Γιώργος Σαχίνης

13 οπτικές ψευδαισθήσεις που δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας (κυριολεκτικά!)

Μετά το ντόρο που έγινε με το διάσημο, πλέον, φόρεμα και έκανε όλο τον κόσμο να συζητάει για το εάν είναι άσπρο-χρυσό ή μαύρο-μπλε, βρήκαμε 13 ακόμα οπτικές ψευδαισθήσεις που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

Η ψευδαίσθηση της σκακιέρας: Το τετράγωνο Α και το Β είναι το ίδιο χρώμα!

Το χρώμα απλώνεται: Οι μπλε γραμμές φαίνεται να σχηματίζουν ένα μπλε κύκλο που απλώνεται σε όλη τη εικόνα, ενώ στην πραγματικότητα το φόντο παραμένει λευκό.

Λευκή ψευδαίσθηση: Η γκρίζα γραμμή κάτω από τη στήλη Α και Β είναι το ίδιο χρώμα.

Κινητική ψευδαίσθηση: Η αντίθεση των χρωμάτων και των σχημάτων κάνει τους κύκλους να μοιάζει ότι κινούνται, ενώ στην πραγματικότητα είναι ακίνητοι.

Είναι λαγός ή πάπια;

Εάν ρίξετε μία ματιά στην εικόνα θα νομίζετε ότι μαύρες κουκκίδες εμφανίζονται και εξαφανίζονται σε κάθε «διασταύρωση», αλλά στην πραγματικότητα οι κουκκίδες είναι λευκές.

Οι γραμμές είναι στην πραγματικότητα ίσιες και παράλληλες αλλά τα μάτια μας τις κάνουν να φαίνονται στραβές.

Όσο επικεντρωθείτε στον μαύρο σταυρό, οι μοβ βούλες θα εξαφανιστούν.

Βλέπετε δύο πρόσωπα ή ένα βάζο;

Η χορεύτρια που γυρίζει: Αυτή η χορεύτρια γυρνάει δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα; Εξαρτάται από το ποιο από τα δύο πόδια, πιστεύει ο εγκέφαλός σας ότι ακουμπάει το έδαφος.

Οι μεγάλες γραμμές μοιάζουν να είναι στραβές επειδή οι μικρές μαύρες γραμμές δημιουργούν γωνίες. Στην πραγματικότητα οι μεγάλες μαύρες γραμμές είναι παράλληλες.

Οι δύο κόκκινες γραμμές μοιάζουν να συγκλίνουν, ενώ είναι παράλληλες.

Αυτοί οι μαύροι κύκλοι έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Σχόλια