default-image

Διεφθαρμένη δημοσιογραφία – Analyst.gr

Απόψεις
Διεφθαρμένη δημοσιογραφία – Analyst.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δύο από τους τρεις «υπηρέτες» της ενημέρωσης, στο γερμανόφωνο χώρο, δωροδοκούνται, απαιτούν δηλαδή ειδικά προνόμια για τον εαυτό τους, ενώ το βρίσκουν εντελώς φυσιολογικό - η Ελλάδα στην 5η θέση της λίστας της μιζέριας

"Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι συνεργάτες τους, είναι εν πρώτοις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάλογα συμφέροντα, όπως όλες οι άλλες: τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Με απλά λόγια ο βασικός σκοπός των ΜΜΕ, καθώς επίσης των δημοσιογράφων που απασχολούν, είναι η αποκόμιση χρημάτων - με αποτέλεσμα, το συγκεκριμένο ενδιαφέρον τους να είναι αυτό που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τόσο τη συμπεριφορά, όσο και την εργασία τους.  

Όποιος λοιπόν πιστεύει πως τα ΜΜΕ, καθώς επίσης οι δημοσιογράφοι είναι καλοί Σαμαρείτες, οι οποίοι έχουν ως πρωταρχικό στόχο να υπηρετούν την κοινή γνώμη, το συλλογικό καλό, θεωρώντας καθήκον τους να μην παραποιούν την αλήθεια, τότε κοροϊδεύει τον εαυτό του. Εκτός αυτού δεν μπορεί να καταλάβει ότι οι δημοσιογράφοι σε εποχές κρίσης, ειδικά στη σημερινή που βιώνει ο κλάδος, διαφθείρονται όλο και περισσότερο" (U. Ulfkotte).   

Ο παραπάνω γερμανός δημοσιογράφος μας βοηθάει ασφαλώς στην κατανόηση της καμπάνιας εναντίον της Ελλάδας, την οποία υπηρετεί, μεταξύ άλλων, η γερμανική λαϊκή εφημερίδα Bild - η οποία, τον τελευταίο καιρό, προσπαθεί με έντονο τρόπο να επηρεάσει την κοινή γνώμη της χώρας της, έτσι ώστε να «αντισταθεί» στην παροχή προγραμμάτων στήριξης προς την Ελλάδα. Ο αμέσως επόμενος στόχος της είναι η εκδίωξη της χώρας μας από την Ευρωζώνη, η οποία προϋποθέτει το να μην διακινδυνεύσει το κοινό νόμισμα - κάτι που μπορεί τότε μόνο να επιτευχθεί, εάν συνηθίσουν οι αγορές στην ιδέα, με τη βοήθεια των ΜΜΕ.

Κατά τον ίδιο δημοσιογράφο, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι δωροδοκούνται με μερικά ευρώ από τους Πολίτες, θεωρούνται διεφθαρμένοι - οπότε, όταν συλλαμβάνονται, διώκονται ποινικά και συχνά απολύονται. Αντίθετα όμως, η δωροδοκία των δημοσιογράφων θεωρείται αυτονόητη, είναι μέρος του επαγγέλματος τους και δεν διώκεται από κανέναν.

Εκτός αυτού, όσο περισσότερο διεφθαρμένος είναι ένας δημοσιογράφος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να κάνει καριέρα - ενώ, εάν είναι αρκετά ικανός στη στυγνή χειραγώγηση της κοινής γνώμης, σε θέματα πολιτικής, τότε γίνεται υπεύθυνος Τύπου του κόμματος που εξυπηρετεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο από τους τρεις γερμανούς δημοσιογράφους είναι διεφθαρμένοι - ακόμη περισσότερο, από τους 45.000 δημοσιογράφους σε υπαλληλική θέση, καθώς επίσης τους 40.000 ελεύθερους επαγγελματίες, από τους 85.000 δηλαδή συνολικά, οι 73.000 λαμβάνουν σε σταθερή βάση «δημοσιογραφικές εκπτώσεις» - όπως αποκαλούνται τα ειδικά προνόμια, καθώς επίσης τα χρήματα κάτω από το τραπέζι, με τα οποία αμείβονται για τις υπηρεσίες τους από επιχειρήσεις, πολιτικά κόμματα κοκ.

Περαιτέρω, με βάση μία έρευνα, το 74% όλων των Γερμανών δημοσιογράφων είναι πρόθυμο να δωροδοκείται με τη δική του θέληση  - όχι μόνο επειδή του επιβάλλεται από το μέσον που εργάζεται. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός «εκβιάζει» πολιτικά κόμματα και επιχειρήσεις, απειλώντας πως εάν δεν λάβει κάποια χρήματα, θα ακολουθήσουν αρνητικά άρθρα, τα οποία θα μειώσουν την αξιοπιστία τους - ενώ, όταν τυχόν ανακαλυφθεί κάποιο σκάνδαλο, η αποσιώπηση του είναι κατά πολύ πιο κερδοφόρα, από τη δημοσιοποίηση του.

Συνεχίζοντας, η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει πάρα πολλούς δημοσιογράφους, έτσι ώστε να γράφουν θετικά για τις Βρυξέλες. Περί το 1.000.000 € έχουν πάρει κρυφά από την ΕΕ μόνο Γερμανοί δημοσιογράφοι - ενώ για να μπορέσουν να το πετύχουν, έχουν υπογράψει μία συμφωνία στην οποία, μεταξύ άλλων, γράφονται τα εξής:

"Πιστοποιώ ότι δεν θα βλάψω την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πολιτική και τους Θεσμούς της, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα".

Με απλά λόγια λοιπόν διαβεβαιώνουν την ΕΕ, με στόχο την αμοιβή τους, πως δεν θα γράψουν τίποτα που να θεωρηθεί επικριτικό ή μη επιθυμητό από την ίδια - γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, παρακολουθούμε ένα μεγάλο θέατρο, στο οποίο παίζεται το έργο «Δημοκρατία», όπου η ελευθερία του τύπου είναι μόνο μία πολύ καλά παιγμένη ουτοπία.

Ο κατάλογος της μιζέριας

Ανεξάρτητα τώρα από τα παραπάνω, η πρόσφατη «λίστα της μιζέριας» που κυκλοφόρησε, δείχνει τη χώρα μας την πέμπτη θέση παγκοσμίως - μετά τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Ν. Αφρική και την Ουκρανία.  

Αυτό που βέβαια προξενεί μεγάλη εντύπωση δεν είναι τόσο η θέση της Ελλάδας, όσο το ότι είναι πολλές οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αναφέρονται στη λίστα - ολόκληρος δε ο ευρωπαϊκός Νότος. Προφανώς, εάν η συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη, θα ακολουθήσουν όλες οι υπόλοιπες χώρες - με αποτέλεσμα να παραμείνει μόνη της η Γερμανία, η οποία φυσικά, το αργότερο τότε, θα διαχωρίσει τη θέση της, επιστρέφοντας στο μάρκο.      

www.analyst.gr

© Copyright 2014 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News