Γιώργος Σαχίνης

"Τα παιδιά του εμφυλίου" στους κινηματογράφους

Ισορροπώντας ανάμεσα στη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ «Τα Παιδιά του Εμφυλίου» φέρνουν στην επιφάνεια ακυκλοφόρητο υλικό αρχείου για μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Δανειζόμενος τον τίτλο του από την ιστορική ομιλία που έδωσε ο Paul Eluard στο Γράμμο, ο σκηνοθέτης παρακολουθεί τη μαζική μετακίνηση 60.000 παιδιών μακριά από τις εστίες τους, στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Περίπου 30.000 θα μεταφερθούν από το «Δημοκρατικό στρατό», εκτός της Πατρίδας, σε Ιδρύματα Πολιτικών Προσφύγων σε χώρες της χωρισμένης Ευρώπης του Ψυχρού Πολέμου και άλλα τόσα, από τον Κυβερνητικό στρατό, σε «Παιδοπόλεις» που ίδρυσε η Βασίλισσα Φρειδερίκη.

Το info-war.gr είναι υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας της ταινίας.

ΣΥΝΟΨΗ

Η Ερμή πολιτική πρόσφυγας 3ης γενιάς, επηρεασμένη λόγω DNA από το αγωνιστικό παρελθόν του τόπου αλλά και από τον εργασιακό της χώρο - όπου εξειδικεύεται σε συνθέσεις αρχειακού υλικού και σύγχρονες Κινηματογραφικές λήψεις και Comics - περνάει και στη πράξη έπειτα από ένα αναπάντεχο αλλά και αναμενόμενο συμβάν: Την απόπειρα της ΓΙΑΓΙΑΣ της να ξαναπαίξει ως παιδί, σκαρφαλώνοντας σε … κούνια Παιδικής Χαράς!!!

Ανασυνθέτει με τη βοήθεια δύο bloggers και ενός εξεγερμένου αλλά και συνειδητοποιημένου νεαρού - ονόματι ΣΥΜΒΑΤΟΣ - την ιστορία της ΓΙΑΓΙΑΣ και τριών άλλων ΠΑΙΔΙΩΝ που είχαν πρωταγωνιστήσει σε ένα απωθημένο γεγονός του Εμφυλίου Πολέμου: Το λεγόμενο - και συσκοτισμένο από την προπαγάνδα - "Παιδομάζωμα", προσεγγίζοντας την αλήθεια.

Πηγή: info-war.gr

Σχόλια