default-image

Ευρωπαϊκή ή ελληνική λύση;

Απόψεις
Ευρωπαϊκή ή ελληνική λύση;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα επίσημα χείλη του ΣΥΡΙΖΑ ακούμε συχνά ότι επιδιώκεται μια συνολική λύση για το χρέος και όχι μια ειδική μεταχείριση για την Ελλάδα έναντι της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας.

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Φοβούμεθα ότι πρόκειται για λάθος. Βεβαίως πρέπει να βρεθεί μια συνολική ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό θα γίνει εφικτό. Η Αθήνα πρέπει να επιδιώκει μια τέτοια συνολική λύση, χωρίς να αποποιείται της διεκδίκησης μιας εθνικής.

Η κατάσταση στην Ελλάδα διαφέρει από όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Εδώ έχουμε πτώση 25% του ΑΕΠ στη διάρκεια της κρίσης (του μνημονίου), έναντι 8% στην Ιταλία στην αντίστοιχη περίοδο, που είναι το χειρότερο ρεκόρ μετά την Ελλάδα. Εμείς βρισκόμαστε σε ακραία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, απειλής στη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια του πληθυσμού, που επιβάλλει τη διακοπή της εξυπηρέτησης του χρέους.

Η συζήτηση για το χρέος πρέπει να μετατοπισθεί από την τήρηση των δεσμεύσεων και τα τεχνικά στοιχεία, στην ανάγκη επιβίωσης του ελληνικού λαού.

Αυτό συνιστά και ένα από τα ισχυρότερα πολιτικά και νομικά όπλα της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους. Καλή και ωφέλιμη η φιλοδοξία να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης, πρέπει όμως προπάντων να επιβιώσουμε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News