default-image

Σπάνιες γαίες - Rare Earths

Απόψεις
Σπάνιες γαίες - Rare Earths

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή τη φορά δε θα μιλήσουμε ούτε για τα πετρέλαια της Ελλάδας, ούτε για το φυσικό της αέριο. Γι' αυτά έχομε γράψει αρκετά από το 1982. Σήμερα θα αναφερθούμε στις σπάνιες γαίες. Μία άλλη εθνική πηγή πλούτου της Ελλάδας, που βρίσκεται στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κάνοντας μία ελάχιστη εκτίμηση των αποθεμάτων, βρίσκουμε ότι είναι της τάξη των τετρακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ! Δηλαδή η ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα μπορούσαν από μόνες τους να σώσουν οικονομικά, ολόκληρη την Ελλάδα.

Υπολογίζεται ότι η αξία των αποθεμάτων είναι μεγαλύτερη από το δημόσιο χρέος!!!

Οι "Σπάνιες Γαίες" Rare Earths), είναι μία ομάδα δεκαεπτά μεταλλικών στοιχείων με παρόμοιες χημικές ιδιότητες και ασυνήθιστες ονομασίες, όπως το Λανθάνιο, Πρασεοδύμιο, Προμήθειο.

Στη χημεία σπάνιες γαίες λέγονται τα μέταλλα, τα οξείδια των οποίων είναι γαιώδους μορφής και ονομάστηκαν έτσι λόγω της "εξαιρετικής σπανιότητά τους"

Αυτά τα μέταλλα λέγονται Λανθανίδες, από το όνομα του πρώτου στοιχείου της κατηγορίας αυτών στον περιοδικό πίνακα. Παρουσιάζουν, σχεδόν, τις ίδιες φυσικές και χημικές ιδιότητες.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα ακόλουθα χημικά στοιχεία που μόνο για λόγους ευκολίας υποδιαιρούνται σε τρεις υποομάδες.

1η Υποομάδα: Λανθάνιο, Δημήτριο, Πρασεοδύμιο, Νεοδύμιο, Προμήθειο και Σαμάρι.

2η Υποομάδα: Ευρώπιο, Γαδολίνιο και Τέρβιο.

3η Υποομάδα: Δυσπρόσιο, Όλμιο, Ύτριο, Έρβιο, Θούλιο, Υπέρβιο και Λουτέτσιο.

Από τα παραπάνω μέταλλα: το Λανθάνιο, το Δημήτριο και το Νεοδύμιο δεν είναι σχετικά τόσο σπάνια σε αντίθεση με το Ευρώπιο, το Τέρβιο και το Θούλιο που είναι Εξαιρετικά Σπάνια.

Αυτό που τα κάνει περιζήτητα είναι η Μοναδική Χρησιμότητά τους σε εφαρμογές και προϊόντα υψηλής Τεχνολογίας. Κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, ιατρικές συσκευές, αντιπυραυλικά συστήματα και μαγνήτες.

Ενδεικτικά, η τιμή ανά κιλό Νεοδύμιο, που ανήκει στην οικογένεια των "Σπάνιων Γιαιών" αποτελώντας απαραίτητο εξάρτημα για σκληρούς δίσκους και υβριδικά αυτοκίνητα ανερχόταν το 2007 στα 2,50 ευρώ, ενώ το 2011, διαμορφωνόταν στα 50 ευρώ.

Το Ευρώπιο κόστιζε το 2007, 225 ευρώ ανά Κιλό και το 2011, 2.840 ευρώ.

Η Παγκόσμια ετήσια ζήτηση είναι 136 χιλιάδες τόνοι, ενώ η ετήσια παραγωγή ''Σπάνιων Γαιών'' το 2010 διαμορφώθηκε στους 135 χιλιάδες τόνους σύμφωνα με έκθεση του Αμερικάνικου Κογκρέσου που χαρακτηρίζει ως ''Κίνδυνο το Κινέζικο Μονοπώλιο''.

Με στόχο την απεξάρτηση από την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει 10 Εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας το Ερευνητικό-Πρόγραμμα EURARE με στόχο τον εντοπισμό πιθανών Κοιτασμάτων ''Σπάνιων Γαιών'' στη Γροιλανδία, την Σουηδία, την Φιλανδία και την Ελλάδα.

Ενδεικτικά κάθε ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο περιέχει 27 κιλά Σπάνιων Γαιών.

Στον τομέα της Ιατρικής, ο μαγνήτης ενός Μαγνητικού-Τομογράφου μπορεί να ζυγίζει από 680 κιλά έως 1 τόνο. Το μεγαλύτερο βάρος ενός τέτοιου Μαγνήτη οφείλεται στην παρουσία των ''Σπάνιων Γαιών''.

Το 2011 οι ανάγκες των 7 δισ. Ανθρώπων του Πλανήτη καλύπτονταν από την παραγωγή 137 χιλιάδων τόνων ''Σπάνιων Γαιών'' οι οποίες προήλθαν κυρίως από την Κίνα.

Επιπλέον οι ''Σπάνιες Γαίες'' αποτελούν πολλά υποσχόμενους καταλύτες για την διύλιση του πετρελαίου, ενώ η Αμυντική Βιομηχανία τις χρησιμοποιεί σε κρίσιμα Οπλικά-Συστήματα, όπως πυραύλους τύπου ''Κρουζ'', τηλεκατευθυνόμενα πυρομαχικά, ραντάρ και υψηλής τεχνολογίας θωράκισης.

Η Ελλάδα είναι μία από τις ''πλουσιότερες χώρες'' του κόσμου σε ''Σπάνιες Γαίες''. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει και από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), το οποίο αναφέρει σχετικά:

«Οι εξειδικευμένες χρήσεις των Ορυκτών που διαθέτει η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες, ελκύουν το ενδιαφέρον της Διεθνούς Αγοράς γενικά, και ειδικά της αγοράς των Χωρών της Ε.Ε. Η ιδιαιτερότητα αυτή της Ελλάδας προσφέρει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην οικονομία της χώρας».  

Μετά από όλα αυτά τα στοιχεία βλέπομαι ότι η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα όσον αφορά ''Τον Ορυκτό της Πλούτο''.

Έχει τεράστια αποθέματα Υδρογονανθράκων, Φυσικού Αερίου, Πολύτιμα Ορυκτά, τις Σπάνιες Γαίες κ.λπ.

Με όλο αυτό τον πλούτο που κρύβει μέσα στα σπλάχνα της η Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί πως την έχουν πάντα έτοιμη για ''πτώχευση'' και για έξοδο της από την Ευρωζώνη, αφού η ίδια η Ευρώπη έχει μεγάλη ανάγκη την Ελλάδα, τόσο για την γεωπολιτική της θέση, όπως και για τον Ανεκτίμητο Ορυκτό της Πλούτο!!

Όλη αυτή την οικονομική κατάσταση και τις δυσκολίες που περνά η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και ''Γεωλογικό σκάνδαλο''.

Γραφει ο Δρ. Αιμίλιος Δασύρας, Γεωλόγος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News