default-image

Εκλογές φοβούνται οι Γερμανοί, όχι τόσο δημοψήφισμα

Απόψεις
Εκλογές φοβούνται οι Γερμανοί, όχι τόσο δημοψήφισμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακρως επιθετική εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης ήταν προχθές, Κυριακή, η σοβαρή δεξιά εφημερίδα "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε". Χαιρέκακος ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της: "Ο Τσίπρας δαγκώνει μπετόν"! "Οι Ευρωπαίοι παραμένουν σκληροί. Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα" διαλαλούσε με τα ίδια ανθελληνικά αισθήματα. "Η κυβέρνηση Τσίπρα με σκληρές λέξεις περιγράφεται ως ανίκανη και ελαφρόμυαλη" έγραφε στάζοντας χολή. "Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και η Ευρωομάδα και η Κομισιόν της ΕΕ επιμένουν ότι η Αθήνα πρώτα θα εκπληρώσει τις συμβατικές δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και έπειτα θα της πληρωθούν περαιτέρω δόσεις οικονομικής βοήθειας" προσέθετε με έκδηλη ικανοποίηση. "Ο Τσίπρας παραπονέθηκε σε μια συνέντευξη που έδωσε στο "Σπίγκελ" ότι η ΕΚΤ συνεχίζει πάντα να κρατάει "το σκοινί που βρίσκεται στον λαιμό μας" γράφει χύνοντας δηλητήριο η "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε"! Χθες, Δευτέρα, η χώρα μας βρισκόταν πάλι στην πρώτη σελίδα της ίδιας γερμανικής εφημερίδας. Το πνεύμα του δημοσιεύματος δεν ήταν όμως καθόλου θριαμβευτικό όπως το προχθεσινό. "Ο Βαρουφάκης απειλεί με νέες εκλογές ή δημοψήφισμα" ήταν ο αντικειμενικός τίτλος, αναφερόμενος στην περιβόητη πλέον συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στην ιταλική δεξιά εφημερίδα "Κοριέρε ντέλα Σέρα", χωρίς την παραμικρή προσπάθεια δημαγωγίας ή λαθροχειρίας. "Τι θα κάνετε, αν οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν το σχέδιό σας;" είχε ρωτήσει τον Ελληνα υπουργό ο Ιταλός δημοσιογράφος. "Θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα. Οπως όμως μου έχει πει ο πρωθυπουργός μου, δεν έχουμε ακόμη προσκολληθεί στις πολυθρόνες. Μπορούμε να γυρίσουμε στις εκλογές. Να προκηρύξουμε δημοψήφισμα" ήταν η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Του Γιώργου Δελαστίκ *

Μέσα σε παρένθεση, με την επισήμανση ndr που στα ιταλικά σημαίνει "σημείωση της σύνταξης", είχαν μπει από τους Ιταλούς οι τρεις λέξεις "για το ευρώ" τις οποίες δικαίως ισχυρίζεται ο υπουργός ότι δεν τις είπε ποτέ. Αδίστακτοι παραχαράκτες οι Ιταλοί, έβγαλαν τίτλο της συνέντευξης από τη... δική τους προσθήκη, προκαλώντας πανευρωπαϊκό σάλο! Αλλού όμως βρίσκεται η ουσία, κατά την άποψή μας. Οι Γερμανοί δεν θα ήθελαν με τίποτα την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα. Τις βουλευτικές εκλογές τις φοβούνται πολύ περισσότερο από κάποιο δημοψήφισμα, με άγνωστο αυτή τη στιγμή ερώτημα. Τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας δεν θα τις ήθελε καθόλου το Βερολίνο για πολλούς λόγους. Πρώτον, ενδεχόμενες νέες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα προσλάμβαναν καθαρά αντιγερμανικό χαρακτήρα, αφού αιτία διενέργειάς τους θα ήταν ο οικονομικός στραγγαλισμός της Ελλάδας από την ΕΕ και την ΕΚΤ κατ' απαίτηση της Γερμανίας. Δεύτερον, το πιθανότερο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκέντρωνε πολύ υψηλότερο ποσοστό από αυτό που πήρε, με την αυτοδυναμία στο όριο της βεβαιότητας.

Τρίτον, η ΝΔ και τα μικρότερα μνημονιακά κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) θα απειλούνταν σοβαρότατα με πολύ μεγαλύτερης έκτασης εκλογική συντριβή από αυτήν που υπέστησαν στις 25 Ιανουαρίου. Τέταρτον, ειδικά η ΝΔ, μετά την έναρξη της εσωκομματικής της κρίσης που άρχισε με τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής της ομάδας, θα απειλείτο με πλήρη "πασοκοποίηση" - δηλαδή ουσιαστική εξαφάνιση. Πέμπτον, εξαιτίας του αντιγερμανικού χαρακτήρα που θα έπαιρναν αυτές οι εκλογές, θα υφίσταντο μεγάλη ζημιά τα γερμανικά συμφέροντα σε όλους τους τομείς στην Ελλάδα. Εκτον, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι είδους αντιδράσεις θα ξεσήκωνε στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη το παράδειγμα της Ελλάδας, που σύσσωμος ο λαός της θα είχε ξεσηκωθεί εναντίον των Γερμανών. Δεν παίζει κανείς με αυτά τα πράγματα. Αλλο πράγμα ο μεθοδικός στραγγαλισμός εκ μέρους της Γερμανίας της ελληνικής οικονομίας μέχρι του σημείου να υποκύψει η Αθήνα στον εκβιασμό του Βερολίνου και εντελώς άλλο πράγμα να υπερβεί η καγκελάριος Μέρκελ το κρίσιμο σημείο και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στη χώρα μας, πριν κατορθώσει να διασύρει τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν κάνει αυτό το σφάλμα, μόνο να κερδίσει έχει ο ΣΥΡΙΖΑ! Μαζί με τους ΑΝΕΛ, ίσως μάλιστα να είναι τα μοναδικά κόμματα που θα αυξήσουν θεαματικά τα ποσοστά τους, σαρώνοντας εκλογικά τα μνημονιακά κόμματα τόσο στον χώρο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς, ενώ δεν αποκλείεται καθόλου να δημιουργηθεί αντιμνημονιακός πόλος και στον χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς της σοσιαλδημοκρατίας. Ετοιμα είναι κορυφαία στελέχη του εξαφανιζόμενου ΠΑΣΟΚ να φορέσουν αντιμνημονιακή στολή! Πολύ διασκεδαστικό θα ήταν πραγματικά να οδηγήσουν οι Γερμανοί με την εχθρική πολιτική τους σε αντιγερμανικές εκλογές στην Ελλάδα. Θα είχε μεγάλη πλάκα!  

*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News