default-image

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης: "Δεν έχουμε αποφασίσει για "πάγωμα" στην Ελλάδα"

Απόψεις
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης: "Δεν έχουμε αποφασίσει για "πάγωμα" στην Ελλάδα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δεν ανέβαλε τη λήψη απόφασης για το αν θα αρχίσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ή όχι, για μετά τις εκλογές.

Τα παραπάνω αναφέρει με e-mail του ο επικεφαλής για τις σχέσεις της τράπεζας με τα ΜΜΕ Axel Reiserer.

«Συνεπώς, η EBRD δεν ενημέρωσε το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης για πάγωμα... Δεν υπάρχει "πάγωμα" και η διαδικασία λήψης απόφασης είναι σε εξέλιξη», αναφέρει ο κ. Reiserer.

Όπως αναφέρει το news247.gr, σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση η διοίκηση της EBRD ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι "παγώνει" τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει και βρίσκονταν στο στάδιο της τυπικής επικύρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείτο το ΑΜΠΕ και στη συνέχεια διαψεύστηκαν, «η απόφαση ελήφθη μετά από επιφυλάξεις που εξέφρασαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, εν όψει των εκλογών της Κυριακής. Ειδικότερα ζητήθηκε από μέλη του Δ.Σ. να υπάρξει περιθώριο χρόνου ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα».

Η καταρχήν συμφωνία για δραστηριοποίηση της EBRD στην Ελλάδα επετεύχθη στα τέλη του 2014, ύστερα από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης. Στις αρχές Δεκεμβρίου το Δ.Σ. της τράπεζας είχε ζητήσει από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα για παροχή δανείων απευθείας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είχε αρχίσει η διαδικασία για την υλοποίηση της πρότασης.

Στις επαφές που έγιναν με την ελληνική κυβέρνηση, η EBRD είχε εκδηλώσει την πρόθεση να διοχετεύσει στο επόμενο διάστημα χρηματοδοτήσεις 3-6 δισ. ευρώ, που θα κατευθύνονταν άμεσα σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκια ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ισχύοντα σε χώρες της Ε.Ε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News