default-image

Από την πραγματικότητα μέχρι τη φαντασίωση

Απόψεις
Από την πραγματικότητα μέχρι τη φαντασίωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ τις προάλλες ερωτήθηκε το εξής: «…Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν και στα όσα είχαν συμβεί σε εκείνο του Γιούρογκρουπ όπου κατά τη δική σας παραδοχή, σας είχαν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο κούρεμα των καταθέσεων, μήπως σκέφτεστε τώρα ότι θα μπορούσατε να κάνετε κάτι διαφορετικό, να ενεργήσετε διαφορετικά;».

Του Κώστα Μαυρίδη*

Ιδού η απάντηση: «…Μακάρι η χώρα μας να ήταν μεγαλύτερη και να ήταν συστημική για την Ευρώπη.Η μοίρα μας έλαχε ένα μικρό κράτος το οποίο μάλιστα με τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ απομονώθηκε παντελώς έτσι ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός των όποιων συνεπειών μέσω της Ελλάδας, στην ευρύτερη ευρωζώνη και στην Ευρώπη γενικότερα. Παρέλαβα ένα κράτος το οποίο κινδύνευε να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία. Έπρεπε να αποφασίσω μεταξύ της άτακτης χρεοκοπίας και των οδυνηρών αποφάσεων που αναιρούσαν προεκλογικές μου δεσμεύσεις. Προ του κινδύνου να δω να καταρρέει το κράτος, προτίμησα να πάρω οδυνηρές αποφάσεις. Μακάρι να υιοθετούντο οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί στο πρώτο Γιούρογκρουπ, σήμερα σίγουρα θα είμασταν σε πολύ καλύτερη θέση αν δεν μεσολαβούσαν οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου…».  

Ο Πρόεδρος περιγράφει με αυτοπεποίθηση (!) πως όλα έγιναν στην εντέλεια. Μάλιστα, σημειώνει πως το μικρό μέγεθος της Κύπρου, δεν του επέτρεψε να προκαλέσει αναστάτωση στην ευρωζώνη, διαφορετικά θα το είχε κάνει. Και συνεχίζει με επίρριψη ευθυνών στο Κυπριακό Κοινοβούλιο που απέρριψε την πρόταση του στο πρώτο Eurogroup, η οποία αν γινόταν απεδεκτή, «σήμερα σίγουρα θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση». ΣΙΓΟΥΡΑ..!

Το να εγκωμιάζει τον εαυτό του, είναι συνηθισμένο. Το κατά πόσον οι εκ των υστέρων βαρύγδουπες κουβέντες του, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή πρόκειται για φαντασιώσεις, είναι υπό αξιολόγηση. Για τα γεγονότα στο πρώτο Γιούρογκρουπ, αναφέρθηκε ΔΗΜΟΣΙΑ ο Ντράγκι, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που τα παρουσιάζει εντελώς διαφορετικά. Αν δεν υπήρχαν οι δηλώσεις Ντράγκι, ο Πρόεδρος μας θα μπορούσε να ισχυρίζεται ή να φαντάζεται όπως θέλει τα πράγματα, χωρίς κάποιος να τον αμφισβητεί αφού όλα έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες.

Η ατυχία του όμως είναι που για τα ίδια πράγματα μίλησε ο Μ. Ντράγκι δημόσια στις 4 Απριλίου  2013, μερικές βδομάδες μετά τα Eurogroup, όταν τα πράγματα είχαν κατασταλάξει. Σχετικά με το πρώτο  Eurogroup, που ο Πρόεδρος μας θεωρεί ότι αν γινόταν αποδεκτό από το Κυπριακό Κοινοβούλιο «σήμερα ΣΙΓΟΥΡΑ θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση», ο Μ. Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει ότι κρίθηκε παράνομο επειδή «φορολογούσε» τις εγγυημένες καταθέσεις κάτω των €100.000 και ακυρώθηκε την επόμενη μέρα μέσω τηλεδιάσκεψης. Δηλαδή, ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης το πρότεινε Σαββάτο 13 Μαρτίου 2013 (πρώτο Eurogroup) και ακυρώθηκε την επόμενη μέρα Κυριακή εντός 24 ωρών.  Για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχει πληθώρα διαδικτυακών χώρων που φιλοξενούν τις δηλώσεις Ντράγκι (BBC News Business, ή "The Telegraph", Cyprus no template for future bailout, 4 Απριλίου 2013).    

Για την αδυναμία μας να επηρεάσουμε την ευρωζώνη λόγω μικρού μεγέθους, τόσο ο Ντράγκι, όσο και ο Γιούνκερ (Πρόεδρος της Κομισιόν) με τις δηλώσεις τους για τότε, δείχνουν στο αντίθετο από την άποψη του Ν. Αναστασιάδη. Πάντως, ο Πρόεδρος μας είναι σήμερα σίγουρος ότι θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση αν γινόταν αποδεκτή η πρόταση του, η οποία όμως ουδέποτε υπήρξε ως πρόταση επειδή ακυρώθηκε εντός 24 ωρών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο ίδιος όμως επιμένει να επιρρίπτει ευθύνες στους αντιπάλους του που δεν την αποδέχτηκαν και να αναφέρεται σε πιστόλι στον κρόταφο... Φυσικά, δεν ρωτήθηκε, ούτε πρόκειται να ερωτηθεί, που ξεκινά η πραγματικότητα και που η φαντασίωση. Ούτε ρωτήθηκε ποιος λέει την αλήθεια. Ερωτήθηκε όμως για το φυσικό αέριο και το Κυπριακό που τα χειρίζεται πάντα με σοβαρότητα... Και ο καθένας κρίνει όπως νομίζει.

Ο κ. Κώστας Μαυρίδης, ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ - S & D

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News