default-image

Όλα στον αέρα για την ώρα

Απόψεις
Όλα στον αέρα για την ώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τίποτα δεν είχε κριθεί την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Ενδείξεις υπήρχαν για πολλές πιθανές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, όπως κάθε φορά που η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Γεγονότα όμως δεν υπήρχαν ακόμη. Σίγουρα θα υπάρξουν τις επόμενες μέρες - για να μην πούμε ώρες. Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού της Δεξιάς με τους σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν πρόθυμες να βρουν συμβιβασμό, τον οποίον όμως κατανοεί διαφορετικά η κάθε πλευρά, όπως είναι ευνόητο.

Του Γιώργου Δελαστίκ

Γνώμη μας είναι ότι τελικά θα διαμορφώσουν μια κοινή συμφωνία αποδεκτή και από τις δύο κυβερνήσεις. Το ζήτημα όμως είναι πόσο επώδυνοι θα είναι οι όροι της για τον ελληνικό λαό. Πρώτα, λοιπόν, θα δούμε τη συμφωνία που κάποια στιγμή θα επιτευχθεί και κατόπιν θα διαμορφώσουμε άποψη για την ουσία της. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συμφωνία θα επιτευχθεί αύριο, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση. Αν πάντως κλείσει αύριο η συμφωνία, θα εκπλαγούμε αν δούμε να υπάρχουν στο κείμενό της ουσιώδεις υποχωρήσεις της Γερμανίας. Θεωρούμε πάρα πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη για να υποχωρήσει το Βερολίνο σε θεμελιώδη αιτήματα της Αθήνας. Θα δούμε. Στο μεταξύ, έχουν λυσσάξει οι Γερμαναράδες που ο Τσίπρας έχει συναντήσει ήδη τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Αγγλίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, αλλά όχι την καγκελάριο της Γερμανίας, από την οποία κατά τη γερμανική νοοτροπία ήταν υποχρεωμένος να αρχίσει! Και μόνο το γεγονός ότι, αντί να πάει στην Kαγκελαρία πρώτα και να ζητήσει γονατιστός έλεος από τη Μέρκελ για τη μέχρι τώρα αντιμνημονιακή του στάση και όπως ο Σαμαράς να πει «όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη» και να γίνει σαν τον τέως πρωθυπουργό τυφλό μνημονιακό πιόνι της Γερμανίας, ο Τσίπρας έψαξε να βρει αν μπορεί να οικοδομήσει αντιγερμανική συμμαχία, τον έχει κάνει μισητό πρόσωπο στη Γερμανία.

Τόσο μισητό που η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε άρχιζε πρωτοσέλιδο άρθρο της την Παρασκευή με τίτλο «Grexit» ως εξής: «Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας με μια πολιτική μέγιστης πρόκλησης συσπειρώνει τους πάντες εναντίον της». Αυτό μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι παρά μια πολιτική εκτίμηση. «Σαν μια ομάδα χούλιγκαν (!) εκδηλώνουν οι Έλληνες την οργή τους στις Βρυξέλλες» γράφει στη συνέχεια ο έξαλλος αρθρογράφος Χόλγκερ Στέλτσνερ, ο οποίος μάλιστα είναι ο ένας από τους τέσσερεις εκδότες της δεξιάς εφημερίδας. «Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τον προεκλογικό αγώνα σε ευρωπαϊκή σκηνή. Συμπεριφέρεται σαν να ήθελε το Βερολίνο να κάνει την Ελλάδα αποικία χρέους» γράφει, νομίζοντας ότι έτσι γελοιοποιεί την άποψη που έχει ο ελληνικός λαός για τη γερμανική πολιτική. «Ενώ το ριζοσπαστικό δεξιό τμήμα της κυβέρνησης μιλάει επιτιμητικά για το Δ΄ Ράιχ, το αριστερό ριζοσπαστικό τμήμα της δημοσιεύει στην εφημερίδα του κόμματος μια γελοιογραφία του Σόιμπλε με στολή της Βέρμαχτ (σ.σ. του ναζιστικού στρατού ξηράς επί Χίτλερ) και του βάζει στο στόμα σαχλά τσιτάτα: "Επιμένουμε να κάνουμε σαπούνι από το λίπος σας... Συζητάμε μόνο για το λίπασμα που θα φτιάξουμε από τη στάχτη σας"» γράφει, για να εξάψει το μίσος και την περιφρόνηση που αισθάνονται οι Γερμανοί εναντίον των Ελλήνων. Και η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε καταλήγει στο συμπέρασμα με το οποίο κλείνει το άρθρο της: «Η Ευρώπη θα ξαναβρεί την αξιοπιστία της μόνο αν αντιδράσει με αυτοπεποίθηση σε αυτή τη χουλιγκάνικη συμπεριφορά και δείξει την έξοδο κινδύνου του Grexit»!

Άρθρο στην πρώτη σελίδα της δεξιάς γερμανικής εφημερίδας ήταν αυτό και μάλιστα γραμμένο από έναν εκ των τεσσάρων εκδοτών της! Για να καταλάβουμε καλύτερα τι λυσσασμένα σκυλιά είναι οι Γερμαναράδες και πόσο μπορεί να συνεννοηθεί κανείς μαζί τους! «Η Αθήνα συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης στις Βρυξέλλες» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, πάλι στην πρώτη σελίδα. «Συμμετέχοντες (σ.σ. στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ) έλεγαν την Πέμπτη ότι μια συνεννόηση είναι εφικτή μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση παραιτηθεί από τη μέχρι τώρα διαπραγματευτική της θέση... Όλες οι υπόλοιπες 18 χώρες της ευρωζώνης επιθυμούν η Ελλάδα να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για τη χώρα και χτίζοντας πάνω σε αυτό να διαπραγματευτούν ένα νέο πρόγραμμα» έγραφε. Απαιτούμε δηλαδή την πλήρη υποταγή της Ελλάδας στη γερμανική γραμμή! Αυτό δεν ήταν μόνο στάση κάποιων γερμανικών εφημερίδων αλλά της γερμανικής κυβέρνησης. Το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που απαίτησαν οι Γερμανοί να υπογράψει ο Βαρουφάκης στο Γιούρογκρουπ και το οποίο αποκάλυψαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς του Λονδίνου, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να εργαστούν στενά και εποικοδομητικά για να διερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος...»! Δήλωση μετανοίας δηλαδή και πίστης στο Μνημόνιο ζήτησαν ωμά οι Γερμανοί, τίποτα λιγότερο από αυτό δεν τους ικανοποιούσε - τουλάχιστον την Τετάρτη. Για να δούμε, λοιπόν, ποια θα είναι αύριο η στάση τους...

* Εφημερίδα "ΠΡΙΝ" (15/2)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News