default-image

Γ. Κατρούγκαλος στο Ράδιο 9,84: "Θέλουμε τίμια συμφωνία"

Κρήτη
Γ. Κατρούγκαλος στο Ράδιο 9,84: "Θέλουμε τίμια συμφωνία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διαπραγματευόμαστε με τα δικά μας δεδομένα και προσπαθούμε να βρούμε την τίμια συμφωνία με τους εταίρους μας προς όφελος των Ελλήνων». Σε αυτή την πολύ σημαντική δήλωση, που ξεκαθαρίζει τους στόχους της νέας κυβέρνησης, προχώρησε στα πλαίσια συνέντευξης που έδωσε χθες στο Ράδιο 98,4 και στον Γιώργο Σαχίνη ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο αν. υπουργός, την ίδια στιγμή, διαβεβαίωσε ότι κανείς εργαζόμενος στο Δημόσιο δε θα χάσει τη δουλειά του μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως, οι υπάλληλοι οργανισμών που θα κλείσουν, όπως είπε, θα μεταφερθούν σε άλλους και με βάση την κάλυψη των κενών - με προτεραιότητα στους τομείς υγεία, παιδεία, εφορίες, ελεγκτικούς μηχανισμούς και ασφαλιστικά ταμεία - θα καθοριστεί και ο αριθμός των νέων προσλήψεων στο Δημόσιο. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε, αυτοί που επιστρέφουν άμεσα στο Δημόσιο είναι συνολικά 3.500 υπάλληλοι, οι οποίοι - όπως τόνισε - απολύθηκαν με βάση μνημονιακούς νόμους χωρίς αξιολόγηση. Κατηγορία από την οποία αποκλείονται οι επίορκοι και οι αμετάκλητα καταδικασθέντες δημόσιοι υπάλληλοι. Επισήμανε ταυτόχρονα πως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν την εμπιστοσύνη του, καθώς είναι οι άμεσοι συνεργάτες του. Ακολουθεί η συνέντευξη αναλυτικά.

Συνέντευξη στον Γιώργο Σαχίνη

Γ.Σ.: Σε ποιες ακριβώς επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο αναφέρεστε;

Γ.Κ.: «Μιλάμε για αποκατάσταση αδικιών. Και σε αυτή τη φάση μιλάμε για ανακλήσεις απολύσεων περίπου 3.500 ατόμων, όπως λένε οι δικές μας υπηρεσίες, ενώ του ΑΣΕΠ 3.100. Αναφερόμαστε σε όλους τους απολυμένους με την αντισυνταγματική διαδικασία των μνημονίων. Δηλαδή της διαθεσιμότητας, οι οποίοι όλοι θα επιστρέψουν. Έχουμε ήδη μια προϋπολογισμένη δαπάνη για 15.000 θέσεις, οι οποίες θα κατανεμηθούν ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν».

Γ.Σ.: Έχετε μιλήσει για την ανάγκη ενός πιο λειτουργικού δημόσιου τομέα. Όμως ο κόσμος έχει βαρεθεί να το ακούει. Τι προτίθεστε να κάνετε ως προς αυτό;

Γ.Κ.: «Μέχρι τώρα δε γίνονταν ουσιαστικές επεμβάσεις εκεί που πρέπει. Εμείς όμως θα εγγυηθούμε σαν κυβέρνηση ότι κανένας δε θα χάσει τη δουλειά του. Από εκεί και πέρα όμως, θα ξαναδούμε όλες τις θέσεις εργασίας με βάση τις ανάγκες, ώστε να μην υφίστανται θέσεις που δεν ανταποκρίνονται σε έναν κοινωνικό σκοπό».

Γ.Σ.: Τι σημαίνει αυτό με δεδομένο ότι ο κ. Βούτσης είχε πει ότι θα καταργηθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις πολιτικά. Οι οργανισμοί και οι υπάλληλοι που υπάρχουν εκεί θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο;

Γ.Κ.: «Επαναλαμβάνω ότι κανείς δε θα χάσει τη δουλειά του. Από εκεί και πέρα, προφανώς ένας φορέας ο οποίος θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνεται σε έναν κοινωνικό σκοπό θα πάψει πια να υπάρχει. Και οι άνθρωποι αυτοί που εργάζονταν εκεί θα μεταφερθούν σε μια άλλη υπηρεσία, όπου και θα είναι απαραίτητοι. Ακριβώς αυτό το σκοπό θα έχει η νέα κινητικότητα που θα φτιάξουμε. Χωρίς να σημαίνει ότι θα έχει χαρακτήρα τιμωρίας. Και αυτό το σχέδιο θα προχωρήσει, με την έμφαση να δίδεται σε ασφαλιστικά ταμεία, υγεία, πρόνοια και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Μετακινώντας ανθρώπους από εκεί που δε χρειάζονται σε θέσεις όπου θα είναι πιο χρήσιμοι».

Γ.Σ.: Εμπιστεύεστε τους δημόσιους υπαλλήλους;

Γ.Κ.: «Όχι απλά τους εμπιστεύομαι, αλλά τους θεωρώ άμεσους συνεργάτες μου. Μάλιστα, το πρώτο ραντεβού που είχα, αναλαμβάνοντας αυτή τη θέση, ήταν με την ΑΔΕΔΥ. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν κατεβάσει μολύβια ως αποτέλεσμα δύο πραγμάτων: Αφενός της αμφισβήτησης που δέχονταν σε σχέση με αυτό που είχε πει ένας υπουργός, πως δηλαδή 1 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι βασανίζουν τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια Ελλήνων. Και από την άλλη μεριά εξαιτίας της απειλής που δέχονταν στο πλαίσιο όλων αυτών των μνημονιακών ρυθμίσεων».

Γ.Σ.: Μήπως όμως το Δημόσιο είναι η «ιερή αγελάδα», την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα σημειώνεται τεράστια ανεργία; Πώς θα μας πείσετε ότι θα δημιουργήσετε έναν οργανωμένο, μαχητικό και συγκροτημένο δημόσιο τομέα στην υπηρεσία του πολίτη, τον οποίο θα σέβεται;

Γ.Κ.: «Αρχικά να σας ξεκαθαρίσω κάτι. Το Δημόσιο δεν το έχουμε για να παίρνουν μισθούς οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά για να μπορούμε όλοι να χαιρόμαστε υπηρεσίες κοινωνικής ανάγκης, όπως είναι η υγεία, η παιδεία κ.λπ. Τα νούμερα ποτέ δεν ήταν το βασικό πρόβλημα στη δημόσια διοίκηση. Το πρόβλημά μας ήταν οι πελατειακές σχέσεις. Η αναξιοκρατία και η πολύ άνιση, εξαιτίας ακριβώς αυτών των πελατειακών σχέσεων, κατανομή προσωπικού. Τώρα, από περίπου 900.000 δημόσιους υπάλληλους που είχαμε το 2010, έχουμε πέσει στους 600.000. Δε γεννάται λοιπόν ζήτημα περαιτέρω μείωσης του αριθμού τους, διότι λειτουργούμε οριακά, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το προσωπικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Δημόσιο να καλύψει τις ανάγκες που παρουσιάζονται καθημερινά. Σε ό,τι αφορά τώρα τους αντικειμενικά αδικημένους της κρίσης, δηλαδή τους άνεργους, έχουμε να πούμε πως, αν μπορέσουμε να κάνουμε το Δημόσιο πραγματικά μοχλό για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, ώστε να ξαναμπορέσει να πάρει μπρος η οικονομία, τότε και αυτοί θα ωφεληθούν. Μέχρι αυτή τη στιγμή είχαμε εχθρικές πολιτικές λιτότητας, απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας, τις οποίες αλλάζουμε τώρα και όλοι θα ωφεληθούν από αυτό».

Γ.Σ.: Σε ποιο κομμάτι στο χώρο της δημόσιας διοίκησης θεωρείτε πως πρέπει άμεσα να παρέμβετε, καθώς δε χωράει άλλη αναβολή;

Γ.Κ.: «Θα σας έλεγα το κλίμα. Και αυτό το λέω διότι θα αρχίσουμε τις αλλαγές και θέλουμε το κλίμα να είναι καλό. Επίσης, θέλω να στείλω το μήνυμα στους δημόσιους υπαλλήλους πως από εδώ και πέρα δεν κινδυνεύουν. Θέλω όμως το φιλότιμό τους να το κάνουν πράξη».

«Να μπει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας σε όλη την Ευρώπη»

Γ.Σ.: Κύριε υπουργέ, τι γίνεται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο διαπραγμάτευσης;

Γ.Κ.: «Αυτό που θέλουμε είναι να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε στο εσωτερικό μέτωπο τη δική μας πολιτική και να σταματήσουμε τις πολιτικές λιτότητας τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στην Ευρώπη».

Γ.Σ.: Συνεπώς το μήνυμα που στέλνετε είναι ποιο, ότι τα γυρίζετε;

Γ. Κ.: «Αντίθετα, το ακριβώς ανάποδο. Κρατάμε την ουσία και προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο τίμιας επικοινωνίας και τίμιας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας. Να εφαρμόσουμε την πολιτική μας στο εσωτερικό. Και με τους εταίρους να φτάσουμε σε μια τίμια συμφωνία».

Γ.Σ.: Υποθέτοντας πως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους προχωρά. Αλλά μας λένε ότι θέλουν ακόμα μικρότερο Δημόσιο και νέες απολύσεις. Λέγοντας παράλληλα «όχι» στην επαναπρόσληψη των 3.500 αδίκως απολυμένων υπαλλήλων, για να κλείσουν τη συμφωνία. Τότε τι γίνεται;

Γ.Κ.: «Εμείς θέλουμε να καθαρίσουμε το πεδίο από την επέμβαση στο εσωτερικό της χώρας μας ακόμα και από τις παρεμβάσεις των εταίρων. Τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής είναι δική μας υπόθεση. Το μόνο θέμα που θα πρέπει να ρυθμίσουμε μαζί τους είναι μόνο το ζήτημα του χρέους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News