Γιώργος Σαχίνης

Μεταβαίνουμε στην Ευρώπη των Περιφερειών και γιατί;

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες πολλών και διαφορετικών πολιτικών και οικονομικών καταστάσεων, οι οποίες κάποτε ήταν αδιανόητες.

Αφορμή για το που ακριβώς οδεύουμε σαν ΕΕ, με δεδομένες τις φωνές για "διάλυση" της Ευρωπαϊκής ένωσης, αποτελεί το παρακάτω περιστατικό, το οποίο για μερικούς πιθανόν να φαίνεται ως κοινότυπο, αλλά αποκρύβει "πάρα πολλά".

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Nebojsa Stefanovic, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων voiceofserbia.org, συναντήθηκε με την υπουργό για ευρωπαϊκά θέματα και για τις περιφερειακές σχέσεις, από την ομοσπονδιακή επαρχία της Βαυαρίας, κ. Beate Merk, η οποία τόνισε ότι η Σερβία μπορεί να υπολογίζει πάντα σε «υποστήριξη της Βαυαρίας», στον ευρωπαϊκό της δρόμο, και κυρίως με τη συνεργασία ανάμεσα σε αστυνομικές Αρχές.serbia

Από πότε τα ομόσπονδα κρατίδια «αντικαθιστούν» κυρίαρχα κράτη, αξιολογώντας παράλληλα και την ευρωπαϊκή πορεία ολόκληρων κρατών σαν της Σερβίας;

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν το «κοινό πρόβλημα» του μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών που έρχονται στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Η κυρία Merk πρόσφερε υποστήριξη προς τη Σερβία μέσω της κοινής εφαρμογής διαφόρων μέτρων που θα συμβάλουν για καλύτερη λειτουργία της παραμεθόριας αστυνομίας, και, επίσης, πρόσφερε υποστήριξη στον αγώνα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Στις συνομιλίες έγινε επίσης λόγος και για ορισμένα άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, ο κ. Stefanovic ενημέρωσε την κυρία Merk και για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στους κόλπους του Υπουργείου Εσωτερικών Σερβίας, καθώς και για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας, καταλήγει το σερβικό, άρθρο .

Εκ πρώτης όψεως , αυτό που «καίει» την Γερμανίδα αξιωματούχο του κρατιδίου της Βαυαρίας είναι οι λαθρομετανάστες, για αυτό και πραγματοποίησε την επίσκεψη αυτή.

Η Βαυαρία υπενθυμίζουμε "οτι είναι το πλουσιότερο κρατίδιο της ομοσπονδιακής Γερμανίας, στο οποίο υπάρχουν οι περισσότεροι πλούσιοι της χώρας αυτής, καθώς και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας στο penatpostagma.gr, το αποκαλούμενο «Κόμμα της Βαυαρίας», υποστηρίζει την αυτοδιάθεση της περιοχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, ο αρχηγός του κόμματος Florian Weber, δήλωσε ότι, τα τελευταία τρία χρόνια έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των υποστηρικτών του, και μόλις την περασμένη εβδομάδα εγγράφηκαν μόνο, 15 νέα μέλη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, ανεξάρτητα από αυτό, η περιοχή της Βαυαρίας είναι το ένατο πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της ΕΕ (12,6 εκατομμύρια κατοίκους). Οι οικονομικοί δείκτες του είναι συγκρίσιμοι με την Σουηδία και τις Κάτω Χώρες: το 2013, το ΑΕΠ της περιοχής ανερχόταν σε περίπου 488 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ χαμηλό - 3,7%.

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Βαυαρίας, που αποτελεί την πλουσιότερη περιοχή της Γερμανίας, δηλώνουν ότι, δεν προτίθενται να επιδοτήσουν πλέον τα βόρεια και ανατολικά της Γερμανίας, στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Τον Ιούλιο του 2012, η Βαυαρία κατέθεσε αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, για να επανεξετασθεί το κυβερνητικό σύστημα αναδιανομής των φορολογικών εσόδων. Με λίγα λόγια οι Βαυαροί λένε προς πάσα "κατεύθυνση" ότι αυτοί δεν πρόκειται να δουλεύουν για να χρηματοδοτούνται τα υπόλοιπα "φτωχότερα" ομοσπονδιακά κρατίδια της χώρας. (Σκεφθείτε το τι θα λένε για την Ελλάδα).

Το γεγονός προς το παρόν είναι ότι, το πανίσχυρο βαυαρικό πολιτικό κατεστημένο, αποστασιοποιείται επίσημα από τους αυτονομιστές, κάτι όμως που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να αλλάξει ταχύτατα , αλλάζοντας την θέση του κατά 180 μοίρες.

Για να το καταλάβουμε αυτό, είναι απαραίτητο να ανιχνεύσουμε την ιστορία του βαυαρικού εθνικισμού.

Οι Βαυαροί έχασαν την ανεξαρτησία τους το 1871. Το 1949, οι υποψήφιοι του Εθνικιστικού Κόμματος της Βαυαρίας έλαβαν πάνω από 20% στις εθνικές εκλογές για την Bundestag. Για 50 χρόνια, οι εκπρόσωποι του κόμματος ελάμβαναν σημαντικά αποτελέσματα στις εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο.

Όμως οι καιροί αλλάζουν, και στην Ευρώπη φυσούν άνεμοι των αποσκιρτήσεων από τα εθνικά κράτη, λόγω οικονομικής ύφεσης .

Εδώ λοιπόν τίθεται το ερώτημα από πότε περιφερειακοί υπουργοί «συμπεριφέρονται», σαν κανονικοί και για ποιόν σκοπό σε μια "πειθαρχημένη χώρα" σαν την Γερμανία; Ετοιμάζεται ένα νέο μοντέλο αυτό της Ευρώπης των πλούσιων περιφερειών, οι οποίες θα περιχαρακωθούν στα πλούσια κρατίδια τους, ενώ οι υπόλοιποι θα ζουν στο χάος και την πείνα;

Θα έχουμε το επόμενο διάστημα αναζωπύρωση των εθνοτικών διαφορών σε ολόκληρη της Ευρώπη και στα Βαλκάνια, για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου;

Οι απαντήσεις νομίζουμε ότι έρχονται μέσα από τα άρθρα μας στο pentapostagma. gr, όλο αυτό το διάστημα που ενημερώνεστε μέσα από την ιστοσελίδα μας.

Πηγή: pentapostagma.gr

Σχόλια