλευρές. Επίσης μετά από σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε ως στεγνό, σκληρό δικηγόρο που υπερασπίζεται απλώς τα συμφέροντα της χώρας του. "...Δεν είναι ο διάβολος μεταμορφωμένος, όπως τον παρουσιάζουν κάποιοι...", διευκρίνισε.

"Ναι" στο βουλευτικό αυτοκίνητο και τον αστυνομικό-κατά περίπτωση"

Σε άλλη ερώτηση για το αν θα πάρει βουλευτικό αυτοκίνητο, είπε με έμφαση ότι πήρε, καθώς δεν είχε δικό του και θεωρεί ότι όπως ένας υπάλληλος δικαιούται, για την εξυπηρέτηση του σε μια εταιρία, να έχει αμάξι, έτσι και ο ίδιος το θεωρεί απαραίτητο. "...Ας πάρει η βουλή πιο φθηνά, αν και είναι θέμα κλήρωσης...", πρόσθεσε. Ακόμη δήλωσε ότι θα πάρει και αστυνομικό.

Πηγή: faretra.info

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News